Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Cirkularna ekonomija ključ razvoja modernog društva

Objavljeno 29.11.2019.

Ministar Trivan: Cirkularna ekonomija ključ razvoja modernog društvaMinistar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan 28. novembra je izjavio da će Srbija unaprediti stanje životne sredine ukoliko uspostavi strateški okvir koji će podrazumevati saradnju svih odgovornih subjekata i ugrađivanje ekoloških ciljeva u rad svih ministarstava.

Trivan je na panelu „Platforma za partnerstva 2020: Zajedno do održivih ciljeva“ , koji je održan u okviru konferencije „Liderstvo je partnerstvo“, istakao da je za postizanje pomenutog cilja neophodno i da Srbija obezbedi pune administrativne i kadrovske kapacitete i obimnija investiranja.

Ministar je ukazao na to da je u Srbiji, u oblasti zaštite životne sredine, već započela primena koncepta cirkularne ekonomije, koja je ključ za razvoj modernog društva.

Trivan je istakao da jača uverenje da su infrastrukturni projekti u zaštiti životne sredine, kao što je uspostavljanje sistema upravljanja otpadom ili postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda istovremeno prostor za investiciona ulaganja i ekonomsku dobit.

On je rekao da su za zaštitu životne sredine u Srbiji potrebna velika ulaganja od približno 15 milijardi evra, ali da je ekologija istovremeno i nosilac razvoja kroz primenu novih tehnologija i uspešnih poslovnih modela, kao što je javno-privatno partnerstvo.

Sledeći koraci koji vode ka cirkularnoj ekonomiji biće postignuti usvajanjem zakona o klimatskim promenama, čiji postulati će biti ugrađeni u sve sektorske politike, najavio je ministar.

Prema njegovim rečima, ostvareni ekonomski napredak Srbije i stabilizacija budžeta nagoveštavaju veće izdvajanje sredstava za zaštitu životne sredine i njeno bolje stanje već od naredne godine.

Cirkularna ekonomija čini samo devet odsto globalne ekonomije, što znači da Srbija ima dovoljno vremena da uhvati korak sa svetom, i uspešnom primenom ovog koncepta ostvari unapređenje životne sredine i očuvanje prirodnih resursa, zajedno sa ekonomskim razvojem, zaključio je Trivan.

Konferenciju je organizovala kompanija „Adrija medija grupa” (Adria Media Group), čiji su institucionalni partneri Vlada Srbije, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredna komora Srbije.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]