Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstavljen program za bezbednu upotrebu novih tehnologija đacima u Ubu

Objavljeno 04.06.2018.

Predstavljen program za bezbednu upotrebu novih tehnologija, Ub, 1.6.2018.Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je 1. juna poručila đacima ubskih osnovnih škola „Rajko Mihailović“, „Sveti Sava“, „Milan Munjas“ i „Dušan Danilović“ da iskoriste nove tehnologije za sticanje znanja, ali da se pri tome zaštite od brojnih zloupotreba na internetu.

Matić je na predstavljanju programa IT karavan 03, u Kulturno-sportskom centru Ub, naglasila da o digitalnoj bezbednosti svi treba da vode računa, ali da su deca najugroženija. Bilo da su u pitanju najteža krivična dela, kao što su internet pedofilija, trgovina ljudima, onlajn predatorstvo, ili vršnjačko onlajn nasilje, zloupotreba podataka, prekomerna upotreba digitalnih tehnologija, svi ovi oblici ugrožavanja dece ostavljaju teške posledice na njihovo zdravlje, njihov mentalni i duševni razvoj, a mogu i da im ugroze živote, upozorila je Matić.

Ona je, međutim, istakla i prednosti novih tehnologija, posebno u obrazovanju.

Napredno obrazovanje koje se zasniva na digitalizaciji otvara vam vrata celog sveta u kojem možete da budete pođednako uspešni, pa i bolji, nego vaši vršnjaci iz razvijenijih zemalja. Kao što su iz vašeg grada svet osvojili Dragan Džajić i Nemanja Matić, tako i vi možete da se proslavite u bilo kojoj oblasti, a naročito tehnološkoj. Jer, kao i jezik fudbala, jezik tehnologije je globalan i ne poznaje granice, poručila je ona.

Državni sekretar je ovom prilikom svima čestitala 1. jun, Međunarodni dan dece, koji se obeležava sa ciljem zaštite i promocije dečjih prava.

Prisutnima su se obratile i pomoćnik ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković i pomoćnica predsednika opštine Ub Verka Lukić, a predstavnicima škola uručene su poklon table za korišćenje u nastavi.

Za đake je izvedena prezentacija „Kako da najlakše upropastite svoj život onlajn“.

IT karavan, kampanja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za korisnu i bezbednu upotrebu digitalnih tehnologija, sprovedena je treću godinu za redom.

Program je ove godine izveden i u Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Nišu, za ukupno 26 škola u tim gradovima, odnosno za preko 3.000 osnovaca.

Direktan prenos prezentacije koji je organizovan iz Niša i Novog Pazara pratilo je preko interneta još oko 800 škola, odnosno oko 25.000 učenika.

Priređene su i javne promocije za građane dok su se radionice za roditelje održavale u još šest gradova u Srbiji: Sečnju, Zrenjaninu, Leskovcu, Čačku, Kraljevu i Užicu, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Preuzeto sa www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
hugues-de-buyer-mimeure-350387-unsplash
Sećam se kada sam zaboravila da smo posebni. Da posebno spavamo, tražimo, očekujemo; sasvim posebno dočekujemo i pripremamo dane za [...]
sri, sep 05, 2018
Source: Inkluzija blog
dm_ms_001
Piše: Marko Stanković Zamislite da se nalazite u prostoriji sa 100 srednjoškolaca, od kojih skoro sve vidite prvi put. Pred vama [...]
pet, avg 31, 2018
Source: Inkluzija blog
Book is a treasure of knowledge.... (Author: Rupa Panda)
„Dragi čitaoče, ako voliš da trčiš, iskreno verujem da ćeš me razumeti. Imam već nešto više od godinu dana, vrlo [...]
uto, avg 14, 2018
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Tim za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 08, 2018
Source: Inkluzija blog
dm_pozdrav_001
Piše: Nemanja Glavinić Godina 2005, mesec maj. Gledam u nekoliko dana star e-mail nalog nemanjaglavinic@yahoo.com. U Sent folderu samo dva mejla, [...]
čet, jul 26, 2018
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]