Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Evropska komisija pokreće debatu o efikasnijem donošenju odluka u socijalnoj politici Evropske unije

Objavljeno 30.04.2019.

EU - ilustracijaEvropska komisija (EK) pokreće diskusiju o tome kako donošenje odluka o društvenim pitanjima na nivou EU učiniti efikasnijim.

U većini oblasti socijalne politike, u kojima EU ima nadležnost, glasa se kvalifikovanom većinom. Ovo je omogućilo da se tokom godina uspostave sveobuhvatne socijalne „pravne tekovine”, uključujući i dalje korake koje je predložila trenutna Evropska komisija.

Ipak, veoma ograničeni broj oblasti još uvek zahteva jednoglasnost među državama članicama EU i posebne zakonodavne postupke u kojima Evropski parlament nema jednaku ulogu kao Evropski savet kao sudonosilac odluka.

Poverenica EK za zapošljavanje, socijalna pitanja, veštine i mobilnost radne snage, Marianne Thyssen, je rekla: „U svojoj različitosti, sve države članice konačno streme pravednijem društvu zasnovanom na jednakim mogućnostima i socijalnoj tržišnoj privredi primenljivoj u budućnosti. Kako se svet rada menja, mi treba da budemo u stanju da u potpunosti iskoristimo instrumente koje posedujemo da bismo prionuli na naše zajedničke izazove.”

Kako je navedeno u saopštenju, Evropska komisija pokreće debatu o unapređenoj upotrebi glasanja kvalifikovanom većinom u socijalnoj politici, čineći donošenje odluka pravovremenijim, fleksibilnijim i efikasnijim u oblastima u kojima postoji nadležnost.

Ova mogućnost je obezbeđena ugovorima na kojima počiva EU za nekoliko određenih oblasti kroz takozvane „pasarela klauzule”. Ove klauzule dozvoljavaju prelazak sa jednoglasnog na glasanje kvalifikovanom većinom u određenim okolnostima.

Kao prvi korak, posmatrajući prednosti i izazove svakog slučaja, EK predlaže da se razmotri upotreba pasarele kako bi se olakšalo donošenje odluka o nediskriminaciji. Ovaj korak može pomoći daljem razvoju jednake zaštite od diskriminacije.

Upotreba pasarela klauzule se takođe može razmotriti u bliskoj budućnosti kako bi se usvojile preporuke u oblasti socijalne sigurnosti i socijalne zaštite zaposlenih.  Na ovaj način se može unaprediti vođenje procesa modernizacije i konvergencije između sistema socijalne zaštite.

Izvor: ec.europa.eu

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]