Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Evropska unija partner Srbiji na putu ka cirkularnoj ekonomiji

Objavljeno 24.05.2019.

Otvaranje SHIFT konferencijeCirkularna ekonomija već je prihvaćena kao koncept u Evropskoj uniji i donela je nova radna mesta, dok se resursi manje troše, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici na otvaranju SHIFT konferencije, koja je deo Mikser Festivala.

Ambasador je istakao da je u periodu od 2012. do 2018. godine industrija fokusirana na zaštitu životne sredine i obnovljivost resursa stvorila četiri miliona poslova u zemljama EU, pa je tako postala deo naših života. Evropska komisija intenzivno prati situaciju u ovoj oblasti od 2015. godine.

„Srbija, kao zemlja kandidat, mora da napravi promene, da pređe na novi sistem. Za takav korak, neophodan je savez svih nas. Ovo je put, i kao što je EU glavni partner Srbije u trgovini i investicijama, tako je podržava i u ovoj oblasti“, rekao je ambasador Fabrici.

Kao poseban primer dobrog rada na približavanju evropskim standardima izdvojio je rikšu, koja je nastala kao proizvod rada domaćih dizajnera kroz evropske fondove.

„Inovacija je deo cirkularne ekonomije. Rikša je srpski proizvod koji je finansirala Evropska unija i program Horizon 2020. Ovo je sjajna stvar za mobilnost“, zaključio je šef Delegacije EU u Srbiji, koji je svoj govor završio rečenicom: Let’s circulate! („Hajde da cirkulišemo!“).

Predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap ukazala je da bi cirkularna ekonomija trebalo da postane deo svakodnevne kulture. Dodala je da se intenzivno radi sa školskom decom, kako bi se skrenula pažnja na važnost reciklaže i umerenog korišćenja resursa.

„U Srbiji, jedan čovek godišnje baci 35 kilograma hrane, dok sa druge strane u zemlji postoji 75 narodnih kuhinja. Potrebno je povezati one koji hranu nemaju sa onima koji imaju viška“, podsetila je ona, dodajući da UNDP radi sa državnim organima na zakonodavstvu, između ostalog i na promeni etiketa o roku trajanja hrane.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kazao je da Srbija ima čime da se ponosi kada je reč o biodiverzitetu, da čini manje od dva odsto teritorije Evrope, ali da u svom sistemu ima više od 40 odsto biljaka na celom kontinentu. Bez saradnje sa EU i drugim međunarodnim partnerima, teško je postići rezultate, smatra on.

„Ako ste mudri, oslonićete se na iskustva Evropske unije, pomoć imamo i od Ujedinjenih nacija, a dalje je sve na nama. Samo kolektivno znanje i rad mogu da pomognu Srbiji da bude deo modernog sveta,“ zaključio je ministar.

Deseto izdanje Mikser Festivala održava se od 24. do 26. maja. Na platou pored Muzeja nauke i tehnike, posetioci mogu da se informišu o izumima koji pomažu u zaštiti životne sredine. Na tom mestu možete videti i dva zanimljiva modela kompanije ODO Bike, gde je pored rikše izložen i ONO bicikl.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Koiki: više od kurira

Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch

Socijalni start-ap koji pruža ekološki prihvatljive kurirske usluge, a zapošljava osobe sa invaliditetom u Španiji…
Više detalja

 
0 Komentari

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch Socijalni start-ap [...]
pet, sep 20, 2019
Source: Inkluzija blog
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]