Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

SIPRU RETROSPEKTIVA: Održana završna konferencija platforme za praćenje primene ERP i ESRP

Objavljeno 29.12.2017.

2017U okviru retrospektive osam godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, danas se podsećamo na postignuća iz 2017. godine.

U organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) Vlade Republike Srbije, u Palati „Srbija“ 21. decembra 2017. godine održana je završna konferencija pilot faze rada Platforme za praćenje sprovođenja primene Programa ekonomskih reformi (ERP) i Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP) u procesu evropskih integracija.

Bojana Ružić, koordinatorka za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, poručuje da je za delotvorniji ekonomski oporavak Evropske unije neophodna veća socijalna pravda.

Na regionalnom skupu razmene praksi pod nazivom „Pružanje i finansiranje sveobuhvatnih usluga“, održanom 6.12.2017. u Tirani, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) Vlade Republike Srbije predstavljen je kao primer dobre prakse. U prikazu primera dobrih praksi u zemljama Zapadnog Balkana, SIPRU se navodi kao primer dobre prakse u jačanju kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva, kao i da koordiniše, prati i izveštava o naporima zemlje u oblasti socijalnog uključivanja.

Lidija Kuzmanov, koordinatorka za zapošljavanje i ekonomski razvoj i savetnica menadžera u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, najavila je izradu Trećeg nacionalnog izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva.

Srbija u pokretu i Tim za socijalno uključivanje i smanjnje siromaštva organizovali su u oktobru 2017. godine 39. Beogradski Ignite „Uključi se 5”. U okviru ovog Ignite-a, Đorđe Vasiljević je govorio o svom iskustvu povratka u “običan život” posle skoro decenije i po provedene u zatvoru.

Jasmina Barać Perović je na Ignite-u ispričala kako se bori za žene s invaliditetom, posebno majke, a želela bi da njena priča dođe do donosioca odluka koji bi mogli da utiču na promenu zakonske regulative u cilju poboljšanja položaja žena i osoba s invaliditetom u Srbiji.

Blogeri i blogerke Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva ukazuju na izazove sa kojima se suočavaju građani i građanke iz osetljivih grupa, kao i na najbolje načine za njihovo prevazilaženje u saradnji sa relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima/kama. Blogerka Anđela Čeh podseća nas zašto je važna podrška.

U okviru Bloga o socijalnom uključivanju, Monika Ajvazović objašnjava šta za nju znači fraza „sedam godina sreće“.

O tome koliko su osobama sa teškoćama iz spektra autizma važne precizne instrukcije, u blogu o socijalnom uključivanju, govori nam Stefan Lazarević.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva prati i promoviše uspešne primere koji doprinose ravnopravnosti svih građana/ki i ostvarivanju svih njihovih potencijala. U 2017. godini, jedan od takvih inicijativa je svakako i Dan otvorenih vrata TACSO Resursnog Centra Građanskih inicijativa.

Ove godine dodeljeni su mali grantovi za inovativne projekte informisanja o Evropskoj Uniji. Grantove je dobilo 10 organizacija iz različitih krajeva Srbije, lokalne organizacije civilnog društva, bibilioteke, univerziteti i mediji, koji su pobedili na konkursu “Evropa za mene” koji je organizovao Evropski pokret u Srbiji.

Publikacije koje preporučujemo:

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
čet, maj 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
pon, maj 06, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Decilna analiza potrošnje i prihoda u Republici Srbiji za period 2006-2017. godine
Juni, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]