Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstavljeno istraživanje o dobročinstvu u Srbiji za 2018. godinu

Objavljeno 08.04.2019.

Predstavljanje istraživanja o dobročinstvu u Srbiji za 2018. godinuPrema istraživanju Fondacije „Catalyst Balkans” u 2018. godini u Srbiji su građani/ke i kompanije donirali 27,3 miliona evra za opšte dobro. Za razliku od 2017, kada su najviše donirale kompanije, u prethodnoj godini su građani i građanke bili najdarežljiviji, sa doniranih preko 11 miliona evra.

„U Srbiji se filantropija konstantno razvija i vidimo da se nakon velikog rasta u 2017. godini ukupno donirani iznos stabilizovao na oko 27 miliona evra. Nama je posebno drago što vidimo da je kod građana sve izraženija svest o dobročinstvu i mogućnostima da pomognu svojoj zajednici, zbog čega su građani kroz različite kampanje masovnih davanja, po prvi put otkako sprovodimo istraživanje, najveći donatori u zemlji, sa preko 11 miliona evra donacija“, izjavio je Nathan Koeshall, direktor Catalyst Balkans.

„Druga dobra vest je da je dobročinstvo sve transparentnije, sve češće se objavljuju rezultati dobrotvornih akcija – tako se gradi poverenje javnosti, i verujemo da je to jedan od razloga zašto su građani u 2018. godini više donirali“, dodao je Koeshall.

Direktorka Trag fondacije Biljana Dakić Đorđević smatra da su za porast donacija građana i građanki zaslužne neprofitne organizacije koje artikulišu i rešavaju probleme u lokalnim zajednicama.

„Ohrabruje nas rast poverenja u neprofitne organizacije, koje su primaoci 54 odsto iznosa svih donacija, kao i pozitivan trend dugoročnih partnerstava između neprofitnog i poslovnog sektora. Trag je do sada podržao skoro 100 organizacija koje su od pojedinaca i preduzeća u svojim zajednicama prikupile preko 600.000 dolara. U okviru naše Koalicije za dobročinstvo, i u saradnji sa drugim partnerima, nastavićemo da podstičemo porast poverenja u rad neprofitnog sektora i u njegove kapacitete da rešava pitanja od važnosti za građane”, izjavila je Biljana Dakić Đorđević.

Direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac”, koja predvodi Koaliciju za dobročinstvo, očekuje da će dobri rezultati kada je dobročinstvo u pitanju tek doći.

„Kako bismo istinski pokrenuli promene i u zakonodavnom sistemu, koji često nije dovoljno stimulativan za donatore, pre svega kompanije i pojedince, inicirali smo osnivanje Saveta za filantropiju prošle godine, pri kabinetu predsednice Vlade. Formirane su i radne grupe koje će se baviti rešavanjem ključnih problema u nekoliko oblasti, kao što je unapređenje okvira za doniranje viška hrane, želimo da se unaprede i dosledno primenjuju zakoni koji se odnose na doniranje pravnih lica, ali i da se stvore uslovi za poreske olakšice za pojedince koji daju za opšte dobro. Na taj način doniranje će biti i lakše i stimulativnije za sve. Prema preliminarnim rezultatima, svakog dinara kojeg se država odrekne ukidajući PDV na donacije u hrani, vratiće se zajednici dvostruko“, ističe Ana Koeshall.

Istraživanje o dobročinstvu u Srbiji i celom regionu Zapadnog Balkana Catalyst Balkans sprovodi od 2013. godine, ponovo u partnerstvu sa Trag fondacijom, a po prvi put kao deo Koalicije za dobročinstvo u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanja, koji finansira USAID. Istraživanje je dodatno podržala i Fondacija „Čarls Stjuart Mot”.

Glavne nalaze istraživanja i izveštaj u celini preuzmite na givingbalkans.org.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]