Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Деца и млади најподложнији ризику од сиромаштва

Објављено 24.07.2019.

Slavica Đukić DejanovićМинистарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић 23. јула је навела да подаци Републичког завода за статистику показују да су деца и млади у Србији изложени већем ризику од сиромаштва него одрасло становништво.

Ђукић Дејановић је, на седници Одбора за права детета Скупштине Србије, истакла да је стопа ризика сиромаштва у 2017. години за децу износила 30,5 одсто, а за младе 29,7 одсто, што је премашило стопу за општу популацију, која је била 25,7 одсто.

Она је рекла да су деца у Србији суочена са све мањим ризиком смртности у најранијем периоду живота и да је стопа смртности деце до пет година смањена са 18 смртних исхода на 1.000 деце у 1990. години на 5,8 у 2017. години.

Међутим, деца ромске популације имају мање шансе да преживе у раном узрасту, на шта указује стопа смртности од 14,4 на 1.000 деце у 2014. години, упозорила је министарка.

Према њеним речима, здравствени проблеми, који налажу јачи стратешки одговор, обухватају тренд смањења вакцинације деце и последични раст преваленције малих богиња.

Министарка је указала на то да је између сеоских и градских средина уочена разлика у развоју деце у раном узрасту, па тако обухват деце узраста од три до пет година предшколским образовањем у Србији износи 50 одсто, што значи да половина деце пропушта прилику да у потпуности оствари свој развојни потенцијал.

Ђукић Дејановић је подсетила на то да су у протеклој деценији остварена значајна побољшања у припреми деце за школу кроз припремни предшколски програм, при чему је тај проценат са 87,2 у 2009. години повећан на 98,2 одсто у 2017. години.

Према њеним речима, дечаци и девојчице основношколског узраста су у једнакој мери укључени у основно образовање, док међу ромском децом 85 одсто заврши основну школу, а средњу школу тек свако пето ромско дете.

Она је, говорећи о дечјем раду, навела податак да је у 2014. години 9,5 одсто деце старости од пет до 17 година било укључено у неки од облика рада, уз напомену да је ова појава углавном присутна у сеоским подручјима, где деца помажу родитељима у пољопривреди.

Министарка је обавестила чланове Одбора о томе да је, као председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године, предводила делегацију Србије на четвородневном министарском састанку Политичког форума на високом нивоу о одрживом развоју, који је одржан од 15. до 18. јула, у седишту УН у Њујорку.

Ђукић Дејановић је напоменула да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања завршило радну верзију нацрта измена и допуна Породичног закона, које треба да допринесу бољој заштити права деце у Србији и усаглашавању овог закона са Конвенцијом о правима детета.

Према њеним речима, неке од измена односе се на забрану малолетничког брака и физичког кажњавања деце, као и на регулисање усвојења и старатељства.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]