Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Deca i mladi najpodložniji riziku od siromaštva

Objavljeno 24.07.2019.

Slavica Đukić DejanovićMinistarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović 23. jula je navela da podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su deca i mladi u Srbiji izloženi većem riziku od siromaštva nego odraslo stanovništvo.

Đukić Dejanović je, na sednici Odbora za prava deteta Skupštine Srbije, istakla da je stopa rizika siromaštva u 2017. godini za decu iznosila 30,5 odsto, a za mlade 29,7 odsto, što je premašilo stopu za opštu populaciju, koja je bila 25,7 odsto.

Ona je rekla da su deca u Srbiji suočena sa sve manjim rizikom smrtnosti u najranijem periodu života i da je stopa smrtnosti dece do pet godina smanjena sa 18 smrtnih ishoda na 1.000 dece u 1990. godini na 5,8 u 2017. godini.

Međutim, deca romske populacije imaju manje šanse da prežive u ranom uzrastu, na šta ukazuje stopa smrtnosti od 14,4 na 1.000 dece u 2014. godini, upozorila je ministarka.

Prema njenim rečima, zdravstveni problemi, koji nalažu jači strateški odgovor, obuhvataju trend smanjenja vakcinacije dece i posledični rast prevalencije malih boginja.

Ministarka je ukazala na to da je između seoskih i gradskih sredina uočena razlika u razvoju dece u ranom uzrastu, pa tako obuhvat dece uzrasta od tri do pet godina predškolskim obrazovanjem u Srbiji iznosi 50 odsto, što znači da polovina dece propušta priliku da u potpunosti ostvari svoj razvojni potencijal.

Đukić Dejanović je podsetila na to da su u protekloj deceniji ostvarena značajna poboljšanja u pripremi dece za školu kroz pripremni predškolski program, pri čemu je taj procenat sa 87,2 u 2009. godini povećan na 98,2 odsto u 2017. godini.

Prema njenim rečima, dečaci i devojčice osnovnoškolskog uzrasta su u jednakoj meri uključeni u osnovno obrazovanje, dok među romskom decom 85 odsto završi osnovnu školu, a srednju školu tek svako peto romsko dete.

Ona je, govoreći o dečjem radu, navela podatak da je u 2014. godini 9,5 odsto dece starosti od pet do 17 godina bilo uključeno u neki od oblika rada, uz napomenu da je ova pojava uglavnom prisutna u seoskim područjima, gde deca pomažu roditeljima u poljoprivredi.

Ministarka je obavestila članove Odbora o tome da je, kao predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine, predvodila delegaciju Srbije na četvorodnevnom ministarskom sastanku Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju, koji je održan od 15. do 18. jula, u sedištu UN u Njujorku.

Đukić Dejanović je napomenula da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja završilo radnu verziju nacrta izmena i dopuna Porodičnog zakona, koje treba da doprinesu boljoj zaštiti prava dece u Srbiji i usaglašavanju ovog zakona sa Konvencijom o pravima deteta.

Prema njenim rečima, neke od izmena odnose se na zabranu maloletničkog braka i fizičkog kažnjavanja dece, kao i na regulisanje usvojenja i starateljstva.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
pon, avg 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
pet, avg 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]