Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana konferencija “Nove tehnologije u obrazovanju”

Objavljeno 05.03.2016.

Nove tehnologije u obrazovanju 2016.Konferencija “Nove tehnologije u obrazovanju”, najveći događaj posvećen upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija na svim nivoima obrazovanja u ovom delu sveta, održana je 26. i 27. februara 2016. godine u beogradskom Belexpocentru. Za učešće u ovom jedinstvenom događaju, čiji je program pored konferencije činio i sajam obrazovnih tehnologija, prijavilo se više od 5.000 učitelja, nastavnika, univerzitetskih profesora, direktora škola, roditelja, kao i predstavnika privrednog i nevladinog sektora iz preko 20 zemalja. Kao i prethodne dve godine, “Nove tehnologije u obrazovanju” organizovane su sa ciljem osavremenjivanja i unapređenja kvaliteta obrazovanja uz upotrebu novih tehnologija.

Konferenciju je otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, koji je tom prilikom rekao: “Obično kažemo da obrazovanje pruža ljudima znanje, veštine i samopouzdanje koje im je potrebno da sebi obezbede bolju budućnost. Informaciono-komunikacione tehnologije suštinski i nepovratno utiču na način na koji radimo, saznajemo, odnosimo se jedni prema drugima, komuniciramo, sarađujemo i prevazilazimo teškoće u svim sferama života. U obrazovanju, nove tehnologije su više od pukog alata, one donose i ravnopravnost. Učenici i nastavnici iz celog sveta stiču pristup izvorima informacija koje ranije nismo mogli ni da zamislimo i stvaraju obrazovno okruženje koje prevazilazi granice fizičkog prostora. Upotreba novih tehnologija u obrazovanju pomaže da se prevaziđu prepreke kao što su novac, prostor i vreme.”

Prisutnima u Belexpocentru i gledaocima u prenosu preko interneta obratio se i britanski ambasador u Srbiji Denis Kif: “Trudimo se da svake godine ovaj događaj bude ambiciozniji i sadržajniji. Ono po čemu je treća godina konferencije i sajma ‘Nove tehnologije u obrazovanju’ posebna je to što smo uspeli da organizujemo dolazak čak 21 britanske kompanije, od kojih većina ranije nije bila prisutna na ovom regionalnom tržištu. Takođe smo uspeli da okupimo više od 20 donosilaca odlukaiz 12 zemalja koji će imati priliku da razmene ideje o tome kako bi moglo da izgleda obrazovanje budućnosti. Moram da priznam da ‘Nove tehnologije u obrazovanju’ sada već izuzetno podsećaju na Bett Show, sajam koji se već 32 godine organizuje u Londonu.”

Jedan od partnera i pokrovitelja događaja je i Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija Republike Srbije. Državni sekretar Tatjana Matić na svečanosti je istakla: “Ostvarivanje strateškog prioriteta u razvoju informacionog društva Ministarstvo trgovine, turizma itelekomunikacija sprovodi kroz dve ključne oblasti: jačanje IKT infrastrukture obrazovnog sistema i podizanje IT kompetencija nastavnika i učenika. U toku je pokretanje programa povezivanja svih srednjih škola i gimnazija na Akademsku mrežu Srbije, kojim će škole postati deo evropske i svetske akademske mreže. To podrazumeva da će dobiti mnoge međunarodne usluge elektronske edukacije, kao i stabilan i besplatan pristup brzom i bezbednom Internetu. Sa druge strane, Ministarstvo trenutno realizuje akreditovane onlajnbesplatneobuke za oko 2.300 nastavnika, za primenu IKT-u nastavi.”

U konferencijskom delu programa, koji je činilo više od 150 prezentacija predavača iz Srbije, zemalja u okruženju i Velike Britanije, bilo je reči o strateškom, ali i o svakodnevnom pristupu upotrebi IKT u školama i na fakultetima, o obuci nastavnika za upotrebu novih tehnologija u nastavi, digitalnim udžbenicima, učenju preko Interneta, asistivnim tehnologijama i drugim važnim temama.

