Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Znanjem do profita

Objavljeno 07.11.2009.

Za lakše gajenje jagoda 13 uzgajivača okuopljenih u zadruzi „Crvena jagoda” iz Lučana nabavilo je poljoprivrednu mehanizaciju

Za lakše gajenje jagoda 13 uzgajivača okuopljenih u zadruzi „Crvena jagoda” iz Lučana nabavilo je poljoprivrednu mehanizaciju

U 10 opština zapadne Srbije stanovnici sela naučeni kako da udruživanjem poboljšaju međusobnu saradnju, povećaju konkurentnost i ostvare dodatne prihode.

Seosko stanovništvo u Srbiji je dva i po puta siromašnije u odnosu na stanovnike gradova. Indeks siromaštva ruralnih područja je za oko 50 odsto veći u odnosu na prosek čitave populacije.

Da bi selo postalo mesto sa većim šansama za ugodniji život, neophodno je da zemljoradnici, zanatlije, domaćice savladaju znanja i veštine koje će im omogućiti da zarađuju i prekorače prag siromaštva.

Projekat „Program izgradnje kapaciteta ruralnih organizacija” sproveden u 10 opština zapadne Srbije (Šabac, Sremska Mitrovica, Bogatić, Vladimirci, Valjevo, Krupanj, Osečina, Kosjerić, Lučani i Čajetina) za jedan od ciljeva imao je organizovanje udruženja, zadruga, neformalnih grupa stanovnika sela kako bi osavremenili i unapredili poslovne interese.

Započet 2005. a završen 2007. godine, projekat je finansirao USAID, a organizacija koja je projekat sprovela na teritoriji Zapadne Srbije bio je IRD.

– Osnovni cilj programa bio je razvoj profesionalnih grupa na osnovama preduzetništva i dobre uprave. Pomogli smo članovima da unaprede međusobnu saradnju i na taj način, što je moguće više, iskoriste prednosti koje uživaju registrovana udruženja, kao i da povećaju konkuretnost – kaže Saša Marušić, stručni saradnik za razvoj agrobiznisa IRD-a.

U saradnji sa lokalnim partnerima – regionalim privrednim komorama, opštinama i NVO, obezbeđena je stručna pomoć za petnaest zemljoradničkih i ženskih organizacija.

U prvoj fazi organizovana je obuka kako da se ove neformalne grupe „čvršće” organizuju. Preneto je znanje o tome šta su NVO, zadruge, poslovna udruženja, kako se obrazuju i šta su biznis planovi, kako se kontaktiraju donatori, pišu prijave za konkurse.

– Doveli smo stručnjake koji su preneli znanje kako se jačaju kapaciteti menadžmenta, dodaje Marušić. U drugoj fazi „provereno” je šta su novoformirane grupe naučile. IRD je raspisao interni konkurs. Od devet prijava četiri organizacije su ispunile uslove i dobile grantove od 5.000 do 6.000 evra.

Osam domaćica iz Ljiga okupljene u žensku zadrugu „Zlatne ruke” spremaju domaća jela, kao autentični proizvod Srbije. Znanje koje su stekle ovim projektom omogućilo im je da nastupe na sajmovima, prigodnim turističko – etno manifestacijama. Udružene i osnažene, sve nezaposlene, stekle su način da ostvare priohod. Od privremenih poslova u „Zlatnim rukama” kućnom budžetu mesečno mogu da donesu od 100 do 200 evra. Njihova odluka je da ne započinju industrijsku, zanatsku proizvodnju.

Udruženje „Crvena jagoda” iz Lučana koje okuplja proizvođače jagodičastiog voća takođe je uspešno dobilo sredstva za projekat. Na konkursu IRD, od dobijenog novca, kupili su mašinu za povezivanje sadnica.

Zemljoradnička zadruga „Mlekar” iz Valjeva je i posle projekta nastavila rad. Otvorili su nova dva prodajna mesta. Udruženih 13 poljoprivrednih proizvođača morali su da zaposle jednog radnika u ovoj zemljoradničkoj zadruzi.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]