Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Počinje četvrti IT karavan

Objavljeno 10.04.2019.

Promocija IT karavana 04Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić 10. aprila je najavila da će to ministarstvo od 16. aprila do 22. maja realizovati četvrti po redu IT karavan, školsku kampanju za pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija.

Matić je na konferenciji za novinare u Pres centru UNS-a navela da je ove godine u pomenutu akciju uključeno 25 škola, odnosno približno 2.000 đaka iz Niša, Novog Pazara, Čačka, Zrenjanina i Beograda, a koncept programa predstavlja takmičenje za osnovce iz poznavanja digitalnih tehnologija i digitalne bezbednosti.

Ona je ukazala na značaj podsticanja dece i mladih da koriste digitalne tehnologije za učenje i kreativno izražavanje, ali i neophodnost prevencije i edukacije za jačanje njihove onlajn zaštite, uz napomenu da je slogan ovogodišnjeg IT karavana „Faca interneta“.

Prema njenim rečima, istraživanja pokazuju da gotovo svi mladi imaju naloge na društvenim mrežama, a da čak polovina njih ima više od 500 onlajn „prijatelja“.

To pokazuje koliko je njima važno da budu prisutni i popularni na mreži, i mi želimo da im pokažemo da je to moguće i sa afirmativnim, pozitivnim i bezbednim ponašanjem na internetu, objasnila je Matić.

Državna sekretarka je podsetila na to da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija realizuje kapitalni projekat „Povezane škole“, u okviru kojeg će biti obezbeđena lokalna računarska mreža za svih 1.700 školskih objekata u Srbiji.

Matić je istakla da će ovaj projekat omogućiti modernizaciju procesa nastave, i dodala da je završetak prve faze za 500 škola predviđen do septembra ove godine.

Ovom prilikom predstavljena je i medijska kampanja za bezbednost dece na internetu „Tvoj internet broj – 19833“ koja promoviše zaštitu dece onlajn i Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, a pratiće i IT karavan 04.

O potrebi podizanja digitalne pismenosti i digitalne bezbednosti govorili su i glumica i voditeljka školske kampanje IT karavan 2018. i 2019. godine Brankica Sebastijanović i urednica Školskog programa Radio-televizije Srbije Nevena Mladenović Blagojević.

Takođe, na konferenciji su se obratili i učesnici/e medijske kampanje za bezbednost dece na internetu, internet influenser Milan Inić Jaserštajn i muzička umetnica i influenserka Irina Arsenijević, kao i đaci, akteri promotivnih spotova Una Cvejić i Mateja Đorđević.

Studentkinja softverskog inženjerstva na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Marta Avramović, koja će biti specijalna gošća na Međunarodnom danu devojaka u IKT-u, najavila je da će ova manifestacija biti održana 25. aprila u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
čet, maj 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
pon, maj 06, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Decilna analiza potrošnje i prihoda u Republici Srbiji za period 2006-2017. godine
Juni, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]