Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održan Forum socijalnih inovacija

Objavljeno 21.09.2021.

Forum socijalnih inovacija 2021.Razvoj socijalne ekonomije i socijalnih preduzeća jedan je od najvažnijih koraka ka izgradnji otpornijeg, održivijeg i inkluzivnijeg ekonomskog modela i društva u regionu zapadnog Balkana, zaključeno je na otvaranju osme regionalne konferencije Forum socijalnih inovacija (SIF), koja je održana 9. i 10. septembra u Beogradu.

„USAID podržava Forum socijalnih inovacija od njegovog početka 2014. godine jer su inovacije, bilo u socijalnim, tehnološkim ili drugim oblastima, ključne za rast i napredak društava. Srbija ima neverovatne ljudske resurse – pametnu, kreativnu i talentovanu radnu snagu sa izuzetnim tehnološkim i naučnim veštinama. A ekonomski rast Srbije ide u obećavajućem smeru. Sada više nego ikad, Srbija može – i trebalo bi – da usvoji politiku koja se nadovezuje na ovaj pozitivan zamah i osigurava pravičan i održiv rast u svom razvoju. To uključuje poboljšanje javnih politika koje omogućavaju više privatnog davanja i koje garantuju veću slobodu socijalnim preduzetnicima“, rekla je Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

Kriza uzrokovana COVID-19 pandemijom ukazala je na mnoge izazove u našim ekonomijama i društvima i produbila postojeće nejednakosti. Iz pandemije smo naučili da moramo izgraditi održivije sisteme koji uzimaju u obzir socijalne, ekološke i ekonomske aspekte i potrebe društva. To se može postići samo zajedničkim naporima. Socijalna preduzeća već duže vreme, a posebno tokom kriza kao što je pandemija, pokazuju svoj značaj za evropsku ekonomiju i društvo. U EU posluje preko 2,8 miliona socijalnih preduzeća, u kojima radi oko 6,3% svih zaposlenih u EU, ali uticaj socijalnih preduzeća daleko prevazilazi te brojke.

„Iako socijalna preduzeća imaju značajan pozitivan uticaj na razvoj društva i pružaju inovativna i održiva rešenja za brojne društvene izazove, ona se i dalje suočavaju sa nedostatkom podsticajnog okruženja koje omogućava njih razvoj. Zato je važno da svi sektori rade zajedno na razvoju mehanizama podrške i inovativnih finansijskih instrumenata, kao i razvoju nove filantropske agende koja će podsticati razvoj modela podrške lokalnim zajednicama“, rekao je Neven Marinović, direktor Smart kolektiva.

„Započeti septembar sa konferencijom kao što je Forum socijalnih inovacija je najbolji način da se okupe svi akteri iz ekosistema socijalne ekonomije i predstavlja značajan impuls za razvoj saradnje tokom naredne godine, inspiraciju za nove preduzetničke projekte i promociju socijalnih preduzeća. Zahvaljujemo se svim učesnicima koji su proveli ova dva dana sa nama“‚ rekao je Adrien Delabi, direktor RISE projekta (Regionalnog inkubatora za socijalna preduzeća).

Osmi Forum socijalnih inovacija, organizovan u partnerstvu sa RISE Regionalnim forumom, okupio je predstavnike socijalnih preduzeća, organizacija koje podržavaju razvoj socijalne ekonomije i stručnjake iz regiona Zapadnog Balkana i Evrope koji su se složili oko konkretnih akcija potrebnih za podršku socijalnim preduzećima: poboljšati vidljivost socijalnih preduzeća, poboljšati pristup finansijama za socijalna preduzeća, pristup tržištima za socijalna preduzeća i podstaknu razvoj socijalnog preduzetništva kroz obrazovanje, obuku i poslovnu podršku.

Preporučene akcije su u skladu i sa Evropskim akcionim planom za razvoj socijalne ekonomije (2021-2026), čije se usvajanje očekuje ove jeseni, kao ključnog alata za sistemsko uključivanje socijalne ekonomije u različite društveno-ekonomske politike Evropske unije, kao i u aktivnosti usmerene za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Ovogodišnju konferenciju organizovali su Smart Kolektiv i Pulse (SOS Group).

SIF2021 održava se kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija „Ana i Vlade Divac”. Koaliciju dodatno čine i Trag fondacija, Catalyst Balkans, Smart kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

RISE regionalni forum deo je projekta RISE – Regionalnog inkubatora za socijalno preduzetništvo. Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine RYCO, Pulse (SOS Group), Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEYN), Institut Francais i Francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a podržavaju Agence Française de Développement (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Izvor: smartkolektiv.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Prazna, neugledna gradska ulica. Mrak koji remete samo slaba svetla, koja trepere sa vrhova bandera. Tišinu prekidaju poneki lavež pasa [...]
pon, okt 18, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Nastava u osnovnoj školi je vrlo složen proces i treba mu pristupiti iz različitih uglova. Najlakše je kada ispred sebe [...]
pon, okt 04, 2021
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
U uvodu priče o usamljenosti moramo poći od konstatacije da je reč o još jednoj epidemiji koja ozbiljno muči savremenog [...]
uto, sep 28, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Koliko god bile lepe i uzbudljive, selidbe su uvek izazovne. Sa sobom nose bezbroj misli o stvarima koje se ne [...]
pon, sep 27, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Pre pokušaja da vas bolje upoznam sa zanimljivim ljudima i inicijativama iza društveno korisnih zadruga, mali osvrt na zadružnu tradiciju [...]
pon, sep 20, 2021
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji 2021.
Oktobar, 2021 arrow right pdf [12 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba sa invaliditetom
Oktobar, 2021 arrow right pdf [194 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj Roma i Romkinja
Septembar, 2021 arrow right pdf [182 KB]
Neaktivnost na tržištu rada u Republici Srbiji
August, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Strategija zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine
August, 2021 arrow right pdf [6 MB]
Akcioni plan za period od 2021. do 2023. godine za sprovođenje Strategije zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine
August, 2021 arrow right pdf [10 MB]
Studija o proceni politika digitalne pristupačnosti u Republici Srbiji
Jun, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2020. godini
Maj, 2021 arrow right pdf [295 KB]
Efekti targetirane jednokratne novčane pomoći na kretanje indikatora siromaštva i nejednakosti
Maj, 2021 arrow right pdf [247 KB] arrow right doc [167 KB]
Priručnik o outreach radu: organizovanje, sprovođenje i razvoj outreach programa
Maj, 2021 arrow right pdf [2 MB]