Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Групе старијих за самопомоћ из Србије – међу 10 социјалних иновација у свету

Објављено 08.02.2019.

WHO izvešta: Socijalne inovacije za zdravo starenje - naslovna stranaСветска здравствена организација објавила је налазе Извештаја о социјалним иницијативама (CBSI) у локалној заједници за здраво старење који обухвата студије случаја у 10 земаља са вишим средњим приходима: Чилеу, Кини, Ирану, Либану, Русији, Србији, Шри Ланки, Тајланду, Украјини и Вијетнаму.

Циљ истраживања покренутог 2014. године био је да се утврди на који начин иновације у локалној заједници могу да допринесу спонама између здравствене и социјалне заштите и на тај начин унапреде здравље и добробит старије популације.

У оквиру ширег јавног конкурса за примере добре праксе код Светске здравствене организације (СЗО) – Центра за развој здравља и RAND Europe, независног непрофитног истраживачког института из Кембриџа, удружење „Amity – снага пријатељства” је конкурисало са примером самоорганзованих група за помоћ старијим особама које су пројектно реализоване у Србији.

У току лета 2017. године, обављен је теренски део истраживања и интервјуисан је велики број актера укључених у реализацију или подршку овим иницијативама у свих 10 земаља, након чега су одржане консултације у Центру за развој здравља Кобе (Јапан) у октобру 2017. године, које су окупиле стручњаке, представнике/це академских институција и организација које су подржале развој студија случаја, и стручњаке из RAND Europe, партнера СЗО у спровођењу истраживачког пројекта CBSI. Консултације су имале за циљ да обезбеде систематски преглед и валидирају научене лекције из студија случаја, и да, осим добрих пракси, идентификују недостатке у прикупљању доказа и истраживању како би коначни налази истраживања послужили за даљи развој заговарачких опција за интегрисану здравствену и социјалну подршку старијој популацији у локалној заједници.

Ових 10 студија случаја дефинишу CBSI као иницијативе у заједници које оснажују старије особе да унапреде бригу о себи, задрже своје благостање и промовишу социјалну кохезију. Студија приказује да су главне здравствене добробити психосоцијалне природе – нпр. интеграција социјално искључених старијих особа у њихове заједнице. CBSI, такође, оснажују људе у доношењу одлука о њиховим изборима у вези са здравственом или социјалном заштитом. Најзад, ове инцијативе оснажују неформалне неговатеље, од којих су многи жене.

Студија говори и о неколико изазова. Многе иницијативе ослањају се на волонтере и волонтерке. Многе немају одрживе изворе финансирања, а везе заједнице са формалним системима здравствене и социјалне заштите су често ограничене.

Процена стручњака је да ће овакве социјалне иновације у локалној заједници тек добијати на значају у будућности као делотворни и економски исплатив начин да се смањи јаз између система социјалне и здравствене заштите и ефикасно одговори на широк спектар различитих потреба у самим заједницама.

Студија случаја за Србију је доступна овде на српском језику, као и комплетан извештај на енглеском језику и свих 10 студија случаја (такође на енглеском језику).

Више информација о самом пројекту потражите овде.

Извор: www.amity-yu.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putu
Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young [...]
Сре, јул 31, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
Чет, јул 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
Пет, јун 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
Уто, јун 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
Пет, мај 17, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]