Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstavljen program za bezbednu upotrebu novih tehnologija đacima u Ubu

Objavljeno 04.06.2018.

Predstavljen program za bezbednu upotrebu novih tehnologija, Ub, 1.6.2018.Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je 1. juna poručila đacima ubskih osnovnih škola „Rajko Mihailović“, „Sveti Sava“, „Milan Munjas“ i „Dušan Danilović“ da iskoriste nove tehnologije za sticanje znanja, ali da se pri tome zaštite od brojnih zloupotreba na internetu.

Matić je na predstavljanju programa IT karavan 03, u Kulturno-sportskom centru Ub, naglasila da o digitalnoj bezbednosti svi treba da vode računa, ali da su deca najugroženija. Bilo da su u pitanju najteža krivična dela, kao što su internet pedofilija, trgovina ljudima, onlajn predatorstvo, ili vršnjačko onlajn nasilje, zloupotreba podataka, prekomerna upotreba digitalnih tehnologija, svi ovi oblici ugrožavanja dece ostavljaju teške posledice na njihovo zdravlje, njihov mentalni i duševni razvoj, a mogu i da im ugroze živote, upozorila je Matić.

Ona je, međutim, istakla i prednosti novih tehnologija, posebno u obrazovanju.

Napredno obrazovanje koje se zasniva na digitalizaciji otvara vam vrata celog sveta u kojem možete da budete pođednako uspešni, pa i bolji, nego vaši vršnjaci iz razvijenijih zemalja. Kao što su iz vašeg grada svet osvojili Dragan Džajić i Nemanja Matić, tako i vi možete da se proslavite u bilo kojoj oblasti, a naročito tehnološkoj. Jer, kao i jezik fudbala, jezik tehnologije je globalan i ne poznaje granice, poručila je ona.

Državni sekretar je ovom prilikom svima čestitala 1. jun, Međunarodni dan dece, koji se obeležava sa ciljem zaštite i promocije dečjih prava.

Prisutnima su se obratile i pomoćnik ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković i pomoćnica predsednika opštine Ub Verka Lukić, a predstavnicima škola uručene su poklon table za korišćenje u nastavi.

Za đake je izvedena prezentacija „Kako da najlakše upropastite svoj život onlajn“.

IT karavan, kampanja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za korisnu i bezbednu upotrebu digitalnih tehnologija, sprovedena je treću godinu za redom.

Program je ove godine izveden i u Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Nišu, za ukupno 26 škola u tim gradovima, odnosno za preko 3.000 osnovaca.

Direktan prenos prezentacije koji je organizovan iz Niša i Novog Pazara pratilo je preko interneta još oko 800 škola, odnosno oko 25.000 učenika.

Priređene su i javne promocije za građane dok su se radionice za roditelje održavale u još šest gradova u Srbiji: Sečnju, Zrenjaninu, Leskovcu, Čačku, Kraljevu i Užicu, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Preuzeto sa www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
id_blog
Znate ovu situaciju: ušli ste u supermarket sa detetom od 5 godina, koje ima slušne aparate, a prodavačica, usiljenog osmeha [...]
sri, jun 20, 2018
Source: Inkluzija blog
Mama, tata, pas i kravata - blog Anđele Čeh
Koliko god da mi, milenijalci ovih prostora, neka deca rođena i odrasla u Srbiji (i susednim zemljama), na prekretnici, na [...]
sri, jun 13, 2018
Source: Inkluzija blog
Blue
U momentu mladosti, kada uvidiš da nečija mladost nikada neće prestati, netrudom, greškom; u momentu kada ta mladost ne stvara [...]
sri, jun 06, 2018
Source: Inkluzija blog
CRI
„Jednoga dana…” Još od osnovne škole smatrao sam svaki sastav, priču i uopšte tekst sa takvim početkom nekako glupim i [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog
Dar
Glavni junak u pozorišnoj predstavi Dar je dečak Kosta. On je poseban i drugačiji. On ima dar. Priču o ljubavi, [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]