Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан 39. Београдски Игнајт “Укључи се бр. 5”

Објављено 26.10.2017.

39. Beogradski Ignite "Uključi se br. 5"

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“ организовали су 39. Београдски Ignite под називом „Укључи се бр. 5“, који је био посвећен социјалном укључивању. Догађај је одржан у уторак, 24. октобра 2017. године, у београдском Impact Hub-у, а организатори су на тај начин, већ пету годину заредом, традиционално обележили Међународни дан борбе против сиромаштва и мотивисали учеснике/це и посетиоце да се боре за инклузивно друштво.

39. Beogradski Ignite - Dragana Jovanović ArijasПети Београдски Ignite о социјалном укључивању је отворила Драгана Јовановић Аријас, заменица менаџера Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, која је поздравила гледаоце, презентере/ке и организаторе и захвалила им се на искри инспирације коју преносе осталима, симболично им поделивши прскалице које су упалили једни од других.

Посетиоци Београдског Ignite-а су након тога имали прилику да чују личне приче презентера и презентерки о томе како својим свакодневним залагањем граде друштво једнакости за све, и добију одговоре на питања: како активно старење продужава младост; на који начин треба развијати вештине деце без родитељског старања; како изгледа дан продавца часописа Лицеулице; како живе и школују се деца мигранти; да ли девојчице могу да буду рокерке; има ли слободе после одслужене затворске казне; ко су особе које пружају подршку женама са инвалидитетом; који су проблеми свакодневице транс особе у Србији; како оснажити особе са инвалидитетом кроз програмирање; како је једна млада жена постала успешна предузетница.

Динамичним петоминутним презентацијама публици 39. Београдског Ignite-a „Укључи се бр. 5“ су се представили:

 

Наташа Лукић

Nataša LukićНаташа Лукић је дипломирана економисткиња у пензији, волонтерка и активисткиња.

Посетиоцима Ignite-a је говорила о активном старењу, јер сматра да је неопходно у свакој могућој прилици скретати пажњу јавности на постојање предрасуда везаних за старење и старије особе.

Наташина жеља је да њена прича стигне до оног дела старије популације која се одласком у пензију препустила свакодневици, али и до младих који не размишљају о томе да ће и они једног дана остарити.

 

Лидија Буквић

Lidija BukvićЛидија Буквић је дефектолошкиња и програмска директорка Центра за позитиван развој деце и омладине ЦЕПОРА.

На Ignite је донела причу о својим искуствима из Развојно-превентивног центра за развој деце и омладине и томе како је успела да у свом раду споји теорију и праксу.

Лидија верује да свако – појединац, група, заједница и цело друштво – може својим деловањем да утиче на позитиван развој деце и омладине и буде подршка свакоме коме је то потребно.

Лидију покреће вера у људе и науку.

 

Мирко Ондрик

Mirko OndrikМирко Ондрик је продавац часописа Лицеулице

Са публиком је поделио своја искуства о томе како му је тај ангажман помогао да се осамостали и склони се са улице.

Мирко би желео да његова прича дође до што већег броја људи, а за себе каже да се од других разликује по томе што никад не одустаје.

 

Татјана Гутић

Tatjana GutićТатјана Гутић је психолошкиња Мреже психосоцијалних иновација (PIN – Psychosocial Innovation Network).

На Београдском Ignite-у је говорила о избеглицама у Србији, у нади да ће сви који избеглице схватају здраво за готово после њене приче бити у стању да их боље разумеју и прихвате.

Татјану покреће осећај који има када успе некоме да помогне.

 

 

Милица Ђурић

Milica ĐurićМилица Ђурић је ученица седмог разреда ОШ „Илија Бирчанин“ из Београда.

Посетиоцима Ignite-a је говорила о свирању рокенрола и представила је своје музичко искуство стечено у овогодишњем Рок кампу за девојчице, првом таквом кампу у овом делу Европе.

Овај пројекат је значајан јер подстиче девојчице да се баве музиком и да свирају инструменте за које се сматра да су „типично мушки“.

Милицу покреће рокенрол, а желела би да своју причу подели са свим девојчицама као што је она.

 

Ђорђе Васиљевић

Đorđe VasiljevićЂорђе Васиљевић је на Београдском Ignite-у говорио о свом искуству повратка у „обичан живот“ после скоро деценије и по проведене у затвору.

Постпенални прихват је тема о којој се нерадо расправља и о којој најчешће говоре професионалци, а Ђорђе дијалогу доприноси са становишта бившег затвореника.

Ђорђе веома отворено говори о свом искуству у затвору и младима преноси поруку зашто је добро да се клоне насиља и криминала. Покреће га породица, а сматра да га од других издваја способност промене.

