Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Podrška ekonomskom osnaživanju i zapošljavanju žena

Objavljeno 10.10.2018.

Podrška ženskom preduzetništvu i osnaživanju ženaU Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, kojim predsedava potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, 9. oktobra su lokalnim samoupravama i udruženjima uručeni ugovori za realizaciju projekata koji imaju za cilj podršku ženskom preduzetništvu, a vredni su više od 30 miliona dinara.

Ugovore su uručili ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i Jelena Milovanović ispred Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women).

U ime Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, pomoćnik ministra Veljko Kovačević izjavio je da je rodna ravnopravnost visoko na agendi Vlade Srbije i Koordinacionog tela, te da je to prepoznato od Evropske komisije, koja kroz IPA fondove pomaže ekonomskom osnaživanju i zapošljavanju žena.

Važno je, kako je podvukao, da rodnu ravnopravnost spustimo na lokalni nivo i približimo je građanima i građankama. I zato smo danas tu. Kao rezultat ovih projekata žene će se zaposliti u poljoprivredi i organskoj proizvodnji, dobiće opremu i mehanizaciju, naučiti da pišu biznis planove, uspostave uspešno poslovanje i plasiraju svoje proizvode.

Rodna ravnopravnost nije samo pitanje žena, i mi, kao muškarci, treba da učinimo sve da im pomognemo da ostvare svoje potencijale, jer su to vrednosti ovog društva, izjavio je Kovačević.

Joksimović je istakla da Srbija kao zemlja kandidat treba da koristi pretpristupne fondove Evropske unije i da je uz zajedničko zalaganje Ministarstva, Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i UN Women po prvi put opredeljeno dva miliona evra za unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Naš cilj jeste dostizanje društva jednakih šansi. Prepoznali smo rodnu ravnopravnost, razvoj ženskog preduzetništva i poboljšanje položaja žena kao neizostavne elemente naše razvojne strategije, jer su žene potencijal održivog ekonomskog razvoja, rekla je Joksimović.

Fabrici je rekao da je cilj projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ usmeren na to da se podrži Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, IPA projekti koje koordinira Ministarstvo za evropske integracije, ali i lokalne samouprave i udruženja koja se bave ovom oblašću.

Srbija je još jednom pokazala da preuzima lidersku ulogu u regionu, jer je prva zemlja koja je dobila sredstva iz IPA fondova za unapređenje rodne ravnopravnosti, naveo je Fabrici.

Milovanović je istakla da je ovo samo početak realizacije programa iz IPA fondova.

Ovim pokazujemo da mi samo ne pričamo o rodnoj ravnopravnosti, već i da delujemo na terenu kako bi se to i ostvarilo. Srećni smo što za partnere imamo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo evropskih integracija i Delegaciju EU u Srbiji, sa kojima ćemo i u narednom periodu raditi na poboljšanju položaja žena, rekla je ona.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, a uz podršku Delegacije EU u Srbiji, realizuje projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti u Srbiji“ vredan dva miliona evra.

Kroz projekat je podržano osam lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost – iz Aleksinca, Knjaževca, Kruševca, Šapca, Temerina, Tutina, Užica i Žitišta, koji će sprovesti aktivnosti iz svojih lokalnih akcionih planova za rodnu ravnopravnost.

Takođe, podržano je osam udruženja i organizacija civilnog društva koji će realizovati aktivnosti sa ciljem ekonomskog osnaživanja seoskih žena i podrške ženskom preduzetništvu.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Dražen Zacero: Organski socijalni rad i socijalni sport u njemu
Socijalni sport – tako sam skovao naziv korišćenja sporta kao metodologije u socijalnom radu. Šta znači ovo “organski” videćete tokom teksta, [...]
čet, okt 18, 2018
Source: Inkluzija blog
chris-liverani-unsplash
Ima nešto prelepo u tom strahu da se plaše da priđu, da razgovaraju, da kažu ili pokažu (na) nešto. Ta [...]
pon, okt 08, 2018
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Mnogo puta sam već u ranijim tekstovima pisao o tome šta me sve uznemirava – kada mi iznenada otkažu neki [...]
sri, okt 03, 2018
Source: Inkluzija blog
dm_nm_001
Piše: Nemanja Milovanović Sećam se dana kada je razredna ušla u učionicu, sela na stolicu i uključila projektor. Na zidu se [...]
pet, sep 28, 2018
Source: Inkluzija blog
Zapošljavanje
U svakoj zemlji na svetu postoje teme o kojima se rado priča, ali isto tako i one druge koje su [...]
čet, sep 27, 2018
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]