Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Evropska komisija pokreće debatu o efikasnijem donošenju odluka u socijalnoj politici Evropske unije

Objavljeno 30.04.2019.

EU - ilustracijaEvropska komisija (EK) pokreće diskusiju o tome kako donošenje odluka o društvenim pitanjima na nivou EU učiniti efikasnijim.

U većini oblasti socijalne politike, u kojima EU ima nadležnost, glasa se kvalifikovanom većinom. Ovo je omogućilo da se tokom godina uspostave sveobuhvatne socijalne „pravne tekovine”, uključujući i dalje korake koje je predložila trenutna Evropska komisija.

Ipak, veoma ograničeni broj oblasti još uvek zahteva jednoglasnost među državama članicama EU i posebne zakonodavne postupke u kojima Evropski parlament nema jednaku ulogu kao Evropski savet kao sudonosilac odluka.

Poverenica EK za zapošljavanje, socijalna pitanja, veštine i mobilnost radne snage, Marianne Thyssen, je rekla: „U svojoj različitosti, sve države članice konačno streme pravednijem društvu zasnovanom na jednakim mogućnostima i socijalnoj tržišnoj privredi primenljivoj u budućnosti. Kako se svet rada menja, mi treba da budemo u stanju da u potpunosti iskoristimo instrumente koje posedujemo da bismo prionuli na naše zajedničke izazove.”

Kako je navedeno u saopštenju, Evropska komisija pokreće debatu o unapređenoj upotrebi glasanja kvalifikovanom većinom u socijalnoj politici, čineći donošenje odluka pravovremenijim, fleksibilnijim i efikasnijim u oblastima u kojima postoji nadležnost.

Ova mogućnost je obezbeđena ugovorima na kojima počiva EU za nekoliko određenih oblasti kroz takozvane „pasarela klauzule”. Ove klauzule dozvoljavaju prelazak sa jednoglasnog na glasanje kvalifikovanom većinom u određenim okolnostima.

Kao prvi korak, posmatrajući prednosti i izazove svakog slučaja, EK predlaže da se razmotri upotreba pasarele kako bi se olakšalo donošenje odluka o nediskriminaciji. Ovaj korak može pomoći daljem razvoju jednake zaštite od diskriminacije.

Upotreba pasarela klauzule se takođe može razmotriti u bliskoj budućnosti kako bi se usvojile preporuke u oblasti socijalne sigurnosti i socijalne zaštite zaposlenih.  Na ovaj način se može unaprediti vođenje procesa modernizacije i konvergencije između sistema socijalne zaštite.

Izvor: ec.europa.eu

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]