Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Deca i mladi najpodložniji riziku od siromaštva

Objavljeno 24.07.2019.

Slavica Đukić DejanovićMinistarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović 23. jula je navela da podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su deca i mladi u Srbiji izloženi većem riziku od siromaštva nego odraslo stanovništvo.

Đukić Dejanović je, na sednici Odbora za prava deteta Skupštine Srbije, istakla da je stopa rizika siromaštva u 2017. godini za decu iznosila 30,5 odsto, a za mlade 29,7 odsto, što je premašilo stopu za opštu populaciju, koja je bila 25,7 odsto.

Ona je rekla da su deca u Srbiji suočena sa sve manjim rizikom smrtnosti u najranijem periodu života i da je stopa smrtnosti dece do pet godina smanjena sa 18 smrtnih ishoda na 1.000 dece u 1990. godini na 5,8 u 2017. godini.

Međutim, deca romske populacije imaju manje šanse da prežive u ranom uzrastu, na šta ukazuje stopa smrtnosti od 14,4 na 1.000 dece u 2014. godini, upozorila je ministarka.

Prema njenim rečima, zdravstveni problemi, koji nalažu jači strateški odgovor, obuhvataju trend smanjenja vakcinacije dece i posledični rast prevalencije malih boginja.

Ministarka je ukazala na to da je između seoskih i gradskih sredina uočena razlika u razvoju dece u ranom uzrastu, pa tako obuhvat dece uzrasta od tri do pet godina predškolskim obrazovanjem u Srbiji iznosi 50 odsto, što znači da polovina dece propušta priliku da u potpunosti ostvari svoj razvojni potencijal.

Đukić Dejanović je podsetila na to da su u protekloj deceniji ostvarena značajna poboljšanja u pripremi dece za školu kroz pripremni predškolski program, pri čemu je taj procenat sa 87,2 u 2009. godini povećan na 98,2 odsto u 2017. godini.

Prema njenim rečima, dečaci i devojčice osnovnoškolskog uzrasta su u jednakoj meri uključeni u osnovno obrazovanje, dok među romskom decom 85 odsto završi osnovnu školu, a srednju školu tek svako peto romsko dete.

Ona je, govoreći o dečjem radu, navela podatak da je u 2014. godini 9,5 odsto dece starosti od pet do 17 godina bilo uključeno u neki od oblika rada, uz napomenu da je ova pojava uglavnom prisutna u seoskim područjima, gde deca pomažu roditeljima u poljoprivredi.

Ministarka je obavestila članove Odbora o tome da je, kao predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine, predvodila delegaciju Srbije na četvorodnevnom ministarskom sastanku Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju, koji je održan od 15. do 18. jula, u sedištu UN u Njujorku.

Đukić Dejanović je napomenula da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja završilo radnu verziju nacrta izmena i dopuna Porodičnog zakona, koje treba da doprinesu boljoj zaštiti prava dece u Srbiji i usaglašavanju ovog zakona sa Konvencijom o pravima deteta.

Prema njenim rečima, neke od izmena odnose se na zabranu maloletničkog braka i fizičkog kažnjavanja dece, kao i na regulisanje usvojenja i starateljstva.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putu
Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young [...]
sri, jul 31, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]