Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana konferencija „Dijalogom na korak bliže građanima i građankama“

Objavljeno 05.11.2019.

Konferencija „Dijalogom na korak bliže građanima i građankama“U organizaciji Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i partnerskih organizacija civilnog društva, predvođenih Beogradskom otvorenom školom, 1. novembra 2019. godine u Palati Srbija održana je konferencija „Dijalogom na korak bliže građanima i građankama“.

Otvarajući Konferenciju, Žarko Stepanović, vršilac dužnosti direktora Kancelarije, podsetio je da „Kancelarija od svog osnivanja nastoji da podstakne dijalog države i civilnog društva o važnim društvenim pitanjima, kreirajući različite modele saradnje i pružajući podršku organima državne uprave kako bi aktivno uključili civilno društvo u svoj rad i procese odlučivanja, ali i osnažujući civilno društvo da bude ravnopravan partner državi u donošenju odluka.“ On je dodao da 10 godina nakon donošenja Zakona o udruženjima civilno društvo nastavlja da jača sopstvene kapacitete i zagovaračke sposobnosti postajući neizostavan saradnik države u gotovo svim oblastima društvenog razvoja, te da je kao takvo ono suštinski partner u reformskim procesima koji se sprovode u okviru pristupanja Evropskoj uniji, „ostvarujući tu svoju ulogu kada podržava, ali i onda kada konstruktivno kritikuje preduzete korake“.

Ističući važnost donatorske zajednice, Stepanović je istakao da je Konferencija realizovana uz značajnu podršku programa Evropske unije „Evropa za građane i građanke“ za koji je Kancelarija nacionalna kontakt tačka i podsetio da je u okviru ovog programa tokom prethodnih skoro 7 godina odobreno 46 projekata čiji su nosioci iz Republike Srbije u ukupnom iznosu 3.3 miliona evra, dok je preko 460 korisnika iz Srbije ostvarilo status partnera na nekom projektu.

„Veliko interesovanje za ovaj događaj govori o postojanju volje, ali i realne potrebe da razgovaramo. Zato bih želeo sa ove Konferencije svi ponesemo i prenesemo poruku o važnosti dijaloga, jer je on prvi preduslov da se bolje upoznamo, bolje razumemo i učvrstimo međusobno poverenje, ali i poverenje građana i građanki u sve one aktivnosti koje preduzimamo“, zaključio je Stepanović.

Pored vršioca dužnosti direktora Kancelarije, u uvodnim obraćanjima obratili su se Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Vesna Đukić, generalna direktorka Beogradske otvorene škole, Ekmel Çizmecioğlu, programski menadžer za civilno društvo i ljudska prava u Delegaciji EU u Republici Srbiji, i Shanley Pinchotti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj u okviru Misije USAID-a u Srbiji.

Nakon uvodnih obraćanja, kroz tri sesije i uz učešće 120 predstavnika i predstavnica civilnog društva i organa državne uprave diskutovano je o stanju u civilnom sektoru i okruženju za rad i delovanje organizacija civilnog društva deset godina nakon donošenja Zakona o udruženjima, razmatrane su mogućnosti i izazovi za učešće civilnog društva u procesima odlučivanja, ali načini na koji se proces evropskih integracija komunicira sa građanima i građankama.

Realizacija Konferencije podržana je kroz program Evropske unije „Evropa za građane i građanke“ i od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz podršku projektu „Aktivni građani: bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju“.

Više materijala sa Konferencije biće u narednim danima dostupno putem FB profila Kancelarije i Programa „Evropa za građane i građanke“.

Izvor: www.civilnodrustvo.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]