Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

“Inicijativa za inkluziju” – Otvoren poziv za dostavljanje predloga projekata (rok: 29.9.2017)

Objavljeno 13.09.2017.

skgo_logoStalna konferencija gradova i opština poziva gradove i opštine u Srbiji da do 29. septembra podnesu koncept projekta “Inicijativa za inkluziju”, kojim će omogućiti zapošljavanje povratnika, odnosno tražilaca azila, potencijalnih tražilaca azila, Roma i pripadnika drugih marginalizovanih i ugroženih društvenih grupa na lokalu.

Kroz poziv za podnošenje predloga projekata biće izabrano 6 gradova/opština, a iznos podrške za pojedinačne projekte iznosi do 200.000 evra po projektu.

Kliknite da preuzmete Uputstvo za dostavljanje predloga projekata sa aneksima.

Ovim povodom, 11. septembra u Beogradu održan je Info dan, gde su predstavnici gradova i opština dobili više informacija o projektu.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić ovom prilikom je rekao da je svrha projekta da se stvori osnova za realizaciju inovativnih lokalnih ideja za zapošljavanje marginalizovanih i ugroženih društvenih grupa.

“Cilj je i razmena iskustava između lokalnih samouprava, kao i da izabrani projekti postanu primer dobre prakse kako pomoći ljudima koji su u takvoj situaciji u Srbiji”, kazao je Staničić.

Aleksandra Hilbig iz Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ) kazala je da tom inicijativom žele da “otvore perspektivu osobama koje su teže zapošljive”.

“Projektom želimo da obezbedimo da oni prođu obuku i steknu veštine kojima će moći da nađu posao”, objasnila je Aleksandra Hilbig.

Jelena Milovanović iz Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije istakla je da svi zainteresovani inspiraciju za svoje predloge mogu pronaći u dokumentima koji predstavljanju novu vrstu evropskih strategija kao sto je program reformi, politike zapošljavanja i socijalne politike, program ekonomskih reformi i strategija za rodnu ravnopravnost i socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

“Kada smišljate inovativna i održiva rešenja, to ne mora da bude nešto potpuno novo nego nešto što će raditi u kontekstu vaše lokalne samouprave”, poručila je Milovanović i dodala da “rešenja potraže u svojim lokalnim sredinama i tako odrede koje mere će imati rezultate”.

Dejan Milisavljević iz Komesarijata za izbeglice i migracije je kazao da će učesnici verovatno naići na problem oko toga gde su povratnici i ugrožene grupe i dodao da sve informacije o tome mogu pronaći na njihovom sajtu.

Menadžer projekta iz SKGO Aleksandar Popović istakao je da će šest najboljih predloga biti izabrano, kao i da će oni nakon ugovaranja sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ) dobiti sredstva za zapošljavanje pripadnika manjinskih grupa i grupa koje su ili potencijalni tražiocima azila ili su već tražili azil u Evropskoj uniji.

“Ukupna vrednost projekta je 1,2 miliona evra za opštine, a vrednost svakog pojedinačnog projekta je 200.000 evra. Ideja je da se omogući zapošljavanje tako što će gradovi i opštine da konkurišu sa inovativnim idejama za povratnike tražioce azila, Rome i manjinske grupe”, objasnio je Popović.

Dodao je da će nakon zatvaranja poziva za predaju predloga projekta početi njihova evaluacija koja će trajati do 16. oktobra kada će zvanično biti odabrano šest lokalnih samouprava.

“Nakon toga će tim iz SKGO, GIZ i eksperti, biti angažovani na pomaganju u pisanju projekta koje će trajati do 15. novembra. Konačni predlozi se predaju GIZ-u koji potpisuju ugovor sa opštinama do kraja novembra”, rekao je Popović i dodao da će se projekti sprovoditi u toku 2018. godine.

Izvor: www.skgo.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
Radmila Urošević
Tempo života savremenog čoveka, pritisak svakodnevne borbe za egzistenciju, uspeh i izazovi sa zdravljem proizvode kod pojedinaca hronični osećaj straha, [...]
sri, feb 24, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Često pričamo samo o lepim stvarima, uz preterano naglašavanje ideje o tome da treba da budemo bezrezervno srećni i veseli. [...]
sri, feb 17, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Ko neće da čita do kraja, zaključak je: i jedno i drugo. Još kao dete naučio sam da brojim na prstima [...]
čet, feb 11, 2021
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Krajem 2019. i početkom 2020. godine jedna devojčica u Srbiji doživela je strašnu sudbinu. Osim što će celog svog života [...]
pon, feb 01, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Korona virus prouzrokovao je brojna prilagođavanja u poslovnom svetu, kao i u radnim navikama. Osobe čija se radna aktivnost može [...]
pet, jan 22, 2021
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Ex-post analiza Nacionalne strategije zapošljavanja za period 2011-2020. godine
Februar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
Smernice o realizaciji otvorenog učenja i učenja na daljinu za učenike/ce sa smetnjama u razvoju i invaliditetom dok su škole zatvorene: Unapređivanje inkluzivnog učenja u vreme COVID-19“
Decembar, 2020 arrow right pdf [8 MB]
Indeks društvenog razvoja gradova i opština u Republici Srbiji – Brošura
Decembar, 2020 arrow right pdf [313 KB]
Posledice Kovid-19 na položaj osetljivih grupa i grupa u riziku – uzroci, ishodi i preporuke
Decembar, 2020 arrow right pdf [5 MB]
Mapiranje podstandardnih romskih naselja prema rizicima i pristupu pravima u Republici Srbiji sa naročitim osvrtom na Covid-19 epidemiju
Decembar, 2020 arrow right pdf [12 MB]
Inovativne prakse u oblasti socijalne zaštite na lokalnom nivou u Republici Srbiji – Odgovor na vanredno stanje usled pandemije Covid-19
Decembar, 2020 arrow right pdf [709 KB]