Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

SIPRU RETROSPEKTIVA: Održana završna konferencija platforme za praćenje primene ERP i ESRP

Objavljeno 29.12.2017.

2017U okviru retrospektive osam godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, danas se podsećamo na postignuća iz 2017. godine.

U organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) Vlade Republike Srbije, u Palati „Srbija“ 21. decembra 2017. godine održana je završna konferencija pilot faze rada Platforme za praćenje sprovođenja primene Programa ekonomskih reformi (ERP) i Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP) u procesu evropskih integracija.

Bojana Ružić, koordinatorka za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, poručuje da je za delotvorniji ekonomski oporavak Evropske unije neophodna veća socijalna pravda.

Na regionalnom skupu razmene praksi pod nazivom „Pružanje i finansiranje sveobuhvatnih usluga“, održanom 6.12.2017. u Tirani, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) Vlade Republike Srbije predstavljen je kao primer dobre prakse. U prikazu primera dobrih praksi u zemljama Zapadnog Balkana, SIPRU se navodi kao primer dobre prakse u jačanju kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva, kao i da koordiniše, prati i izveštava o naporima zemlje u oblasti socijalnog uključivanja.

Lidija Kuzmanov, koordinatorka za zapošljavanje i ekonomski razvoj i savetnica menadžera u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, najavila je izradu Trećeg nacionalnog izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva.

Srbija u pokretu i Tim za socijalno uključivanje i smanjnje siromaštva organizovali su u oktobru 2017. godine 39. Beogradski Ignite „Uključi se 5”. U okviru ovog Ignite-a, Đorđe Vasiljević je govorio o svom iskustvu povratka u “običan život” posle skoro decenije i po provedene u zatvoru.

Jasmina Barać Perović je na Ignite-u ispričala kako se bori za žene s invaliditetom, posebno majke, a želela bi da njena priča dođe do donosioca odluka koji bi mogli da utiču na promenu zakonske regulative u cilju poboljšanja položaja žena i osoba s invaliditetom u Srbiji.

Blogeri i blogerke Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva ukazuju na izazove sa kojima se suočavaju građani i građanke iz osetljivih grupa, kao i na najbolje načine za njihovo prevazilaženje u saradnji sa relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima/kama. Blogerka Anđela Čeh podseća nas zašto je važna podrška.

U okviru Bloga o socijalnom uključivanju, Monika Ajvazović objašnjava šta za nju znači fraza „sedam godina sreće“.

O tome koliko su osobama sa teškoćama iz spektra autizma važne precizne instrukcije, u blogu o socijalnom uključivanju, govori nam Stefan Lazarević.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva prati i promoviše uspešne primere koji doprinose ravnopravnosti svih građana/ki i ostvarivanju svih njihovih potencijala. U 2017. godini, jedan od takvih inicijativa je svakako i Dan otvorenih vrata TACSO Resursnog Centra Građanskih inicijativa.

Ove godine dodeljeni su mali grantovi za inovativne projekte informisanja o Evropskoj Uniji. Grantove je dobilo 10 organizacija iz različitih krajeva Srbije, lokalne organizacije civilnog društva, bibilioteke, univerziteti i mediji, koji su pobedili na konkursu “Evropa za mene” koji je organizovao Evropski pokret u Srbiji.

Publikacije koje preporučujemo:

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
CRI
„Jednoga dana…” Još od osnovne škole smatrao sam svaki sastav, priču i uopšte tekst sa takvim početkom nekako glupim i [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog
Dar
Glavni junak u pozorišnoj predstavi Dar je dečak Kosta. On je poseban i drugačiji. On ima dar. Priču o ljubavi, [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
U poslednjih nekoliko meseci imao sam nekoliko susreta sa policajcima na različitim mestima. Iako se sve dobro završilo, te su [...]
čet, dec 28, 2017
Source: Inkluzija blog
Budućnost
Gost Bloga o socijalnom uključivanju: Tafilj Dubova Budućnost ne mora biti daleko.Već sutrašnji dan je budućnost u odnosu na ovaj trenutak [...]
sri, dec 27, 2017
Source: Inkluzija blog
osi_t
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Bojana Dimitrijević Nije mi ni član porodice, ni prijatelj a oduvek smo nerazdvojni. Mnogi će verovatno [...]
sri, dec 27, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]