Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana studijska poseta Lionu u vezi sa stvaranjem pristupačnog okruženja

Objavljeno 08.11.2019.

Studijska poseta Lionu u vezi sa stvaranjem pristupačnog okruženjaTim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije je u saradnji sa Zaštitnikom građana organizovao studijsko putovanje u Lion, namenjeno predstavnicima i predstavnicama jedinica lokalne samuprave koje su 2019. godine dobile Nagradu za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti. Studijska poseta organizovana je kako bi predstavnici/e jedinica lokalne samouprave razmenili/e iskustva i bili/e u prilici da saznaju više o primerima dobre prakse grada Liona u pogledu stvaranja okruženja koje je pristupačno svim građanima i građankama. Lion je grad koji je Evropska komisija nagradila za unapređenje pristupačnosti za 2018. godinu.

Thérèse Rabatel, zamenica gradonačelnika Liona zadužena za prava osoba sa invaliditetom i rodnu ravnopravnost, predstavila je učesnicima/ama sastanka normativni okvir koji se tiče pristupačnosti, kao i institucionalne mehanizme koji su uspostavljeni u Lionu. Grad Lion pristupačnost posmatra kao horizontalno pitanje koje bi trebalo da bude predmet javnih politika u svim oblastima i ulaže značajne napore u stvaranje podsticajnog okruženja za sve građane i građanke. Kako bi se na adekvatan način bavili različitim aspektima pristupačnosti, grad Lion je uspostavio savetodavno telo na nivou grada čija je osnovna nadležnost rad na obezbeđivanju pristupačnosti grada. Ovo telo se sastaje dva puta godišnje, a u njegovom radu učestvuju odbornici/e, predstavnici/e lionskih kvartova, predstavnici/e različitih gradskih službi kao i predstavnici/e preko 50 udruženja građana. Takođe, uspostavljene su i tri radne grupe, čiji se predstavnici češće sastaju. Prva radna grupa je fokusirana na objekte javne namene, druga na različite gradske prostore, a treća na institucije i sadržaje u oblasti kulture.

Valerie Fouet, koja radi na poslovima u vezi sa unapređenjem pristupačnosti objekata javne namene i rukovodi radnom grupom koja se bavi unapređivanjem pristupačnosti objekata javne namene u Lionu, podelila je informacije o Agendi za pristupačnost, programu za unapređenje pristupačnosti koji Lion sprovodi od 2016. do 2024. godine. U prvoj fazi mapirani su svi javni objekti (škole, bolnice, pozorišta, muzeji) i prostori (parkovi, bašte, groblja) na čijem će se prilagođavanju raditi, a cilj je da do kraja trajanja programa svi javni objekti i prostori u Lionu budu dostupni svima.

Predstavnici/e delegacije su imali priliku da obiđu Muzej likovne umetnosti (Musée des beaux arts) i vide primere dobre prakse u pogledu unapređivanja pristupačnosti muzeja, među kojima su informacije pisane jednostavnim jezikom (eng. easy to read) i krupnim slovima, štampane na Brajevom pismu, različita taktilna pomagala, korišćenje muzike i mirisa kako bi se dočarala atmosfera različitih umetničkih dela. Takođe, predstavljeno je i nekoliko inicijativa koje su bile namenjene većem uključivanju ljudi niskog socioekonomskog statusa u sadržaje koje muzej nudi. Francois Flores i François Vallin, zaduženi za poslove koji se tiču javnog saobraćaja u Lionu, sproveli su delegaciju kroz grad koristeći različite vrste prevoza (autobus, tramvaj, metro) i prikazali sve elemente pristupačnosti javnog prevoza na kojima je Lion radio u proteklom periodu. Istakli su da je gradski prevoz u Lionu drugi po veličini javni transportni sistem u Francuskoj (nakon Pariza) i da je mreža javnog prevoza široka – sastoji se od četiri metro linije, pet tramvajskih linija, dve linije žičare i 122 regularne autobuske linije (1000 autobusa), pri čemu je prevoz u potpunosti pristupačan osobama sa invaliditetom.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Zaštitnik građana i Stalna konferencija gradova i opština ustanovili su 2016. godine nagradu za jedinice lokalne samouprave koje su u prethodnoj kalendarskoj godini najviše doprinele razvoju svih oblika pristupačnosti na njihovoj teritoriji. Cilj je promovisanje primera dobre prakse i javna pohvala aktivnosti lokalnih samouprava koje vode ka unapređenju urbanih okruženja, kako bi ona postala pristupačna, bezbedna i ugodna za sve građane i građanke. Takođe, ciljevi ove inicijative su utvrđivanje stanja u oblasti pristupačnosti i uzroka zbog kojih se u punoj meri ne primenjuju propisi koji garantuju prava na pristupačnost javnih objekata, službi i usluga osobama sa invaliditetom i teškoćama u kretanju ili komunikaciji, kao i formulisanje preporuka i planova za unapređivanje stanja u ovoj oblasti.

 

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]