Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Inovacije kao pokretač tržišta

Objavljeno 19.07.2019.

Skup o aktivnostima Evropskog veća za inovacije (EIC) Buduće aktivnosti Evropskog veća za inovacije (EIC) bile su glavna tema događaja organizovanog u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu. Inovacije u narednom periodu biće fokusirane na otvaranje novih mogućnosti na tržištu i u tom procesu ima mesta i za Srbiju, zaključili su učesnici i učesnice.

Kako biste učestvovali u inicijativi, morate da znate pravila, morate da razumete logički okvir iza svega i ciljeve koji su postavljeni, navodi Luisa Prista iz EIC. Dodaje i da će od 2021. godine u centru pažnje biti inicijative koje jasno mogu da pokažu primenljivost svojih ideja.

„Ovo je prvi put da Evropska komisija ulaže sredstva i koristi finansijske instrumente za inovacije koje su drugačije, koje će stvoriti prilike na tržištu u budućnosti. To je velika prilika za sve zemlje, pa tako i za Srbiju, pošto znam da imate puno znanja i stručnosti u ovim oblastima“, ističe predstavnica Evropskog saveta za inovacije.

Delegaciju EU u Srbiji predstavljao je šef Operacija III Sakelaris Hurdas, koji ističe zadovoljstvo što Unija pomaže razvoj novih ideja.

„Delegacija EU je srećna što može da bude prisutna u Naučno-tehnološkom parku kako bismo promovisali inovacije, istraživanje i razvoj. Srećni smo što takve poduhvate možemo da podržimo sa 200 miliona evra, preciznije sa 30 miliona evra isključivo za istraživanje i razvoj“, kaže Hurdas.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović navodi je da je njihov cilj da identifikuju, neguju i podrže napredne tehnologije i kreativne inovacije na tržištu, uključujući podršku razvoju od ideje do njenog uvodjenja na tržište.

„Postoji veliki broj uspešnih projekata u okviru Naučno-tehnološkog parka. Takvi parkovi će uskoro biti otvoren i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Čačku“, najavljuje Nedović.

V.d. direktorke Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović Grković precizira da se ta institucija razvija vrlo brzo, uz sedamdeset kompanija i sedam stotina zaposlenih.

Namera EIC je da podrži najbolje inovatore/ke, preduzetnike/ce, male kompanije i istraživače i istraživačice sa zanimljivim idejama i ambicijom da svoj rad prebace na internacionalni nivo. U saradnji sa programom Horizon 2020, EIC nudi finansijsku pomoć inovacijama koje imaju visok nivo rizika, ali donose novi pristup rešenju problema. Za te svrhe, planirano je 2.7 milijardi evra kroz koje Komisija planira da finansira preko 1000 projekata.

Ciljevi EIC su da obezbedi Evropi vodeće mesto u inovativnosti na tržištu kroz nove biznis modele, obezbeđivanje dodatne vrednosti EU kompanija i inovatora na svetskom nivou, pomoć privatnicima koji ne mogu da dođu do kredita za rizične investicije u nove tehnologije i komplementarno delovanje sa drugim EU inicijativama.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putu
Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young [...]
sri, jul 31, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]