Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstavljeno istraživanje o dobročinstvu u Srbiji za 2018. godinu

Objavljeno 08.04.2019.

Predstavljanje istraživanja o dobročinstvu u Srbiji za 2018. godinuPrema istraživanju Fondacije „Catalyst Balkans” u 2018. godini u Srbiji su građani/ke i kompanije donirali 27,3 miliona evra za opšte dobro. Za razliku od 2017, kada su najviše donirale kompanije, u prethodnoj godini su građani i građanke bili najdarežljiviji, sa doniranih preko 11 miliona evra.

„U Srbiji se filantropija konstantno razvija i vidimo da se nakon velikog rasta u 2017. godini ukupno donirani iznos stabilizovao na oko 27 miliona evra. Nama je posebno drago što vidimo da je kod građana sve izraženija svest o dobročinstvu i mogućnostima da pomognu svojoj zajednici, zbog čega su građani kroz različite kampanje masovnih davanja, po prvi put otkako sprovodimo istraživanje, najveći donatori u zemlji, sa preko 11 miliona evra donacija“, izjavio je Nathan Koeshall, direktor Catalyst Balkans.

„Druga dobra vest je da je dobročinstvo sve transparentnije, sve češće se objavljuju rezultati dobrotvornih akcija – tako se gradi poverenje javnosti, i verujemo da je to jedan od razloga zašto su građani u 2018. godini više donirali“, dodao je Koeshall.

Direktorka Trag fondacije Biljana Dakić Đorđević smatra da su za porast donacija građana i građanki zaslužne neprofitne organizacije koje artikulišu i rešavaju probleme u lokalnim zajednicama.

„Ohrabruje nas rast poverenja u neprofitne organizacije, koje su primaoci 54 odsto iznosa svih donacija, kao i pozitivan trend dugoročnih partnerstava između neprofitnog i poslovnog sektora. Trag je do sada podržao skoro 100 organizacija koje su od pojedinaca i preduzeća u svojim zajednicama prikupile preko 600.000 dolara. U okviru naše Koalicije za dobročinstvo, i u saradnji sa drugim partnerima, nastavićemo da podstičemo porast poverenja u rad neprofitnog sektora i u njegove kapacitete da rešava pitanja od važnosti za građane”, izjavila je Biljana Dakić Đorđević.

Direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac”, koja predvodi Koaliciju za dobročinstvo, očekuje da će dobri rezultati kada je dobročinstvo u pitanju tek doći.

„Kako bismo istinski pokrenuli promene i u zakonodavnom sistemu, koji često nije dovoljno stimulativan za donatore, pre svega kompanije i pojedince, inicirali smo osnivanje Saveta za filantropiju prošle godine, pri kabinetu predsednice Vlade. Formirane su i radne grupe koje će se baviti rešavanjem ključnih problema u nekoliko oblasti, kao što je unapređenje okvira za doniranje viška hrane, želimo da se unaprede i dosledno primenjuju zakoni koji se odnose na doniranje pravnih lica, ali i da se stvore uslovi za poreske olakšice za pojedince koji daju za opšte dobro. Na taj način doniranje će biti i lakše i stimulativnije za sve. Prema preliminarnim rezultatima, svakog dinara kojeg se država odrekne ukidajući PDV na donacije u hrani, vratiće se zajednici dvostruko“, ističe Ana Koeshall.

Istraživanje o dobročinstvu u Srbiji i celom regionu Zapadnog Balkana Catalyst Balkans sprovodi od 2013. godine, ponovo u partnerstvu sa Trag fondacijom, a po prvi put kao deo Koalicije za dobročinstvo u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanja, koji finansira USAID. Istraživanje je dodatno podržala i Fondacija „Čarls Stjuart Mot”.

Glavne nalaze istraživanja i izveštaj u celini preuzmite na givingbalkans.org.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
čet, maj 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
pon, maj 06, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Decilna analiza potrošnje i prihoda u Republici Srbiji za period 2006-2017. godine
Juni, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]