Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Digitalizacija obrazovanja prioritet

Objavljeno 09.06.2018.

Nove tehnologije u obrazovanjuDržavni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić 8. juna je istakla da je digitalizacija obrazovanja prioritet u radu tog ministarstva, navodeći da je u tom sektoru mnogo urađeno u poslednjih nekoliko godina.

Matić je, na otvaranju konferencije i sajma „Nove tehnologije u obrazovanju“ u Belekspo centru, podsetila na to da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pokrenulo kapitalni „Projekat za unapređenje informaciono-komunikacione infrastrukture u školama u Republici Srbiji“.

Tokom prošle godine završena je konfiguracija povezivanja 1.612 osnovnih i srednjih škola na Akademsku mrežu Srbije, istakla je ona i dodala da su sve škole dobile besplatan i bezbedan internet sa mogućnošću korišćenja međunarodnih servisa za edukaciju.

Naš sledeći korak jeste obezbeđivanje digitalnih nastavnih servisa, a cilj je potpuna primena novih tehnologija u nastavi, i uvođenje koncepta rada na sopstvenom uređaju. Ministarstvo je za ovu godinu opredelilo 200 miliona dinara za 200 osnovnih i srednjih škola, koje će po izboru Ministarstva prosvete ući u ovaj program, navela je Matić.

Ona je dodala da je prošle godine, u saradnji sa kompanijom „Majkrosoft“, sproveden takođe značajan infrastrukturni projekat uvođenja vaj-faja u školama u ruralnim područjima, za 40 osnovnih i srednjih škola, kao i da je institucionalno podržan regionalni projekat „Škole za 21. veka“ Britanskog saveta.

Posebnu pažnju posvećujemo bezbednosti dece na internetu, budući da su ona najranjivija korisnička grupa. Na osnovu Uredbe za bezbednost dece na internetu, 27. februara prošle godine, pokrenuli smo Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, koji je do sada imao više od 4.883 poziva.

Takođe, kako je dodala, tri godine zaredom sprovedena je školska kampanja IT karavan za podsticanje osnovaca da se zaštite na internetu, ali i da koriste nove tehnologije u edukativne svrhe, istakla je ona.

Matić je navela da su ove godine prezentacija i digitalne radionice za decu i roditelje održane u Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu i Ubu, za ukupno 30 škola, odnosno za više od 3.000 osnovaca, kao i da je direktan prenos prezentacije, koji je organizovan iz Niša i Novog Pazara, pratilo još oko 800 škola, odnosno 25.000 učenika.

Matić je ovom prilikom pozvala nastavnike da učestvuju na konkursu „Digitalni čas“, koji je do sada sproveden šest puta i na taj način prikupljeno je oko 1.500 nastavnih jedinica obrađenih pomoću novih tehnologija, koje su dostupne onlajn.

Ako generacijama koje dolaze pružimo adekvatnu osnovu, kako je istakla, naša deca imaće priliku ne samo da budu konkurentna svojim vršnjacima u čitavom svetu, već i da taj isti svet menjaju nabolje.

Sistemska podrška digitalizaciji formalnog obrazovanja doprineće, između ostalog, i razvoju IT kadrova, što je kao strateški cilj definisano u Strategiji razvoja IT industrije. Međutim, inovativna nastava podstaći će razvoj digitalnih veština koje će biti neophodne za sve poslove budućnosti, poručila je Matić.

Preuzeto sa: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Dražen Zacero: Organski socijalni rad i socijalni sport u njemu
Socijalni sport – tako sam skovao naziv korišćenja sporta kao metodologije u socijalnom radu. Šta znači ovo “organski” videćete tokom teksta, [...]
čet, okt 18, 2018
Source: Inkluzija blog
chris-liverani-unsplash
Ima nešto prelepo u tom strahu da se plaše da priđu, da razgovaraju, da kažu ili pokažu (na) nešto. Ta [...]
pon, okt 08, 2018
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Mnogo puta sam već u ranijim tekstovima pisao o tome šta me sve uznemirava – kada mi iznenada otkažu neki [...]
sri, okt 03, 2018
Source: Inkluzija blog
dm_nm_001
Piše: Nemanja Milovanović Sećam se dana kada je razredna ušla u učionicu, sela na stolicu i uključila projektor. Na zidu se [...]
pet, sep 28, 2018
Source: Inkluzija blog
Zapošljavanje
U svakoj zemlji na svetu postoje teme o kojima se rado priča, ali isto tako i one druge koje su [...]
čet, sep 27, 2018
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]