Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Škola iz Subotice – lider u razvoju preduzetničkih veština

Objavljeno 09.11.2018.

Škola iz Subotice - pobednik na Evropskoj nedelji strukovnih veštinaHemijsko-tehnološka škola iz Subotice je u okviru Evropske nedelje strukovnih veština, održane od 5. do 9. novembra u Beču, nagrađena priznanjem Evropske fondacije za obuku za razvoj preduzetničkih veština kod učenika i učenica.

Simulacijom realnih situacija, poput uspostavljanja kompanija koje svoje proizvode plasiraju na lokalno tržište, subotička škola je proglašena najboljom među školama iz zemalja u susedstvu EU. Učenici/e ove škole su zahvaljujući učenju kroz rad razvili preduzetnički duh, što uključuje veštine poput prepoznavanja prilika za razvoj, održivog načina mišljenja i timskog rada.

Učenici i učenice Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice, grada na severu Srbije, stiču preduzetničke veštine kroz pokretanje realnih preduzeća. Kroz razvoj preduzeća od inicijalne ideje do prodaje proizvoda u lokalnoj zajednici po konkurentnim cenama, učenici/e se bave nizom oblasti, od hemikalija, preko tekstila do peciva.

Najbolja praksa u susedstvu EU

Škola iz Subotice, koja je za svoju uspešnu priču odabrala proizvodnju tečnog sapuna, nagrađena je priznanjem za najbolju praksu u razvoju preduzetništva kao ključne veštine. Srpska škola je odnela pomenuto priznanje u konkurenciji škola iz osam zemalja, čime se dokazala kao izuzetno uspešna u primeni okvira preduzetničkih veština EU (EntreComp), alata za promociju preduzetničkog načina mišljenja kod učenika. Nagradu je uručio direktor Evropske fondacije za obuku Čezare Onestini u prisustvu evropske komesarke za zapošljavanje, socijalna pitanja, veštine i mobilnost radne snage Marijan Tisen, na svečanosti dodele nagrada koja je održana 8. novembra u Beču u okviru Evropske nedelje strukovnih veština.

„Ovogodišnja Evropska nedelja strukovnih veština je još jednom pokazala da spoj obrazovanja i zapošljavanja predstavlja najbolji put napred – ne samo u EU već i u susednim zemljama”, izjavila je Marijan Tisen. „Čestitam Hemijsko-tehnološkoj školi iz Subotice na uspehu koji je postigla pri transformaciji modela EntreComp u izuzetan model učenja u čijem fokusu je razvoj preduzetničkih veština: priprema učenika kroz iskustvo je od ključnog značaja za sticanje veština koje odgovaraju potrebama tržišta rada u EU i izvan nje.”

„Da bi odgovorili na potrebe privreda koje se brzo menjaju i u obzir uzeli uticaj tehnologija na tržište rada, nastavnici moraju ključnim veštinama da daju centralno mesto u okviru sticanja strukovnog obrazovanja”, izjavio je Čezare Onestini. „Ovo važi za EU kao i za zemlje u tranziciji i razvoju. Mladi su danas svesni da moraju da usvoje širok spektar veština kako bi izgradili sopstvenu budućnost, a među tim veštinama su prilagodljivost i preduzetništvo. Evropska fondacija za obuku podržava reforme i inovacije u sektorima obrazovanja i obuke u susednim zemljama. Ova nagrada je jedan od sjajnih primera onoga što se može postići uz posvećenost i viziju. Evropska fondacija za obuku je ponosna što po treći put podržava ovu nagradu.”

Učenici kao aktivni učesnici

Učenici i učenice koji su radili na nagrađenom projektu pohađaju školu i aktivno učestvuju u proizvodnom lancu: birali su boju i miris sapuna; dizajnirali su logo i ambalažu; proveravali su stanje prodaje u lokalnim trgovinama i starali se da se čitav proizvodni proces odvija na ekološki prihvatljiv način. Kao rezultat, osim što su učili kako da postanu laboratorijski tehničari/ke, stekli su i preduzetničke veštine poput vizije, planiranja, kreativnosti i razmišljanja na održiv način.