Konferenciju je pratio sajamski program u okviru koga je praktična rešenja u oblasti IKT u obrazovanju predstavilo više od 60 inostranih i domaćih kompanija. Posetioci sajma su mogli da isprobaju tablet koji može da zameni udžbenik i svesku, da vide interaktivnu tablu, provere da li je proces učenja delotvorniji kada je u učionici robot, uvere se da tehnologija može da pomogne u borbi protiv akademskih plagijata, kao i da društvene mreže mogu da budu korišćene kao didaktičko sredstvo. Među izlagačima bile su i najveće kompanije u ovoj oblasti, kao što su Oracle, Intel, Lenovo, Cisco, HP, Microsoft, LEGO Education i mnoge druge. Kako ovaj događaj spaja svet obrazovanja sa privredom, posebno mesto među brojnim organizatorima “Novih tehnologija u obrazovanju“ zauzela je Privredna komora Srbije, u ime koje se prisutnima obratio potpredsednik Miroslav Miletić: “Potencijal koji imamo u IKT, kao i potencijal koji vidi Svetski ekonomski forum koji nas stavlja na 55. mesto od 143 zemlje po korišćenju novih tehnologija je potrebno iskoristiti za razvoj digitalne ekonomije i stvaranje novih radnih mesta. Privredna komora Srbije se trudi da preko našeg Centra za edukaciju i naravno Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo, uspostavi što bolju vezu između obrazovnih institucija i privrede u realizaciji evropskih projekata izgradnje interdisciplinarnih studija na univerzitetima u Srbiji.”

Važan segment programa bio je posvećen i inkluzivnom obrazovanju uz podršku novih tehnologija, zbog čega je jedan od partnera u organizaciji bio i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Ivan Sekulović, menadžer Tima, rekao je: “Informacione tehnologije imaju veliki potencijal za unapređenje inkluzivnog obrazovanja i mogu da učine obrazovanje pristupačnim za svako dete – kao sredstvo komunikacije, pedagoško sredstvo i sredstvo za pristup nastavnim materijalima koji su do sada bili u potpunosti ili delimično nepristupačni. Tehnologije mogu biti ključ za promovisanje jednakosti u obrazovanju i pružanje ranije nedostupnih obrazovnih mogućnosti.”

Po prvi put ove godine, u organizaciju događaja uključio se i Centar za promociju nauke, čiji je predstavnik na otvaranju bio direktor Nemanja Đorđević: “Nove tehnologije trajno menjaju naše razumevanje sveta. Mi čitamo, gledamo se i razgovaramo drugačije danas nego pre samo nekoliko godina. Sada kada smo često sami sebi učitelji i kada u džepu nosimo stotine hiljada udžbenika, vidimo koliko je poziv učitelja težak i da je znanje više od proste informisanosti i dostupnosti. Došli smo ovde danas da naučimo o stvarima i razgovaramo o temama za koje ne znamo da ne znamo.”

Kao predstavnica vodećeg partnera u organizaciji “Novih tehnologija u obrazovanju“, na samom kraju svečanog otvaranja prisutnima se obratila Kler Sirs, direktorka British Council-a za zapadni Balkan: “Radeći sa velikim brojem lokalnih i britanskih partnera, British Council ulaže značajne napore da podrži proces unapređenja obrazovnog sistema u Srbiji i širem regionu zapadnog Balkana. Na osnovu iskustva Velike Britanije, znamo da su upravo digitalne veštine te koje su potrebne mladim ljudima da bi pronašli posao koji žele. Čvrsto verujemo da će, dugoročno gledano, organizacija ovog događaja doprineti društvenom razvoju Srbije.”

Svi zainteresovani koji nisu uspeli da se registruju za učešće na događaju mogli su da gledaju prenos predavanja uživo putem Interneta, kao i da proprate utiske akreditovanih blogera koji su tokom dva konferencijska dana izveštavali sa lica mesta.

“Nove tehnologije u obrazovanju” organizovali su: British Council, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Britanska ambasada u Beogradu, Centar za promociju nauke, Privredna komora Srbije, Skills i Stalna konferencija gradova i opština. Zlatni partner bio je Oracle, srebrni partneri Intel i Lenovo (ujedno i tehnički partner), a bronzani partneri Cisco i TESLA. Livestream partner bio je LINK group, Internet partneri ADVANT i Orion telekom, a medijski partneri RTS i PC Press.

Izvor: British Council

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

24.09.2020.

Do informacija bez barijera

SIPRU - uspešne priče

Informaciono-komunikaciona pristupačnost kao ključ društvenog uključivanja U promišljanju inkluzivnog društva XXI veka, među ključnim pitanja…
Više detalja

 
0 Komentari

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]