Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Dostignuća mladih u Srbiji: Održano Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija

Objavljeno 26.06.2020.

Dostignuća mladih u Srbiji: Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija 2020.Učenička kompanija „Sixth Sense“ iz Tehničke škole u Mladenovcu osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom 18. juna u realizaciji organizacije „Dostignuća mladih u Srbiji”. Ovi učenici se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom pomagala za kretanje slepih i slabovidih osoba, a u julu će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će, umesto u Portugalu, biti održano onlajn.

Ista učenička kompanija osvojila je i specijalnu TeleGroup nagradu za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „5M“ iz Medicinske škole u Kruševcu sa dizajniranim muškim mirišljavim narukvicama, dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije „Bee Strong“ iz Srednje škole „Dušan Trivunac Dragoš“ u Svrljigu koji proizvode specifične pčelinje pogače – prihranu za pčele.

Snimak proglašenja pobednika pogledajte OVDE.

Rang listu deset prvoplasiranih kompanija možete pogledati OVDE.

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je proizvode i usluge svojih učeničkih kompanija panelu žirija kroz prezentaciju biznis planova, a takmičenje je održano onlajn zbog bezbednosti učesnika. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. U 20 najboljih ušle su škole iz Bačke Palanke, Beograda, Vrnjačke Banje, Vršca, Zaječara, Knića, Kruševca, Lazarevca, Niša, Novog Sada, Požege, Raške, Svilajnca, Svrljiga i Užica.

Žiri koji je ocenjivao srednjoškolske timove bio je u sastavu: Danica Stupar (BIZLife), Marko Miljković (ManpowerGroup), Siniša Čađo (USAID), Bojan Predojević (Profine) i Sandra Vlatković (Znanjem do posla).

„Zadovoljstvo je videti da srednjoškolci kreiraju biznise koji imaju višu svrhu i rešavaju globalne probleme, a istovremeno sjajno koriste IT alate u poslovanju“, izjavio je Aleksandar Vratonjić Gligorijević iz kompanije TeleGroup.

Program Učenička kompanija deo je projekta Vlade Republike Srbije „Decenija preduzetništva“ koji sprovodi Ministarstvo privrede, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike srednjih škola.

Takmičenje je realizovala organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji” uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj i kompanija TeleGroup i ManpowerGroup Srbija.

Organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji” već 15 godina sprovodi programe preduzetničkog obrazovanja u školama širom Srbije i deo je globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

Izvor: www.ja-serbia.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
pon, avg 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
pet, avg 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]