Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Иницијатива ЕК за путовања младих отворена и за ученике из Србије

Објављено 21.04.2017.

mladi evropska komisijaИницијатива Европске комисије у оквиру које се млади подстичу да путују у друге европске земље тако што ће им бити плаћене карте, отворена је и за ученике и наставнике из Србије који учествују у образовним еТвининг (eTwining) пројектима. Они могу да се до 30. јуна пријаве за учешће у програму, а карте ће бити додељене ђацима и наставницима чији пројекти се покажу као најквалитетнији. За Србију је предвиђено да се покрију трошкови до 60 карата.

Иницијатива „Move2Learn, Learn2Move“ је намењена ученицима старијим од 16 година а за учешће могу да се до 30. јуна пријаве наставници чија одељења учествују у мрежи еТвининг, у оквиру које се промовише сарадња између школа у Европи путем информационо-комуникационих технологија.

„Циљ иницијативе је да млади људи искусе како је живети у Европи, као и позитиван утицај Европске уније на живот европских грађана и њихових суседа“, наводи се у саопштењу Фондације Темпус која води у Србији образовне програме ЕУ.

Учесницима најквалитетнијих пројеката биће додељене карте за путовање у друге земље које учествују у програму Еразмус+, а у оквиру квота које су превиђене за све земљу, за Србију је одређено до 60 карата.

Предвиђено је да учесници сами покрију трошкове смештаја, исхране, осигурања и друге трошкове у вези са путовањем.

За програм могу да се пријаве корисници еТвининг пројеката који су регистровани између 1. јануара 2016 и 30. маја 2017. године и укључују ђаке који нису млађи од 16 година на дан 31. децембра 2017. године.

Учесници ће почетком августа бити обавештени о статусу своје пријаве, а добитници карата ће путовати у периоду између августа 2017 и 31. децембра 2018. године, у трајању од највише две узастопне недеље.

Пројекти ће се процењивати на основу испуњености шест критеријума неопходних за националну ознаку квалитета, а у оквиру тога ће се узети у обзир и да ли је одељење раније путовало у иностранство или не, димензија инклузије у пројекту или одељенском путовању и то да ли ће ученици путовати као група или појединачно.

Европска комисија ће уз помоћ националних тимова за подршку бирати пројекте на основу одређених критеријума. Национални тим за подршку еТвининг плафторми у Србији делује у оквиру Фондације Темпус, на чијем сајту су доступни критеријуми за доделу ознаке квалитета.

Путем еТвининг ортала запослени у школским и предшколским установама широм Европе могу да заједнички осмишљавају и спроводе пројекте, размењују идеје и примере добре праксе, повезују ученике и обогаћују наставу.

Иницијатива „Move2Learn, Learn2Move” покренута је поводом 30 година програма Еразмус чији је циљ подстицање сарадње у области образовања и младих.

У периоду 2014-2020. спроводи се програм Еразмус+ за који је у том периоду издвојено је 14,7 милијарди евра.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Klavijature
Nakon svih tekstova u kojima sam pisao o situacijama u kojima ne mogu da se snađem, kada mi je potrebna [...]
Пон, јул 09, 2018
Source: Inkluzija blog
id_blog
Znate ovu situaciju: ušli ste u supermarket sa detetom od 5 godina, koje ima slušne aparate, a prodavačica, usiljenog osmeha [...]
Сре, јун 20, 2018
Source: Inkluzija blog
Mama, tata, pas i kravata - blog Anđele Čeh
Koliko god da mi, milenijalci ovih prostora, neka deca rođena i odrasla u Srbiji (i susednim zemljama), na prekretnici, na [...]
Сре, јун 13, 2018
Source: Inkluzija blog
Blue
U momentu mladosti, kada uvidiš da nečija mladost nikada neće prestati, netrudom, greškom; u momentu kada ta mladost ne stvara [...]
Сре, јун 06, 2018
Source: Inkluzija blog
CRI
„Jednoga dana…” Još od osnovne škole smatrao sam svaki sastav, priču i uopšte tekst sa takvim početkom nekako glupim i [...]
Пет, дец 29, 2017
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Анализа незадовољених потреба за здравственом заштитом становника Републике Србије
децембар, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Праћење социјалне укључености у Републици Србији – Треће доступно издање (збирна публикација)
октобар, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Сиромаштво у Републици Србији 2006-2016. године – ревидирани и нови подаци
септембар, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Економске користи родне равноправности у ЕУ
април, 2017 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [2 MB]
Мапирање услуга социјалне заштите у надлежности локалних самоуправа у Републици Србији у 2015. години – Извештај
децембар, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Припреме за Европски социјални фонд: анализа капацитета локалне самоуправе
децембар, 2016 arrow right pdf [3 MB] arrow right docx [1 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC) – Осврт Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва
септембар, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Секундарне анализе података добијених кроз истраживање Анкета о приходима и условима живота (SILC)
септембар, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Брошура о Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије
август, 2016 arrow right pdf [2 MB]