Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Digitalizacija obrazovanja prioritet

Objavljeno 09.06.2018.

Nove tehnologije u obrazovanjuDržavni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić 8. juna je istakla da je digitalizacija obrazovanja prioritet u radu tog ministarstva, navodeći da je u tom sektoru mnogo urađeno u poslednjih nekoliko godina.

Matić je, na otvaranju konferencije i sajma „Nove tehnologije u obrazovanju“ u Belekspo centru, podsetila na to da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pokrenulo kapitalni „Projekat za unapređenje informaciono-komunikacione infrastrukture u školama u Republici Srbiji“.

Tokom prošle godine završena je konfiguracija povezivanja 1.612 osnovnih i srednjih škola na Akademsku mrežu Srbije, istakla je ona i dodala da su sve škole dobile besplatan i bezbedan internet sa mogućnošću korišćenja međunarodnih servisa za edukaciju.

Naš sledeći korak jeste obezbeđivanje digitalnih nastavnih servisa, a cilj je potpuna primena novih tehnologija u nastavi, i uvođenje koncepta rada na sopstvenom uređaju. Ministarstvo je za ovu godinu opredelilo 200 miliona dinara za 200 osnovnih i srednjih škola, koje će po izboru Ministarstva prosvete ući u ovaj program, navela je Matić.

Ona je dodala da je prošle godine, u saradnji sa kompanijom „Majkrosoft“, sproveden takođe značajan infrastrukturni projekat uvođenja vaj-faja u školama u ruralnim područjima, za 40 osnovnih i srednjih škola, kao i da je institucionalno podržan regionalni projekat „Škole za 21. veka“ Britanskog saveta.

Posebnu pažnju posvećujemo bezbednosti dece na internetu, budući da su ona najranjivija korisnička grupa. Na osnovu Uredbe za bezbednost dece na internetu, 27. februara prošle godine, pokrenuli smo Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, koji je do sada imao više od 4.883 poziva.

Takođe, kako je dodala, tri godine zaredom sprovedena je školska kampanja IT karavan za podsticanje osnovaca da se zaštite na internetu, ali i da koriste nove tehnologije u edukativne svrhe, istakla je ona.

Matić je navela da su ove godine prezentacija i digitalne radionice za decu i roditelje održane u Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu i Ubu, za ukupno 30 škola, odnosno za više od 3.000 osnovaca, kao i da je direktan prenos prezentacije, koji je organizovan iz Niša i Novog Pazara, pratilo još oko 800 škola, odnosno 25.000 učenika.

Matić je ovom prilikom pozvala nastavnike da učestvuju na konkursu „Digitalni čas“, koji je do sada sproveden šest puta i na taj način prikupljeno je oko 1.500 nastavnih jedinica obrađenih pomoću novih tehnologija, koje su dostupne onlajn.

Ako generacijama koje dolaze pružimo adekvatnu osnovu, kako je istakla, naša deca imaće priliku ne samo da budu konkurentna svojim vršnjacima u čitavom svetu, već i da taj isti svet menjaju nabolje.

Sistemska podrška digitalizaciji formalnog obrazovanja doprineće, između ostalog, i razvoju IT kadrova, što je kao strateški cilj definisano u Strategiji razvoja IT industrije. Međutim, inovativna nastava podstaći će razvoj digitalnih veština koje će biti neophodne za sve poslove budućnosti, poručila je Matić.

Preuzeto sa: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
id_blog
Znate ovu situaciju: ušli ste u supermarket sa detetom od 5 godina, koje ima slušne aparate, a prodavačica, usiljenog osmeha [...]
sri, jun 20, 2018
Source: Inkluzija blog
Mama, tata, pas i kravata - blog Anđele Čeh
Koliko god da mi, milenijalci ovih prostora, neka deca rođena i odrasla u Srbiji (i susednim zemljama), na prekretnici, na [...]
sri, jun 13, 2018
Source: Inkluzija blog
Blue
U momentu mladosti, kada uvidiš da nečija mladost nikada neće prestati, netrudom, greškom; u momentu kada ta mladost ne stvara [...]
sri, jun 06, 2018
Source: Inkluzija blog
CRI
„Jednoga dana…” Još od osnovne škole smatrao sam svaki sastav, priču i uopšte tekst sa takvim početkom nekako glupim i [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog
Dar
Glavni junak u pozorišnoj predstavi Dar je dečak Kosta. On je poseban i drugačiji. On ima dar. Priču o ljubavi, [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]