Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Realizacija mera za unapređenje položaja Roma

Objavljeno 09.04.2015.

inkluzija_roma_skupstinaDirektor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović ukazala je 8. aprila na posvećenost Vlade Srbije unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne manjine, što potvrđuju i konkretni rezultati postignuti u oblasti inkluzije Roma.

Paunović je na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije posvećenoj obeležavanju Međunarodnog dana Roma – Inkluzija Roma i Romkinja 2014/15: Rezultati i izazovi, istakla da su ojačani institucionalni kapaciteti i uspostavljeni mehanizmi kojima se prati napredak u oblasti inkluzije Roma.

Uspostavljena je i koordinacija između državnih institucija i civilnog sektora, a veoma važnu ulogu u praćenju mera koje su predviđene Strategijom za unapređivanje položaja Roma, ali i u planiranju politika usmerenih ka pripadnicima romske nacionalne manjine, imaju i aktivnosti Saveta za unapređivanje položaja Roma Vlade Srbije, ukazala je ona.

Prema njenim rečima, uspostavljeni mehanizmi koordinacije projekata usmerenih na inkluziju Roma imaju za cilj efikasniju upotrebu budžetskih i donatorskih sredstava, kao i razmenu informacija između svih relevantnih korisnika projekata, donatora i timova za njihovo sprovođenje, čime se daje značajna podrška procesu unapređenja položaja Roma u Srbiji.

Paunović je istakla da Vlada nastoji da u odlučivanje o pitanjima koja su od interesa za unapređivanje položaja Roma budu uključeni i predstavnici romske zajednice, kroz saradnju sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, kao predstavničkim telom, i organizacijama civilnog društva koje se bave pitanjima inkluzije Roma.

Na lokalnom nivou, kako je podsetila, razvijena je multisektorska saradnja, tako da je u prethodnom periodu formiran operativni mobilni tim u 20 pilot opština u Srbiji, koji u svom sastavu ima romskog koordinatora, pedagoškog asistenta, zdravstvenog medijatora, predstavnika centra za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje, sa ciljem da doprinese tome da Romi na efikasniji način ostvare svoja prava u zajednici u kojoj žive.

Država i društvo pokazuju spremnost da rade na razvijanju multisektorske saradnje i stvaranju humanijeg modela zbrinjavanja za pripadnike romske nacionalne manjine, kako bi se problem neformalnih naselja rešio, poručila je Paunović.

Kao najznačajniju aktivnost u ovom periodu ona je navela izradu nove strategije za unapređivanje položaja Roma do 2025. godine.

Po prvi put ove godine smo pripremljeniji za izradu jednog ovakvog dokumenta, s obzirom na to da su već pripremljene Polazne smernice za izradu nove strategije, ukazala je direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

One su, kako je objasnila, izrađene u okviru šireg konsultativnog procesa sa predstavnicima lokalne samouprave širom Srbije, državnih organa i institucija, nezavisnih institucija, romskih organizacija civilnog društva i Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine.

Prema njenim rečima, na čelu radne grupe za izradu novog sektorskog dokumenta biće predstavnik romske nacionalne zajednice, pri čemu nova strategija treba da se zasniva na principima inkluzivnosti, decentralizacije, racionalizacije, ekonomičnosti i efikasnosti, kao i na afirmativnim merama.

Predviđeno je da se mere društvenog uključivanja realizuju kroz strateške oblasti kao što su obrazovanje, zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje, stanovanje i zdravlje, precizirala je Paunović.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije Meho Omerović istakao je da Srbija ima razvijene institucionalne i normativne mehanizme za inkluziju Roma, ali da su problemi Roma i dalje veoma izraženi, naročito u pogledu obrazovanja, uslova stanovanja, zapošljavanja, dečjeg rada i ranih brakova.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović rekao je da se iz Skupštine Srbije šalje jasan signal i poruka Vladi Srbije i drugim činiocima u društvu o veoma teškom položaju Roma.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport pozdravio je napore Vlade Republike Srbije na izradi nove Strategije za inkluziju Roma, s obzirom na to da će u njoj biti sadržane sve neophodne mere i aktivnosti kojima će se uticati na unapređenje položaja građana romske nacionalnosti.

Devenport je ocenio da će u tom dokumentu biti sadržan uspeh svih zajedničkih napora i pravac u kome treba da se odvija inkluzija Roma.

Ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard istakao je da će Misija OEBS-a nastaviti da pruža podršku Republici Srbiji na postizanju promena u kvalitetu života pripadnika romske nacionalne manjine.

Direktor Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) Asija Verbanova ukazala je na veliku nejednakost između muškaraca i žena, što se posebno odražava na pripadnice romske nacionalne manjine.

Predstavnik Ženske romske mreže Slavica Vasić informisala je prisutne o aktivnostima koje ta mreža sprovodi na unapređenju položaja pripadnica romske nacionalne manjine.

Najboljim studentima romske nacionalnosti, kao priznanje za ostvarene rezultate na studijama, uručeni su lap-top računari kako bi im se pružila podrška za nastavak školovanja.

Sednici Odbora prisustvovali su predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, državnih organa i institucija, nezavisnih organa, međunarodnih organizacija i romskih organizacija civilnog društva.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
čet, maj 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
pon, maj 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
sri, feb 13, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]