Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Digitalizacija obrazovanja prioritet

Objavljeno 09.06.2018.

Nove tehnologije u obrazovanjuDržavni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić 8. juna je istakla da je digitalizacija obrazovanja prioritet u radu tog ministarstva, navodeći da je u tom sektoru mnogo urađeno u poslednjih nekoliko godina.

Matić je, na otvaranju konferencije i sajma „Nove tehnologije u obrazovanju“ u Belekspo centru, podsetila na to da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pokrenulo kapitalni „Projekat za unapređenje informaciono-komunikacione infrastrukture u školama u Republici Srbiji“.

Tokom prošle godine završena je konfiguracija povezivanja 1.612 osnovnih i srednjih škola na Akademsku mrežu Srbije, istakla je ona i dodala da su sve škole dobile besplatan i bezbedan internet sa mogućnošću korišćenja međunarodnih servisa za edukaciju.

Naš sledeći korak jeste obezbeđivanje digitalnih nastavnih servisa, a cilj je potpuna primena novih tehnologija u nastavi, i uvođenje koncepta rada na sopstvenom uređaju. Ministarstvo je za ovu godinu opredelilo 200 miliona dinara za 200 osnovnih i srednjih škola, koje će po izboru Ministarstva prosvete ući u ovaj program, navela je Matić.

Ona je dodala da je prošle godine, u saradnji sa kompanijom „Majkrosoft“, sproveden takođe značajan infrastrukturni projekat uvođenja vaj-faja u školama u ruralnim područjima, za 40 osnovnih i srednjih škola, kao i da je institucionalno podržan regionalni projekat „Škole za 21. veka“ Britanskog saveta.

Posebnu pažnju posvećujemo bezbednosti dece na internetu, budući da su ona najranjivija korisnička grupa. Na osnovu Uredbe za bezbednost dece na internetu, 27. februara prošle godine, pokrenuli smo Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, koji je do sada imao više od 4.883 poziva.

Takođe, kako je dodala, tri godine zaredom sprovedena je školska kampanja IT karavan za podsticanje osnovaca da se zaštite na internetu, ali i da koriste nove tehnologije u edukativne svrhe, istakla je ona.

Matić je navela da su ove godine prezentacija i digitalne radionice za decu i roditelje održane u Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu i Ubu, za ukupno 30 škola, odnosno za više od 3.000 osnovaca, kao i da je direktan prenos prezentacije, koji je organizovan iz Niša i Novog Pazara, pratilo još oko 800 škola, odnosno 25.000 učenika.

Matić je ovom prilikom pozvala nastavnike da učestvuju na konkursu „Digitalni čas“, koji je do sada sproveden šest puta i na taj način prikupljeno je oko 1.500 nastavnih jedinica obrađenih pomoću novih tehnologija, koje su dostupne onlajn.

Ako generacijama koje dolaze pružimo adekvatnu osnovu, kako je istakla, naša deca imaće priliku ne samo da budu konkurentna svojim vršnjacima u čitavom svetu, već i da taj isti svet menjaju nabolje.

Sistemska podrška digitalizaciji formalnog obrazovanja doprineće, između ostalog, i razvoju IT kadrova, što je kao strateški cilj definisano u Strategiji razvoja IT industrije. Međutim, inovativna nastava podstaći će razvoj digitalnih veština koje će biti neophodne za sve poslove budućnosti, poručila je Matić.

Preuzeto sa: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

13.02.2019.

Pristupačnost

Pristupačnost

Piše: Nevena Tarlanović (Blog o socijalnom uključivanju) „Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako…
Više detalja

 
0 Komentari

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
sri, feb 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Igor Mitrović
Transkript govora Igora Mitrovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Ja vam [...]
sri, feb 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Jovan Jovanović
Transkript govora Jovana Jovanovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Praktična akademija [...]
uto, feb 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Karolina Stamenković
Transkript govora Karoline Stamenković na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Dolazim iz [...]
pon, jan 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Nenad Mirković
Transkript govora Nenada Mirkovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Moje ime [...]
pon, jan 14, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]