„Odlučili smo da ulažemo u preduzetništvo kao u ključnu veštinu kako bi naši učenici postali konkurentniji na tržištu rada”, rekao je direktor škole Nikola Matković. „Suština ovog metoda je modernizacija podučavanja u kom učesnici igraju aktivnu i glavnu ulogu”, dodala je Jadranka Vojnić Purčar, koordinatorka praktične nastave u ovoj subotičkoj školi. „Preuzimanjem odgovornosti, učenici razvijaju veštine poput prepoznavanja prilika, preuzimanja inicijative, integriteta i etičkih načela.” „Bila sam veoma ponosna kada smo prodali sapun lokalnoj prodavnici jer je to proizvod koji smo sami napravili”, kaže šesnaestogodišnja Milica.

Škola inspirisana naporima EU da podstakne preduzetničke veštine

Subotička škola je inspirisana modelom EntreComp, alatom EU za razvoj preduzetničkog načina mišljenja. Škola je postavila konkretne ciljeve u oblasti razvoja preduzetničkih veština. Osim toga, kada je u pitanju metodologija podučavanja, ovaj alat stavlja snažan akcenat na učenje kroz rad i sticanje preduzetničkog iskustva kroz rad u učeničkim kompanijama. Konačno, škola je dokazala da ima lidersku poziciju u oblasti integracije poslovnog ekosistema na lokalnom nivou stavljanjem snažnog akcenta na zaštitu životne sredine.

Rasprava o veštinama se nastavlja u Torinu 21. i 22. novembra na konferenciji „Veštine za budućnost: upravljanje tranzicijom”, događaju koji organizuje Evropska fondacija za obuku, u čijem fokusu će biti veštine potrebne za pripremu ljudi za tržište rada u svetu koji prolazi kroz stalne promene. Učesnici i učesnice iz preko 50 zemalja – preduzetnici i preduzetnice, pružaoci obuke, tvorci politika, inovatori i inovatorke – prisustvovaće konferenciji čiji je cilj da se pronađu načini na koji zemlje u tranziciji mogu da odgovore na globalne trendove koji oblikuju tržište rada sutrašnjice sa aspekta veština. Za više informacija posetite www.skills4future.eu.

Kontekst

Evropska fondacija za obuku je agencija EU koja zemljama u susedstvu pruža podršku za reformu obrazovnih sistema i tržišta rada, u skladu sa aktivnstima spoljne politike EU. Fondacija svake godine raspisuje konkurs za najbolja dostignuća u oblasti promocije veština u strukovnom obrazovanju i obuci, sa posebnim akcentom na zemlje u susedstvu EU. Cilj ove aktivnosti je promocija razmene najboljih praksi i širenje informacija o alatu Entrecomp koji je EU razvila kako bi promovisala preduzetničkih duh među učenicima/ama.

Pobedniku se nagrada dodeljuje tokom Evropske nedelje strukovnih veština koju organizuje Evropska komisija. Ovogodišnje izdanje Evropske nedelje strukovnih veština, koje je održano u Beču, organizovano je u saradnji sa austrijskim predsedništvom EU.

Dobitnici nagrada za najbolju praksu u oblasti preduzetništva proteklih godina su Program tehnološkog preduzetništva koji je sproveden u školama u Izraelu (2016) i Palestinski politehnički univerzitet koji je razvio inovativni pristup u učenju i podučavanju (2017).

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Koiki: više od kurira

Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch

Socijalni start-ap koji pruža ekološki prihvatljive kurirske usluge, a zapošljava osobe sa invaliditetom u Španiji…
Više detalja

 
0 Komentari

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch Socijalni start-ap [...]
pet, sep 20, 2019
Source: Inkluzija blog
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]