Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Znanjem do profita

Objavljeno 07.11.2009.

Za lakše gajenje jagoda 13 uzgajivača okuopljenih u zadruzi „Crvena jagoda” iz Lučana nabavilo je poljoprivrednu mehanizaciju

Za lakše gajenje jagoda 13 uzgajivača okuopljenih u zadruzi „Crvena jagoda” iz Lučana nabavilo je poljoprivrednu mehanizaciju

U 10 opština zapadne Srbije stanovnici sela naučeni kako da udruživanjem poboljšaju međusobnu saradnju, povećaju konkurentnost i ostvare dodatne prihode.

Seosko stanovništvo u Srbiji je dva i po puta siromašnije u odnosu na stanovnike gradova. Indeks siromaštva ruralnih područja je za oko 50 odsto veći u odnosu na prosek čitave populacije.

Da bi selo postalo mesto sa većim šansama za ugodniji život, neophodno je da zemljoradnici, zanatlije, domaćice savladaju znanja i veštine koje će im omogućiti da zarađuju i prekorače prag siromaštva.

Projekat „Program izgradnje kapaciteta ruralnih organizacija” sproveden u 10 opština zapadne Srbije (Šabac, Sremska Mitrovica, Bogatić, Vladimirci, Valjevo, Krupanj, Osečina, Kosjerić, Lučani i Čajetina) za jedan od ciljeva imao je organizovanje udruženja, zadruga, neformalnih grupa stanovnika sela kako bi osavremenili i unapredili poslovne interese.

Započet 2005. a završen 2007. godine, projekat je finansirao USAID, a organizacija koja je projekat sprovela na teritoriji Zapadne Srbije bio je IRD.

– Osnovni cilj programa bio je razvoj profesionalnih grupa na osnovama preduzetništva i dobre uprave. Pomogli smo članovima da unaprede međusobnu saradnju i na taj način, što je moguće više, iskoriste prednosti koje uživaju registrovana udruženja, kao i da povećaju konkuretnost – kaže Saša Marušić, stručni saradnik za razvoj agrobiznisa IRD-a.

U saradnji sa lokalnim partnerima – regionalim privrednim komorama, opštinama i NVO, obezbeđena je stručna pomoć za petnaest zemljoradničkih i ženskih organizacija.

U prvoj fazi organizovana je obuka kako da se ove neformalne grupe „čvršće” organizuju. Preneto je znanje o tome šta su NVO, zadruge, poslovna udruženja, kako se obrazuju i šta su biznis planovi, kako se kontaktiraju donatori, pišu prijave za konkurse.

– Doveli smo stručnjake koji su preneli znanje kako se jačaju kapaciteti menadžmenta, dodaje Marušić. U drugoj fazi „provereno” je šta su novoformirane grupe naučile. IRD je raspisao interni konkurs. Od devet prijava četiri organizacije su ispunile uslove i dobile grantove od 5.000 do 6.000 evra.

Osam domaćica iz Ljiga okupljene u žensku zadrugu „Zlatne ruke” spremaju domaća jela, kao autentični proizvod Srbije. Znanje koje su stekle ovim projektom omogućilo im je da nastupe na sajmovima, prigodnim turističko – etno manifestacijama. Udružene i osnažene, sve nezaposlene, stekle su način da ostvare priohod. Od privremenih poslova u „Zlatnim rukama” kućnom budžetu mesečno mogu da donesu od 100 do 200 evra. Njihova odluka je da ne započinju industrijsku, zanatsku proizvodnju.

Udruženje „Crvena jagoda” iz Lučana koje okuplja proizvođače jagodičastiog voća takođe je uspešno dobilo sredstva za projekat. Na konkursu IRD, od dobijenog novca, kupili su mašinu za povezivanje sadnica.

Zemljoradnička zadruga „Mlekar” iz Valjeva je i posle projekta nastavila rad. Otvorili su nova dva prodajna mesta. Udruženih 13 poljoprivrednih proizvođača morali su da zaposle jednog radnika u ovoj zemljoradničkoj zadruzi.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
„Živimo u maloj sredini. Zašto bismo mi TO imali“, kaže mlada osoba u skorašnjem razgovoru na temu omladinske politike u [...]
pon, jul 13, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]