Ђорђе Васиљевић пише за Блог о социјалном укључивању.

 

Јасмина Бараћ Перовић

Jasmina Barać PerovićЈасмина Бараћ Перовић је дипломирана правница из Мреже „Из круга – Србија“ и долази из Ниша – града који је ове године добио Награду Заштитника грађана за развој свеукупне приступачности. Награду су подржали и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Стална конференција градова и општина (СКГО), а свој удео у том подухвату има и Јасмина.

Јасмина је на Ignite-у испричала како се бори за жене с инвалидитетом, посебно мајке, а желела би да њена прича дође до доносиоца одлука који би могли да утичу на промену законске регулативе у циљу побољшања положаја жена и особа с инвалидитетом у Србији.

 

Рајка

RajkaУ Рајкиној личној карти стоји име и презиме Мија Поповић.

Рајка је фризерка и активисткиња организације „Егал“ која се бори за права трансродних особа и чији је мото „Једнаки сви, свуда“.

Рајка на сопственој кожи осећа недостатке системске подршке и дискриминацију, а од других је издваја храброст да јасно и гласно буде оно што јесте у друштву које је споро и лоше прихвата различитости.

Рајку покреће њена заједница и жеља да помогне другима.

 

Добросав Влашковић

Dobrosav VlaškovićДобросав Влашковић има 18 година и болује од церебралне парализе, али редовно похађа Електротехничку школу „Раде Кончар“ и има све петице.

Добросав води пројекте намењене младима, припрема курсеве о информационо-комуникационим технологијама, планира оснивање социјалног предузећа за израду софтвера, ужива у боћању и одличан је шахиста (све то уз подршку свог тате Љубисава, који је помогао у припреми Ignite презентације).

У оквиру свог Ignite наступа, Добросав је указао на које начине информационе технологије могу да помогну особама с инвалидитетом.

 

Тања Рољевић

Tanja RoljevićТања Рољевић има необично занимање – она је часовничарка.

Највећи изазов са који се до сада сусрела било је развијање сопственог бизниса, а у њега је уложила сво своје знање и вештине, као и много труда да успе у ономе што воли.

Тања је публици говорила о томе како је уз помоћ субвенција упловила у предузетничке воде, са надом да ће охрабрити на акцију све оне који имају сличне амбиције, али се још нису одлучили на велики корак покретања сопственог бизниса.

 

Прочитајте транскрипте говора учесника 39. Београдског Ignite-а:

Видео снимке говора учесника 39. Београдског Ignite-а можете погледати на нашем YouTube каналу.

Посетиоци Ignite-a су имали могућност да у Impact Hub-у купе и најновије издање магазина Лицеулице. Дистрибуција магазина Лицеулице врши се кроз мрежу продаваца коју чине социјално угрожене и маргинализоване особе, а који зарађују 50 процената од сваког продатог примерка.

39. Beogradski Ignite - prezenteri39. Београдски Ignite под насловом “Укључи се бр. 5” седми је по реду у организацији Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и удружења грађана “Србија у покрету”, и пети посвећен теми социјалног укључивања. Догађај традиционално окупља велики број посетилаца и пружа им прилику да се инспиришу успешним причама о инклузивном образовању, активизму и предузетништву младих, активном старењу, превазилажењу тешкоћа са којима се суочавају особе с инвалидитетом и деца са сметњама у развоју, храбрости самохраног родитељства, борби ромског становништва за бољи квалитет живота, положају ЛГБТИ особа, борби против трговине људима, инклузији младих са проблемима у понашању, деце улице, миграната и осуђеника, социјалног укључивања након излечења од болести зависности, положају особа оболелих од HIV/AIDS, солидарности итд.

Шта је Ignite?

Ignite је догађај који шири добре идеје. У преводу на српски језик ignite значи запалити, а презентери/ке добијају микрофон на тачно пет минута и задатак да „запале“ публику за идеју.

Ignite је догађај брзих, кратких и динамичних презентација:

  • Презентације трају пет минута
  • Свака презентација има 20 слајдова
  • Слајдови се аутоматски смењују на 15 секунди
  • Презентер/ка нема контролу над мењањем слајдова

Ignite је први пут одржан у Сијетлу 2006. године. Данас се презентовање добрих идеја и пракси из различитих сфера живота практикује у више од 100 градова широм света.

Први Београдски Ignite одржан је у октобру 2009. године, а догађај на коме људи размењују идеје, упознају се и почињу планирање нових акција већ седам година организује Удружење грађана Србија у покрету.

Више информација потражите на сајту srbijaupokretu.org и Facebook страни www.facebook.com/BelgradeIgnite.

 

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]