Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Конкурс за учешће на националном Форуму за зелене идеје (рок: 5.5.2019)

Објављено 15.04.2019.

Forum za zelene ideje 2019.Траг фондација, Фонд браће Рокфелер и Ерсте Банка објављују Конкурс за учешће на националном Форуму за зелене идеје.

Општи циљ програма Форум за зелене идеје јесте подстицање удружених грађана и грађанки да користе успешне пословне праксе, употребљавају технологије и знања пословног сектора у решавању друштвених проблема у оквиру својих заједница, штитећи животну средину у функцији одрживог развоја.

У партнерству са Фондом браће Рокфелер и ЕРСТЕ Банком, Траг фондација тражи креативне и иновативне идеје за организовање и заједничко решавање друштвених проблема, ослањајући се на ресурсе из заједнице, уз очување животне средине.

Конкурс је усмерен на формално удружене грађане и грађанке, а не на појединке и појединце, јер организатори верују да узајамност и међусобна подршка, као основне вредности и принципи солидарне економије, морају бити примењени и у настајању и начину рада солидарног предузећа. Програм је намењен удружењима грађана, фондацијама, задужбинама, задругама и привредним друштвима који планирају да постану солидарни предузетници или су у солидарном предузетништву почетници, и који експлоатацију ресурса, управљање инвестицијама, технолошки развој и институционалне промене усклађују са будућим, а не само са садашњим потребама.

КО МОЖЕ ДА КОНКУРИШЕ

За учешће у програму могу се пријавити правна лица регистрована у Републици Србији — удружења, фондације, задужбине, задруге и привредна друштва:

  • чији су законски заступници домаћа физичка или правна лица;
  • чији су чланови/чланице и/или оснивачи/оснивачице домаћа и страна физичка и правна лица;
  • која планирају да постану солидарни предузетници или су у солидарном предузетништву почетници;
  • чији годишњи профит не прелази 1.200.000,00 динара.

КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОДАБИР ИДЕЈА

Програм подржава одржив развој солидарних предузетника у припреми или почетника. То значи да у пријави организатори желе да виде план рада и развоја целокупног солидарног предузећа. Током учешћа у програму, у каснијим фазама након првог одабира и обавезног тренинга, корисници ће одлучивати у ком делу пословања би употребили донацију из овог програма.

Идеје ће бити селектоване у складу са следећим критеријумима: општи утисак, друштвена мисија, пословна делатност, однос према животној средини и финансијска пројекција.

Више информација о критеријумима оцењивања можете пронаћи у Упутству за пријављивање.

РОК ЗА КОНКУРИСАЊЕ

Конкурс је отворен до 5. маја 2019. године.

НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА

Подносиоци пројектних идеја се на конкурс могу пријавити искључиво електронским путем, слањем попуњеног Пријавног формулара А и Буџета А (у складу са упутством и инструкцијама) на prijavazeleneideje@tragfondacija.org.

Сву документацију је неопходно послати најкасније до 5. маја 2019. године, до 23 часа.

Конкурсну документацију можете преузети на www.tragfondacija.org

Особље Траг фондације пружа подршку корисницима у делу разјашњавања услова и захтева за пријављивање. Сва питања можете слати електронском поштом на адресу zeleneideje@tragfondacija.org, закључно са 25. априлом 2019. године.

Сви пријављени за учешће у програму добијају информацију о резултатима првог круга одабира најкасније до 17. маја 2019. године.

Уколико сте одабрани за даље учешће у програму, бићете обавезни  да учествујете у тренингу о солидарном предузетништву  24, 25. и 26. маја у Београду. Такође, добијате прилику да од 27. маја до 9. јуна прикупљате гласове грађана и грађанки из ваше заједнице, који ће вам помоћи у другом кругу одабира (гласови се прикупљају искључиво на Фејсбук страницама које су посебно отворене за потребе идеје којом се пријављујете на конкурс).

Након тренинга, сви учесници попуњавају обрасце Пријавни формулар Б и Буџет Б. Попуњавање апликационог пакета Б обавезно је за учешће у наредним корацима програма.

Учешће у програму подразумева обавезно учешће на националном Форуму за зелене идеје  — једнодневном догађају, који ће се одржати у трећој недељи јуна 2019. године у Београду. Потврду датума одржавања добићете у писму о првом кругу одлучивања, најкасније до 17. маја 2019. године.

Уколико добијете донације на националном Форуму, обавезни сте да учествујете на регионалном Форуму Фонда браће Рокфелер, који се одржава од 9. до 12. јула у Албанији.

ПРОЦЕДУРА ДОНОШЕЊА ОДЛУКА

Доношење одлука о томе које идеје ће бити подржане одвија се у две фазе:

  • Канцеларија и сарадници Траг фондације ће од свих поднетих пријава, а на основу критеријума наведених у Позиву, одабрати између 12 и 15 подносилаца пријава који ће бити позвани да представе своје пројектне идеје на Националном форуму, једнодневном догађају који ће бити организован у трећој недељи јуна у Београду.
  • У другој фази, претходно одабрани учесници Форума ће своје пројекте идеје представити пред Селекционим одбором, састављеним од 5 чланова/чланица (представници Траг фондације, ЕРСТЕ Банке и три независна експерта). Укупно трајање презентације са временом за питања и одговоре је највише 15 минута. Селекциони одбор ће одабрати три најбоље идеје које ће бити награђене новчаном наградом у износу од 5.000 америчких долара у динарској противвредности за реализацију идеја у својој локалној заједници.

Фонд за награде обезбедила је Траг фондација, уз подршку Фонда браће Рокфелер (RBF).

Траг фондација и ЕРСТЕ банка ће добитницима награда обезбедити додатну подршку у виду консултација, едукација и размене искустава како би им пружили и дугорочну подршку у реализацији пословних идеја.

Поред награде на националном Форуму, све три награђене идеје учествоваће на регионалном Форуму Фонда браће Рокфелер (RBF), који ће ове године бити организован од 9. до 12. јула у Албанији, уз могућност да се такмиче за додатну награду од 10.000 америчких долара.

Више информација и конкурсну документацију потражите на www.tragfondacija.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
Уто, јун 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
Пет, мај 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
Уто, мај 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
Чет, мај 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
Пон, мај 06, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]
Периодична евалуација Програма локалних иницијатива за запошљавање младих
октобар, 2018 arrow right pdf [1 MB]