Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Počinje četvrti IT karavan

Objavljeno 10.04.2019.

Promocija IT karavana 04Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić 10. aprila je najavila da će to ministarstvo od 16. aprila do 22. maja realizovati četvrti po redu IT karavan, školsku kampanju za pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija.

Matić je na konferenciji za novinare u Pres centru UNS-a navela da je ove godine u pomenutu akciju uključeno 25 škola, odnosno približno 2.000 đaka iz Niša, Novog Pazara, Čačka, Zrenjanina i Beograda, a koncept programa predstavlja takmičenje za osnovce iz poznavanja digitalnih tehnologija i digitalne bezbednosti.

Ona je ukazala na značaj podsticanja dece i mladih da koriste digitalne tehnologije za učenje i kreativno izražavanje, ali i neophodnost prevencije i edukacije za jačanje njihove onlajn zaštite, uz napomenu da je slogan ovogodišnjeg IT karavana „Faca interneta“.

Prema njenim rečima, istraživanja pokazuju da gotovo svi mladi imaju naloge na društvenim mrežama, a da čak polovina njih ima više od 500 onlajn „prijatelja“.

To pokazuje koliko je njima važno da budu prisutni i popularni na mreži, i mi želimo da im pokažemo da je to moguće i sa afirmativnim, pozitivnim i bezbednim ponašanjem na internetu, objasnila je Matić.

Državna sekretarka je podsetila na to da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija realizuje kapitalni projekat „Povezane škole“, u okviru kojeg će biti obezbeđena lokalna računarska mreža za svih 1.700 školskih objekata u Srbiji.

Matić je istakla da će ovaj projekat omogućiti modernizaciju procesa nastave, i dodala da je završetak prve faze za 500 škola predviđen do septembra ove godine.

Ovom prilikom predstavljena je i medijska kampanja za bezbednost dece na internetu „Tvoj internet broj – 19833“ koja promoviše zaštitu dece onlajn i Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, a pratiće i IT karavan 04.

O potrebi podizanja digitalne pismenosti i digitalne bezbednosti govorili su i glumica i voditeljka školske kampanje IT karavan 2018. i 2019. godine Brankica Sebastijanović i urednica Školskog programa Radio-televizije Srbije Nevena Mladenović Blagojević.

Takođe, na konferenciji su se obratili i učesnici/e medijske kampanje za bezbednost dece na internetu, internet influenser Milan Inić Jaserštajn i muzička umetnica i influenserka Irina Arsenijević, kao i đaci, akteri promotivnih spotova Una Cvejić i Mateja Đorđević.

Studentkinja softverskog inženjerstva na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Marta Avramović, koja će biti specijalna gošća na Međunarodnom danu devojaka u IKT-u, najavila je da će ova manifestacija biti održana 25. aprila u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
sri, feb 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Igor Mitrović
Transkript govora Igora Mitrovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Ja vam [...]
sri, feb 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Jovan Jovanović
Transkript govora Jovana Jovanovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Praktična akademija [...]
uto, feb 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Karolina Stamenković
Transkript govora Karoline Stamenković na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Dolazim iz [...]
pon, jan 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Nenad Mirković
Transkript govora Nenada Mirkovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Moje ime [...]
pon, jan 14, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]