Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstava „Dar“ i tribina o autizmu u Akademiji 28

Objavljeno 06.11.2018.

Predstava DARPozorišna trupa „URA“ odigraće predstavu „Dar” Milene Đorđević 13. novembra u 17 časova u Akademiji 28 (Nemanjina 28) u Beogradu. Nakon predstave biće organizovana tribina posvećena socijalnom uključivanju dece sa teškoćama iz spektra autizma, uz učešće stručnjaka, roditelja i glumačke ekipe predstave.

Komad „Dar” prikazuje dečaka Kostu i njegovu porodicu od njegovog rođenja do puberteta. To je priča o ljubavi, različitostima i prihvatanju sebe i drugih. Kosta je poseban i drugačiji. On ima dar. Naučiće svoju porodicu da ponovo voli, okupiće ih i vratiti pravim vrednostima, a publiku podsetiti na smisao ljudskog postojanja na svetu. Predstava na nesvakidašnji, duhovit i dirljiv način podseća gledaoce da u životu treba usporiti i posvetiti pažnju onima do kojih nam je stalo, a da je trenutak ono što život ćini lepšim i da ga ne smemo propuštati.

Predstava „Dar” je druga u nizu u izvođenju i produkciji pozorišne trupe URA. Milena Đorđević, glumica Narodnog pozorišta, idejni je tvorac projekta „Dar“ koji se bavi autizmom, inkluzijom, a na neki način i ostalim vidovima posebnosti i invaliditeta. Miloš Đorđević, glumac u stalnom angažmanu Narodnog pozorišta u Beogradu, svoju prvu profesionalnu režiju je potpisao upravo u ovoj predstavi, a za nju je nagrađen i priznanjem „Miroslav Belović” za najbolju režiju.

U predstavi „Dar” igraju: Stojan Đorđević, Milena Đorđević, Milan Kovačević, Boba Latinović, Maja Ranđić, Zorana Bećić i Jelena Ćuruvija. Komad je režirao Miloš Đorđević, kostime je osmislila Vanja Popović, dizajn tona potpisuje Jovan Četa, a grafički dizajner je Andrea Sunturlić.

Predstava „Dar” je do sada gostovala u Kragujevcu, Šapcu, Leskovcu, Pirotu, Nišu, Jagodini, i na pozorišnim festivalima u Aranđelovcu i Sarajevu, a pozorišna trupa URA je od 23. do 26. novembra 2017. godine boravila i na turneji u Crnoj Gori.

Inače, komad „Dar” je premijerno izveden 10. decembra  2014. godine, čime je obeležen Međunarodni dan ljudskih prava. Gledaoci su nakon premijere imali priliku da se u okviru tribine informišu o poremećajima iz spektra autizma iz perspektive stručnjaka, roditelja i učitelja. Pored autora i glumaca, na tribini su učestvovale i Snežana Babović Dimitrijević, defektološkinja, Natalija Lazić, roditelj, i Nataša Vasić, učiteljica.

Predstava „Dar” predstavlja prvu fazu šireg projekta kojim su obuhvaćene četiri faze:

  • pozorišna predstava o životu porodice koja ima dete u stanju autizma;
  • tribina koja se održava nakon odigrane predstave i koju vode stručnjaci (lekari koji se bave ovom oblasti, učitelji koji su završili obuku za rad sa decom sa smetnjama u razvoju, članovi Udruženja roditelja dece s autizmom), uz učešće glumačke ekipe predstave;
  • seminari za obuku nastavnika i svih zainteresovanih za rad sa decom sa smetnjama u razvoju, sa ciljem socijalnog uključivanja i umrežavanja svih institucija koje se bave ovim problemom;
  • autorski niskobudžetni igrani film po prilagođenom tekstu predstave, koji bi nastavio svoj nezavisni život i putem festivala i drugih vidova prikazivanja upoznavao širu javnost sa ovom temom.

Projekat se realizuje sa ciljem demarginalizacije kako osoba u stanju autizma, tako i osoba sa drugim smetnjama u razvoju i osoba s invaliditetom uopšte, ali i demarginalizacija njihovih porodica; edukacija i informisanje publike kroz dramsku i filmsku formu i podizanje svesti javnosti o ovom specifičnom problemu; kao i inkluzija svih u zajednički život.

Više o predstavi „Dar” saznajte na sajtu „Portal o invalidnosti” i u snimku emisije „Sve boje života” (RTS, 13.6.2016.). Snimak dela jedne od tribina koje se realizuju nakon predstave možete pogledati na Fejsbuk stranici trupe „URA”.

Posetite Blog o socijalnom uključivanju i pročitajte tekst „Priča o ljubavi i prihvatanju” – intervju koji je sa autorkom predstave Milenom Đorđević vodila blogerka Irina Dukić.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Dražen Zacero: Organski socijalni rad i socijalni sport u njemu
Socijalni sport – tako sam skovao naziv korišćenja sporta kao metodologije u socijalnom radu. Šta znači ovo “organski” videćete tokom teksta, [...]
čet, okt 18, 2018
Source: Inkluzija blog
chris-liverani-unsplash
Ima nešto prelepo u tom strahu da se plaše da priđu, da razgovaraju, da kažu ili pokažu (na) nešto. Ta [...]
pon, okt 08, 2018
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Mnogo puta sam već u ranijim tekstovima pisao o tome šta me sve uznemirava – kada mi iznenada otkažu neki [...]
sri, okt 03, 2018
Source: Inkluzija blog
dm_nm_001
Piše: Nemanja Milovanović Sećam se dana kada je razredna ušla u učionicu, sela na stolicu i uključila projektor. Na zidu se [...]
pet, sep 28, 2018
Source: Inkluzija blog
Zapošljavanje
U svakoj zemlji na svetu postoje teme o kojima se rado priča, ali isto tako i one druge koje su [...]
čet, sep 27, 2018
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]