Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Podrška ekonomskom osnaživanju i zapošljavanju žena

Objavljeno 10.10.2018.

Podrška ženskom preduzetništvu i osnaživanju ženaU Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, kojim predsedava potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, 9. oktobra su lokalnim samoupravama i udruženjima uručeni ugovori za realizaciju projekata koji imaju za cilj podršku ženskom preduzetništvu, a vredni su više od 30 miliona dinara.

Ugovore su uručili ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i Jelena Milovanović ispred Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women).

U ime Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, pomoćnik ministra Veljko Kovačević izjavio je da je rodna ravnopravnost visoko na agendi Vlade Srbije i Koordinacionog tela, te da je to prepoznato od Evropske komisije, koja kroz IPA fondove pomaže ekonomskom osnaživanju i zapošljavanju žena.

Važno je, kako je podvukao, da rodnu ravnopravnost spustimo na lokalni nivo i približimo je građanima i građankama. I zato smo danas tu. Kao rezultat ovih projekata žene će se zaposliti u poljoprivredi i organskoj proizvodnji, dobiće opremu i mehanizaciju, naučiti da pišu biznis planove, uspostave uspešno poslovanje i plasiraju svoje proizvode.

Rodna ravnopravnost nije samo pitanje žena, i mi, kao muškarci, treba da učinimo sve da im pomognemo da ostvare svoje potencijale, jer su to vrednosti ovog društva, izjavio je Kovačević.

Joksimović je istakla da Srbija kao zemlja kandidat treba da koristi pretpristupne fondove Evropske unije i da je uz zajedničko zalaganje Ministarstva, Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i UN Women po prvi put opredeljeno dva miliona evra za unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Naš cilj jeste dostizanje društva jednakih šansi. Prepoznali smo rodnu ravnopravnost, razvoj ženskog preduzetništva i poboljšanje položaja žena kao neizostavne elemente naše razvojne strategije, jer su žene potencijal održivog ekonomskog razvoja, rekla je Joksimović.

Fabrici je rekao da je cilj projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ usmeren na to da se podrži Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, IPA projekti koje koordinira Ministarstvo za evropske integracije, ali i lokalne samouprave i udruženja koja se bave ovom oblašću.

Srbija je još jednom pokazala da preuzima lidersku ulogu u regionu, jer je prva zemlja koja je dobila sredstva iz IPA fondova za unapređenje rodne ravnopravnosti, naveo je Fabrici.

Milovanović je istakla da je ovo samo početak realizacije programa iz IPA fondova.

Ovim pokazujemo da mi samo ne pričamo o rodnoj ravnopravnosti, već i da delujemo na terenu kako bi se to i ostvarilo. Srećni smo što za partnere imamo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo evropskih integracija i Delegaciju EU u Srbiji, sa kojima ćemo i u narednom periodu raditi na poboljšanju položaja žena, rekla je ona.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, a uz podršku Delegacije EU u Srbiji, realizuje projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti u Srbiji“ vredan dva miliona evra.

Kroz projekat je podržano osam lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost – iz Aleksinca, Knjaževca, Kruševca, Šapca, Temerina, Tutina, Užica i Žitišta, koji će sprovesti aktivnosti iz svojih lokalnih akcionih planova za rodnu ravnopravnost.

Takođe, podržano je osam udruženja i organizacija civilnog društva koji će realizovati aktivnosti sa ciljem ekonomskog osnaživanja seoskih žena i podrške ženskom preduzetništvu.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
sri, feb 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Igor Mitrović
Transkript govora Igora Mitrovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Ja vam [...]
sri, feb 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Jovan Jovanović
Transkript govora Jovana Jovanovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Praktična akademija [...]
uto, feb 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Karolina Stamenković
Transkript govora Karoline Stamenković na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Dolazim iz [...]
pon, jan 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Nenad Mirković
Transkript govora Nenada Mirkovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Moje ime [...]
pon, jan 14, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]