Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

U Skupštini grada Beograda dodeljena peta po redu nagrada “Duga”

Objavljeno 18.05.2017.

Dodela nagrade "Duga"U Skupštini grada Beograda 17. maja je peti put za redom dodeljena Nagrada “Duga” čija je ovogodišnja dobitnica ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije Ana Brnabić. Ministarki Brnabić nagradu je uručio prošlogodišnji dobitnik “Duge” Aleksandar Stojmenović, oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije.

Obrazloženje odluke žirija za dodelu nagrade “Duga” za 2016/17. godinu možete pročitati OVDE.

“Ova nagrada je išla dobitnicima koji su otvarali put mnogim građanima Srbije“ rekla je između ostalog Ana Brnabić nakon uručenja nagrade. Brnabić je dodala da ne vidi svoju ulogu kao revolucionarnu i da nagradu, koju su ranije dobili ministarka zadužena za evropske integracije, šefica pregovaračkog tima sa EU i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, vidi kao “kontinuitet onoga što je Vlada Srbije postavila kao standard”. Ona je takođe rekla da je od prvog dana imala podršku premijera, kao i da je zatekla državnu upravu koja diskriminiše svoje građane, a da je njen posao da državnu upravu otvori i učini dostupnom svim građanima.

U pozdravnom govoru ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat rekao je da SAD i EU ostaju posvećeni očuvanju prava svih ljudskih bića, a da je rad GSA i drugih organizacija od suštinskog značaj za zaštitu prava LGBT osoba. “I u Srbiji i u svetu put koji vodi ka većim LGBT pravima nije lak. Prema poslednjem izveštaju Stejt departmenta, pripadnici LGBT zajednice u svetu izloženi su govoru mržnje, pretnjama, pa i nasilju” istakao je ambasador.

Povodom petogodišnjice od ustanovljenja nagrade “Duga” Gej strejt Alijansa (GSA) i žiri za dodelu nagrade dodelili su i specijalne zahvalnice za dugogodišnje profesionalno i društveno angažovanje u borbi za ljudska prava LGBT osoba i podršku LGBT zajednici u Srbiji. Dobitnici zahvalnica su prof. dr Miroslav Đorđević sa timom Beogradskog centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju; Meho Omerović, narodni poslanik i predsednik parlamentarnog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova; Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije i reditelj Srđan Dragojević. Zahvalnice poslaniku Omeroviću, dr Gradimiru Koraću iz Beogradskog centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju i Jasni Plavšić iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava uručio je ambasador Kajl Skat, a zatim su se oni obratili prisutnima.

Ceremoniji dodele nagrade su prisustvovali ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture Ivan Tasovac, ambasador SAD Kajl Skat, ambasadorka Francuske Kristin Moro, ambasador Velike Britanije Denis Kif, ambasador Nemačke Aksel Ditman, predstavnici kanadske, belgijske, holandske, rumunske i drugih ambasada, predstavnici institucija, međunarodnih organizacija i nevladinog sektora.

Nagradu “Duga” je ustanovila GSA i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO), a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana. Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Prethodni dobitnici/e nagrade su: oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije Aleksandar Stojmenović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, dok je prvu nagradu “Duga” dobilo Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Žiri je ove godine funkcionisao u sastavu: Aleksandar Stojmenović, oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije i prošlogodišnji dobitnik nagrade „Duga“; Ljiljana Smajlović, novinarka i doskorašnja predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS); Sandra Pantelić, načelnica Gradske uprave grada Beograda; prof. dr Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu; Milan Prelić, novinar dnevnog lista „Alo“; Jovana Radovanović, novinarka Nedeljnika; Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra (GLIC) i Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka GSA, kao predstavnica osnivača nagrade.

Izvor: gsa.org.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
CRI
„Jednoga dana…” Još od osnovne škole smatrao sam svaki sastav, priču i uopšte tekst sa takvim početkom nekako glupim i [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog
Dar
Glavni junak u pozorišnoj predstavi Dar je dečak Kosta. On je poseban i drugačiji. On ima dar. Priču o ljubavi, [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
U poslednjih nekoliko meseci imao sam nekoliko susreta sa policajcima na različitim mestima. Iako se sve dobro završilo, te su [...]
čet, dec 28, 2017
Source: Inkluzija blog
Budućnost
Gost Bloga o socijalnom uključivanju: Tafilj Dubova Budućnost ne mora biti daleko.Već sutrašnji dan je budućnost u odnosu na ovaj trenutak [...]
sri, dec 27, 2017
Source: Inkluzija blog
osi_t
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Bojana Dimitrijević Nije mi ni član porodice, ni prijatelj a oduvek smo nerazdvojni. Mnogi će verovatno [...]
sri, dec 27, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]