Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Zaustavimo govor mržnje: Poziv za učešće na treningu (rok: 30.6.2017)

Objavljeno 16.06.2017.

KOMS - logoKrovna organizacija mladih Srbije (KOMS) i Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan pozivaju sve zainteresovane mlade aktiviste/kinje i omladinske radnike/ce da se prijave za učešće na treningu koji će se baviti jednim od velikih izazova interneta i online komunikacije – govorom mržnje.

Internet i online mediji stvorili su prostor za izražavanje mišljenja, građansko novinarstvo, online aktivizam i promociju demokratije i aktivnog građanstva. Ipak, pored prostora za slobodno izražavanje i razmenu mišljenja, medijske platforme takođe mogu biti korišćene kao arena za uvrede i klevete koje se često graniče sa govorom mržnje ili jesu govor mržnje.

Kako je u demokratskom društvu sloboda izražavanja podjednako važna kao i tolerancija i poštovanje prava drugih građana/ki, bez obzira na njihovu društvenu i kulturnu pripadnost, važno je da građani/ke pravilno reaguju na govor mržnje i ostvare balans u online komunikaciji.

Trodnevni trening, koji će biti održan 26-28. jula 2017. u Beogradu, upravo će obraditi temu govora mržnje i njegovog odnosa sa slobodom izražavanja, pravilno reagovanje na govor mržnje, ali i kreiranje kontra i alternativnih narativa govoru mržnje. Obuka je koncipirana kao trening za omladinske edukatore/ke, pa će učesnici/e biti obučeni/e i kako da stečeno znanje efikasno prenesu na druge mlade ljude. Trening je deo No Hate Speech kampanje Saveta Evrope, a finansiran je od strane Evropske omladinske fondacije.

Uslovi konkursa: Poziv je otvoren za 16 aktivista/kinja i omladinskih radnika/ca uzrasta 18-30 godina koji žele da bolje razumeju govor mržnje i da nastave da koriste stečeno znanje u svom radu. Od učesnika/ca se očekuje da imaju predznanja u omladinskom radu i/ili društvenom aktivizmu. Takođe, jedan od kriterijuma za odabir učesnika/ca biće prisutnost na društvenim mrežama.

Svi učesnici/e biće u obavezi da nakon treninga sprovedu jednu aktivnost zavisno od ličnih interesovanja: proizvedu kontra narativ na primer govora mržnje na koji su naišli, napišu blog o treningu ili nekoj od tema koje su obrađene na treningu, urade radionicu na temu govora mržnje u svojoj lokalnoj sredini. U sprovođenju ovih aktivnosti, učesnici/e će imati mentorsku podršku.

Formular za prijavu možete naći ovde, a prijave traju do 30. juna 2017.  Za sve dodatne informacije možete se obratiti na: ivana.jelaca@media-diversity.org.

Agenda treninga biće naknadno dostavljena učesnicima/cama. Odabrani/e učesnici/e biće obavešteni/e do 14. jula.

Učešće na treningu je besplatno, a sve troškove, uključujući prevoz, smeštaj i hranu tokom trajanja treninga pokrivaju organizatori.

Izvor: koms.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Ostavite komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Snežana Lazarević: Moj sin Stefan
Piše: Snežana Lazarević Kada su mi VelikiMali ponudili da napišem tekst za blog, prva pomisao bila mi je da opišem školovanje [...]
Sre, jun 14, 2017
Source: Inkluzija blog
dostupno
Ja nisam osoba sa invaliditetom. Nisam ni sa hendikepom, ili kako se to ranije govorilo invalid, hendikepiran, ili kao što [...]
Uto, jun 13, 2017
Source: Inkluzija blog
ljudska_prava_danilo_curcic
Jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavaju svi koji se bave ljudskim pravima jeste – kako ih merimo, odnosno [...]
Čet, jun 08, 2017
Source: Inkluzija blog
snjezana_001
Toliko sam tema obradila u svojim tekstovima na ovom blogu, ali moram priznati da ni jednom nisam pisala o sebi, [...]
Pon, jun 05, 2017
Source: Inkluzija blog
Zapisi iz ćelije br. 12
Znate onaj osećaj kada odete na neki događaj, a onda vas bez daha ostavi nešto drugo što niste očekivali? Imali [...]
Pet, jun 02, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
avgust, 2016 arrow right pdf [2 MB]
Analiza primene afirmativnih mera u oblasti obrazovanja Roma i Romkinja i preporuke za unapređenje mera
jul, 2016 arrow right pdf [680 KB] arrow right docx [899 KB]
Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (Employment and Social Reform Programme – ESRP)
jun, 2016 arrow right zip [321 KB] arrow right pdf [3 MB]