Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Znanjem do profita

Objavljeno 07.11.2009.

Za lakše gajenje jagoda 13 uzgajivača okuopljenih u zadruzi „Crvena jagoda” iz Lučana nabavilo je poljoprivrednu mehanizaciju

Za lakše gajenje jagoda 13 uzgajivača okuopljenih u zadruzi „Crvena jagoda” iz Lučana nabavilo je poljoprivrednu mehanizaciju

U 10 opština zapadne Srbije stanovnici sela naučeni kako da udruživanjem poboljšaju međusobnu saradnju, povećaju konkurentnost i ostvare dodatne prihode.

Seosko stanovništvo u Srbiji je dva i po puta siromašnije u odnosu na stanovnike gradova. Indeks siromaštva ruralnih područja je za oko 50 odsto veći u odnosu na prosek čitave populacije.

Da bi selo postalo mesto sa većim šansama za ugodniji život, neophodno je da zemljoradnici, zanatlije, domaćice savladaju znanja i veštine koje će im omogućiti da zarađuju i prekorače prag siromaštva.

Projekat „Program izgradnje kapaciteta ruralnih organizacija” sproveden u 10 opština zapadne Srbije (Šabac, Sremska Mitrovica, Bogatić, Vladimirci, Valjevo, Krupanj, Osečina, Kosjerić, Lučani i Čajetina) za jedan od ciljeva imao je organizovanje udruženja, zadruga, neformalnih grupa stanovnika sela kako bi osavremenili i unapredili poslovne interese.

Započet 2005. a završen 2007. godine, projekat je finansirao USAID, a organizacija koja je projekat sprovela na teritoriji Zapadne Srbije bio je IRD.

– Osnovni cilj programa bio je razvoj profesionalnih grupa na osnovama preduzetništva i dobre uprave. Pomogli smo članovima da unaprede međusobnu saradnju i na taj način, što je moguće više, iskoriste prednosti koje uživaju registrovana udruženja, kao i da povećaju konkuretnost – kaže Saša Marušić, stručni saradnik za razvoj agrobiznisa IRD-a.

U saradnji sa lokalnim partnerima – regionalim privrednim komorama, opštinama i NVO, obezbeđena je stručna pomoć za petnaest zemljoradničkih i ženskih organizacija.

U prvoj fazi organizovana je obuka kako da se ove neformalne grupe „čvršće” organizuju. Preneto je znanje o tome šta su NVO, zadruge, poslovna udruženja, kako se obrazuju i šta su biznis planovi, kako se kontaktiraju donatori, pišu prijave za konkurse.

– Doveli smo stručnjake koji su preneli znanje kako se jačaju kapaciteti menadžmenta, dodaje Marušić. U drugoj fazi „provereno” je šta su novoformirane grupe naučile. IRD je raspisao interni konkurs. Od devet prijava četiri organizacije su ispunile uslove i dobile grantove od 5.000 do 6.000 evra.

Osam domaćica iz Ljiga okupljene u žensku zadrugu „Zlatne ruke” spremaju domaća jela, kao autentični proizvod Srbije. Znanje koje su stekle ovim projektom omogućilo im je da nastupe na sajmovima, prigodnim turističko – etno manifestacijama. Udružene i osnažene, sve nezaposlene, stekle su način da ostvare priohod. Od privremenih poslova u „Zlatnim rukama” kućnom budžetu mesečno mogu da donesu od 100 do 200 evra. Njihova odluka je da ne započinju industrijsku, zanatsku proizvodnju.

Udruženje „Crvena jagoda” iz Lučana koje okuplja proizvođače jagodičastiog voća takođe je uspešno dobilo sredstva za projekat. Na konkursu IRD, od dobijenog novca, kupili su mašinu za povezivanje sadnica.

Zemljoradnička zadruga „Mlekar” iz Valjeva je i posle projekta nastavila rad. Otvorili su nova dva prodajna mesta. Udruženih 13 poljoprivrednih proizvođača morali su da zaposle jednog radnika u ovoj zemljoradničkoj zadruzi.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]