Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Групе старијих за самопомоћ из Србије – међу 10 социјалних иновација у свету

Објављено 08.02.2019.

WHO izvešta: Socijalne inovacije za zdravo starenje - naslovna stranaСветска здравствена организација објавила је налазе Извештаја о социјалним иницијативама (CBSI) у локалној заједници за здраво старење који обухвата студије случаја у 10 земаља са вишим средњим приходима: Чилеу, Кини, Ирану, Либану, Русији, Србији, Шри Ланки, Тајланду, Украјини и Вијетнаму.

Циљ истраживања покренутог 2014. године био је да се утврди на који начин иновације у локалној заједници могу да допринесу спонама између здравствене и социјалне заштите и на тај начин унапреде здравље и добробит старије популације.

У оквиру ширег јавног конкурса за примере добре праксе код Светске здравствене организације (СЗО) – Центра за развој здравља и RAND Europe, независног непрофитног истраживачког института из Кембриџа, удружење „Amity – снага пријатељства” је конкурисало са примером самоорганзованих група за помоћ старијим особама које су пројектно реализоване у Србији.

У току лета 2017. године, обављен је теренски део истраживања и интервјуисан је велики број актера укључених у реализацију или подршку овим иницијативама у свих 10 земаља, након чега су одржане консултације у Центру за развој здравља Кобе (Јапан) у октобру 2017. године, које су окупиле стручњаке, представнике/це академских институција и организација које су подржале развој студија случаја, и стручњаке из RAND Europe, партнера СЗО у спровођењу истраживачког пројекта CBSI. Консултације су имале за циљ да обезбеде систематски преглед и валидирају научене лекције из студија случаја, и да, осим добрих пракси, идентификују недостатке у прикупљању доказа и истраживању како би коначни налази истраживања послужили за даљи развој заговарачких опција за интегрисану здравствену и социјалну подршку старијој популацији у локалној заједници.

Ових 10 студија случаја дефинишу CBSI као иницијативе у заједници које оснажују старије особе да унапреде бригу о себи, задрже своје благостање и промовишу социјалну кохезију. Студија приказује да су главне здравствене добробити психосоцијалне природе – нпр. интеграција социјално искључених старијих особа у њихове заједнице. CBSI, такође, оснажују људе у доношењу одлука о њиховим изборима у вези са здравственом или социјалном заштитом. Најзад, ове инцијативе оснажују неформалне неговатеље, од којих су многи жене.

Студија говори и о неколико изазова. Многе иницијативе ослањају се на волонтере и волонтерке. Многе немају одрживе изворе финансирања, а везе заједнице са формалним системима здравствене и социјалне заштите су често ограничене.

Процена стручњака је да ће овакве социјалне иновације у локалној заједници тек добијати на значају у будућности као делотворни и економски исплатив начин да се смањи јаз између система социјалне и здравствене заштите и ефикасно одговори на широк спектар различитих потреба у самим заједницама.

Студија случаја за Србију је доступна овде на српском језику, као и комплетан извештај на енглеском језику и свих 10 студија случаја (такође на енглеском језику).

Више информација о самом пројекту потражите овде.

Извор: www.amity-yu.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

29.05.2020.

Јавни позив за пружање менторске и саветодавне подршке ЈЛС/ГО у припреми Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2021-2022. године (рок: 19.6.2020)

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logo

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије објављује јавни позив  за избор…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
Пон, јун 01, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
Пет, мај 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
Сре, мај 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
Пон, мај 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
Пет, мај 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]
Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]