Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана Летња школа о социјалном укључивању

Објављено 04.09.2019.

Летња школа о социјалном укључивању 2019.У Крагујевцу је од 27. до 30. августа одржана Летња школа о социјалном укључивању, коју је организовао Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU), уз подршку Швајцарске Конфедерације. Летња школа о социјалном укључивању окупила је представнике и представнице локалних самоуправа и организација цивилног друштва, у циљу размене знања и развоја иновативних приступа за унапређење социјалне укључености осетљивих група на локалном нивоу.

Саша Мулер, представница Швајцарске канцеларије за сарадњу, на свечаном отварању Летње школе истакла је да је у Србији достигнут значајан напредак у области социјалног укључивања, али да и даље постоје бројни изазови и отворена питања. „Грађанима је потребна подршка за остваривање права у најближем окружењу и зато је потребно да на локалном нивоу радимо на пружању услуга и стварању инклузивних заједница“, казала је Мулер и додала да ће Швајцарска Конфедерација, као у и протеклих десет година, наставити да пружа подршку Влади Републике Србије у унапређењу социјалне укључености.

Летња школа о социјалном укључивању увод је у реализацију друге фазе Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање (LIP 2), кроз који ће локалне самоуправе у сарадњи са организацијама цивилног друштва развијати иновативне услуге и моделе, који треба да допринесу креирању инклузивнијих и праведнијих локалних заједница. „Мапирања услуга социјалне заштите реализована у претходним годинама показала су потребу за трагањем за иновативним приступима на локалном нивоу, у складу са потребама корисника“, казао је Ненад Стојановић из Републичког завода за социјалну заштиту. „Зато је изузетно важно да у центру Владе постоји тело које се бави социјалним укључивањем, јер ове теме захтевају добро координисану међусекторску сарадњу, али и стално праћење релевантних података као основног предуслова за планирање мера и креирање политика“, закључио је Стојановић.

Представнице и представници локалних самоуправа и организација цивилног друштва из 15 општина у Србији су кроз размену знања и професионалног искуства осмишљавали и развијали иновативне моделе у области социјалне заштите, здравља, образовања и запошљавања, а имали су прилику и да се упознају са примерима добре праксе, као и да стекну знања о управљању пројектним предлогом.

Дејан Митић из Асоцијације за локални развој Каменице, који је уједно и један од ментора у оквиру Програма, објаснио је на примеру своје организације како је могуће развити иновативни модел за повећање запошљавања и запошљивости младих, у којем су на добитку сви укључени актери. „Кроз модел који смо ми развијали, млади су добили квалитетну праксу, професори мотивисане студенте, а мала и средња предузећа квалитетне и повољне услуге“, казао је Митић.

SIPRU ове године обележава десет година рада, а Летња школа о социјалном укључивању је први у низу догађаја обележавања десетогодишњице. „Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва жели да у сарадњи са свим заинтересованим странама унапређује политике и праксе социјалног укључивања у локалним заједницама, као и да научене лекције и идентификоване изазове из праксе адресира кроз креирање политика заснованих на подацима“, казала је Драгана Јовановић Аријас, менаџерка SIPRU-a.

Циљ Програма LIP 2 је унапређење социјалне укључености осетљивих друштвених група (жене, млади, Роми и Ромкиње, мигранти и мигранткиње, особе са инвалидитетом), а посебно оних који живе у руралним и изузетно сиромашним подручјима, кроз унапређење постојећих и успостављање нових и иновативних мера, услуга и програма у локалним заједницама.

Програм LIP 2 део је пројекта „Подршка унапређењу социјалног укључивања у Републици Србији“, који спроводи Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије уз подршку Владе Швајцарске у периоду од 2018. до 2021. године.

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]