Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Дечија иновативна еко решења за бољу будућност

Објављено 25.11.2019.

2. Globalni dečiji dizajn maratonУ организацији KidHub-а одржан је други глобални дечији дизајн маратон (Global Children’s Designathon) у Београду. Деца у 40 градова на свим континентима дизајнирала су маштовита решења на тему хране и климатских промена, коју су УН уврстиле у циљ број 13 Агенде одрживог развоја.

У просторијама Нове Искре окупило се 30 ђака из 14 основних школа из Београда, Крагујевца и Зрењанина, узраста од 9 до 13 година, који су уз помоћ нових технологија приказали своја креативна еколошка решења.

Јоаким Верн, заменик амбасадора Краљевине Шведске у Београду, обратио се присутнима и отворио експертски панел, након чега су тимови представили своја решења. Стручни жири имао је тежак задатак да међу девет сјајних тимова прогласи три најинспиративнија решења. Међу њима су: тим „Еко Кидс” са својим решењем „Техносолар”, возилом које превози неискоришћену храну гладнима, без утрошка енегије; затим тим „Греен Дреам”, са решењем „Пирамида”, у којој живе животиње и биљке и алге које пречишћавају метан; као и тим „Фригу Дигу” који је осмислио фрижидера на соларну енергију за донацију хране гладнима. Тимови су освојили и вредне награде.

У инспиративном окружењу учесници/е су започели дан истражујући тему хране доступне у целом свету, као и тему последица климатских промена. Наредни корак је био осмишљавање и скицирање идеја, а затим су деца градила прототипе својих решења помоћу пиштоља за лепљење, мини мотора, микро:бита, LED лампица, сензора и рециклираних материјала.

Своје изуме учесници и учеснице су представили стручном жирију који су чинили: Ида Ројтершферд, прва секретарка амбасаде Краљевине Шведске у нашој земљи задужена за развојну сарадњу, Душка Димовић, директорка регионалног програма за климатске промене у WWF Adria Србија, Владимир Красојевић, експерт за Стратегију управљања ланцима вредности, Никола Врговић, маркетинг менаџер у ИТ компанији Hooloovoo, и Нана Раденковић, суоснивачица цоwоркинг простора Нова Искра.

Деца широм света се брину о друштву и интересују се о будућности својих земаља. Иновативне идеје деце која се баве овим темама веома су вредне и усмерене ка будућности. KidHub је место за реализацију дечјих идеја и у оквиру овог догађаја настоји да компаније и организације које разумеју дечију испирацију и отвореност њиховог ума дођу у додир са њиховим идејама и подрже их на различите начине начине.

Дизајн маратон се одвија у складу са јединственом мејкер методологијом Designathon WorksⓇ, која децу широм света припрема да дизајнирају будућност, учећи их да користе своју креативност и нове технологије и да се прилагоде континуираним променама и непредвидивој сутрашњици.

Донатор догађаја је WWF Adria Serbia – Светска организација за природу, а реализован је у сарадњи са Амбасадом Краљевине Шведске, компанијама Coca Cola Hellenic, Креативни центар, Dexy Co, као и простором Нова Искра Дорћол, Центром за развој културе дечјих права C31, JCI Београд и уз подршку Кабинета министра за иновације и технолошки развој.

Више информација и фотографије са маратона потражите на www.kidhub.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
Уто, јул 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]