Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Unapređivanje politike zapošljavanja i socijalne zaštite

Objavljeno 04.06.2018.

Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za lokalno uključivanje ranjivih grupa kroz pružanje integrisanih socijalnih usluga i širenje dobre prakse društveno korisnog rada i radne aktivacije, Ada, 2.6.2018.Državnа sekretarка Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović je 2. juna u Adi učestvovala na manifestaciji dodele opreme za lokalne samouprave povodom zatvaranja projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za lokalno uključivanje ranjivih grupa kroz pružanje integrisanih socijalnih usluga i širenje dobre prakse društveno korisnog rada i radne aktivacije”.

Prilikom promocije primera dobre prakse društveno-korisnog rada i radne aktivacije, Božović i pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Radović svečano su podelili opremu i kancelarijski materijal 11 lokalnih zajednica u okviru Mreže kancelarija za smanjenje siromaštva. Božović je tom prilikom istakla da je u Srbiji riziku od siromaštva izložena četvrtina stanovništva, ali da Vlada Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, kao i resorni ministar Zoran Đorđević, postavlja kao svoj prioritetni cilj hitno unapređivanje politike zapošljavanja i socijalne zaštite, kako bi se sprečilo siromašenje građana и građanki.

Vlada Republike Srbije je, od kako su građani i građanke dali poverenje politici Aleksandra Vučića, smanjila nezaposlenost sa 27 odsto na 14 odsto, istakla je Božović.

Pored podsticanja uključivanja u raspoložive mere aktivne politike zapošljavanja, kako je navela Božović, a sa ciljem dodatnog podržavanja zapošljavanja ove izrazito ranjive grupe, iznos subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica je za kategoriju žrtava porodičnog nasilja uvećan za 20 odsto.

Još jednom smo dokazali jedinstvo i da ukoliko na lokalnom i nacionalnom nivou postoji želja za radom, zajednički sve možemo postići. Zajedničkim snagama, ujedinjeni – „Duga“ kao civilna organizacija, opštine kao lokalne insitucije sa Kancelarijom za smanjenje siromaštva kao pomoć centrima za socijalni rad, uz podršku pokrajinskih i republičkih vlasti, možemo sve, zaključila je Božović.

Na manifestaciji su učestvovali i zamenik predsednika opštine Ada Zoran Dragin, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač, kao i koordinatorka projekta Vesna Civrić.

Ovaj projekat uspešno je sprovelo udruženje „Duga“ iz Ade sa još 11 partnera, lokalnih zajednica, a finansirala ga je švajcarska Agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Ovom svečanom događaju prisustvovali su predstavnici/ce gradova Zrenjanin i Kikinda, kao i predstavnici/ce opština Senta, Nova Crnja, Žitište, Sremska Mitrovica, Sečanj, Šid, Vlasotince i Bojnik, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Preuzeto sa www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Dražen Zacero: Organski socijalni rad i socijalni sport u njemu
Socijalni sport – tako sam skovao naziv korišćenja sporta kao metodologije u socijalnom radu. Šta znači ovo “organski” videćete tokom teksta, [...]
čet, okt 18, 2018
Source: Inkluzija blog
chris-liverani-unsplash
Ima nešto prelepo u tom strahu da se plaše da priđu, da razgovaraju, da kažu ili pokažu (na) nešto. Ta [...]
pon, okt 08, 2018
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Mnogo puta sam već u ranijim tekstovima pisao o tome šta me sve uznemirava – kada mi iznenada otkažu neki [...]
sri, okt 03, 2018
Source: Inkluzija blog
dm_nm_001
Piše: Nemanja Milovanović Sećam se dana kada je razredna ušla u učionicu, sela na stolicu i uključila projektor. Na zidu se [...]
pet, sep 28, 2018
Source: Inkluzija blog
Zapošljavanje
U svakoj zemlji na svetu postoje teme o kojima se rado priča, ali isto tako i one druge koje su [...]
čet, sep 27, 2018
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]