Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Borimo se za one koji su nevidljivi u društvu

Objavljeno 05.12.2013.

Nikoleta Kosovac - 22. Beogradski IgniteTranskript govora Nikolete Kosovac na 22. Beogradskom Ignite-u “Uključi se!” (21. oktobar 2013., Mixer House, Beograd)

(…) Razmislite o tome kako se ponašate kada ste na ulici, kada ste u svom komšiluku, koliko primećujete ljude koji su pored vas u prevozu, u pekari, koji prolaze pored vas na ulici? Koliko puta vas samo iznervira kad neko ne obrati pažnju na vas na ulici, prođe i udari vas, ili vam ne ustane u prevozu, a nosite deset kesa i nemate gde sa njima? Ne obraćamo pažnju na druge isto onoliko koliko i drugi ne obraćaju pažnju na nas. Postoje mnogi koji su nevidljivi u našem društvu, a neki od njih su deca ulice.

Ulice su svačije, one pripadaju svima nama i svi zajedno moramo da živimo na njima. Zato smo želeli da uradimo nešto drugačije, da pomognemo i mi, pored ostalih organizacija koje se bave problemima marginalizovanih i isključenih. Pokrenuli smo ulične novine u Srbiji. Takve novine postoje u svetu preko 20 godina; oko 120 sličnih inicijativa postoji u više od 40 zemalja.

Ko su prodavci tih novina? To su naši socijalno i ekonomski najugroženiji građani i građanke, nevidljivi na najrazličitije načine. Njih ćete na ulici uvek prepoznati po tome što imaju identifikacione kartice, posebne kecelje, veliki osmeh i super dizajnirane novine! Naše teme su zaštita životne sredine, demarginalizacija, javni prostor… Želimo da skrenemo pažnju na teme koje su nevidljive u našem društvu, teme na koje drugi ne obraćaju pažnju ili ih tretiraju na neprikladan način. (…) Ukazujemo na pozitivne primere praksi u našem društvu i sve inicijative sa ovog Ignite-a su već predstavljene u našem magazinu ili će se u njemu naći, zato što su jako važne.

Kako smo mi menjali ulice? Tako što smo odlučili da prestanemo svi zajedno da budemo nevidljivi i da pokažemo ko smo i šta sve umemo i imamo da kažemo. Kako smo menjali druge oko nas? Tako što smo posećivali razne institucije, kompanije – ulazili na mesta gde nam ranije nije bio moguć pristup, razgovarali sa ljudima i pokazali im zašto je važno da obrate pažnju na nas. Takođe, ulica i drugi menjali su nas: u međuvremenu su neki od naših prodavaca krenuli redovno u školu, naučili su da pišu, naučili mnogo toga što do sada nisu imali priliku da znaju…

Nikoleta KosovacPored magazina, pokrenuli smo i neke druge akcije. (…) Organizovali smo akciju “Moj komšija bez krova”, kojom želimo direktno da pomognemo beskućnicima i onima kojima je pomoć najpotrebnija – dakle, ne posredstvom nekih drugih organizacija, već licem u lice sa tim ljudima. Prošle godine smo realizovali ulični festival aktivizma VREVA (…), kojim smo želeli da prikažemo aktivističku umetnost, angažovanost, da izađemo na ulicu, da ljudima pravo u lice pošaljemo poruke. Jedna od akcija je i “Ne dam ulice”, koju smo organizovali kada je jedan od naših prodavaca bio napadnut na ulici, pa smo pokazali solidarnost sa njim i sa svim ostalim prodavcima i pozvali javnost na solidarnost i institucije na odgovornost.

Podrška je važna! Pomozite nam na bilo koji način, bilo kada – jedan dan godišnje ili pet meseci, koliko god možete. Jer, ulice pripadaju svima i svi moramo da se osećamo sigurnima na njima. (…)

***

22_bg_ignite_logoU okviru aktivnosti kojima je obeležen Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije je, u saradnji sa udruženjem “Srbija u pokretu”, organizovao 22. Belgrade Ignite “Uključi se!”, koji je za temu imao socijalno uključivanje. Ovo izuzetno posećeno izdanje beogradskog Ignite-a održano je 21. oktobra 2013. godine u Mixer House-u (Karađorđeva 46), a desetoro sjajnih inspirativnih ljudi je, uz prevod na znakovni jezik, govorilo o inkluzivnom obrazovanju, aktivizmu i preduzetništvu mladih, socijalnom uključivanju marginalizovanih grupa (dece ulice, azilanata i osuđenika), borbi protiv trgovine ljudima, solidarnosti i prevazilaženju teškoća sa kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju. Posetioci Belgrade Ignite-a su u galeriji Mixer House-a mogli da pogledaju i izložbu plakata koji su pristigli na konkurs “Siromaštvo – re:akcija?”, koji su raspisali magazin LiceUlice i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Nikoleta Kosovac je filološkinja Skandinavskih jezika i književnosti. Nakon dugogodišnjeg rada u jednoj advertajzing agenciji, brojnim domaćim i stranim magazinima i radio stanicama, poželela je da radi nešto u šta zaista veruje i to pronašla u magazinu Liceulice – prvim uličnim novinama u Srbiji. Već više od tri godine se kao koordinatorka Licaulice suočava licem u lice sa brojnim izazovima koje sa sobom nose nezavisni, aktivistički medij i rad na ekonomskom i socijalnom osnaživanju naših najugroženijih sugrađana i sugrađanki. Nikoleta Kosovac piše za Blog o socijalnom uključivanju.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Book is a treasure of knowledge.... (Author: Rupa Panda)
„Dragi čitaoče, ako voliš da trčiš, iskreno verujem da ćeš me razumeti. Imam već nešto više od godinu dana, vrlo [...]
uto, avg 14, 2018
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Tim za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 08, 2018
Source: Inkluzija blog
dm_pozdrav_001
Piše: Nemanja Glavinić Godina 2005, mesec maj. Gledam u nekoliko dana star e-mail nalog nemanjaglavinic@yahoo.com. U Sent folderu samo dva mejla, [...]
čet, jul 26, 2018
Source: Inkluzija blog
dandelion
Nedugo nakon razumevanja da nikada neću razumeti, potpuno i u potpunosti, dugo mi je trebalo da shvatim da mogu i [...]
sri, jul 25, 2018
Source: Inkluzija blog
Klavijature
Nakon svih tekstova u kojima sam pisao o situacijama u kojima ne mogu da se snađem, kada mi je potrebna [...]
pon, jul 09, 2018
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]