Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Конкурс за учешће на националном Форуму за зелене идеје (рок: 5.5.2019)

Објављено 15.04.2019.

Forum za zelene ideje 2019.Траг фондација, Фонд браће Рокфелер и Ерсте Банка објављују Конкурс за учешће на националном Форуму за зелене идеје.

Општи циљ програма Форум за зелене идеје јесте подстицање удружених грађана и грађанки да користе успешне пословне праксе, употребљавају технологије и знања пословног сектора у решавању друштвених проблема у оквиру својих заједница, штитећи животну средину у функцији одрживог развоја.

У партнерству са Фондом браће Рокфелер и ЕРСТЕ Банком, Траг фондација тражи креативне и иновативне идеје за организовање и заједничко решавање друштвених проблема, ослањајући се на ресурсе из заједнице, уз очување животне средине.

Конкурс је усмерен на формално удружене грађане и грађанке, а не на појединке и појединце, јер организатори верују да узајамност и међусобна подршка, као основне вредности и принципи солидарне економије, морају бити примењени и у настајању и начину рада солидарног предузећа. Програм је намењен удружењима грађана, фондацијама, задужбинама, задругама и привредним друштвима који планирају да постану солидарни предузетници или су у солидарном предузетништву почетници, и који експлоатацију ресурса, управљање инвестицијама, технолошки развој и институционалне промене усклађују са будућим, а не само са садашњим потребама.

КО МОЖЕ ДА КОНКУРИШЕ

За учешће у програму могу се пријавити правна лица регистрована у Републици Србији — удружења, фондације, задужбине, задруге и привредна друштва:

  • чији су законски заступници домаћа физичка или правна лица;
  • чији су чланови/чланице и/или оснивачи/оснивачице домаћа и страна физичка и правна лица;
  • која планирају да постану солидарни предузетници или су у солидарном предузетништву почетници;
  • чији годишњи профит не прелази 1.200.000,00 динара.

КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОДАБИР ИДЕЈА

Програм подржава одржив развој солидарних предузетника у припреми или почетника. То значи да у пријави организатори желе да виде план рада и развоја целокупног солидарног предузећа. Током учешћа у програму, у каснијим фазама након првог одабира и обавезног тренинга, корисници ће одлучивати у ком делу пословања би употребили донацију из овог програма.

Идеје ће бити селектоване у складу са следећим критеријумима: општи утисак, друштвена мисија, пословна делатност, однос према животној средини и финансијска пројекција.

Више информација о критеријумима оцењивања можете пронаћи у Упутству за пријављивање.

РОК ЗА КОНКУРИСАЊЕ

Конкурс је отворен до 5. маја 2019. године.

НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА

Подносиоци пројектних идеја се на конкурс могу пријавити искључиво електронским путем, слањем попуњеног Пријавног формулара А и Буџета А (у складу са упутством и инструкцијама) на prijavazeleneideje@tragfondacija.org.

Сву документацију је неопходно послати најкасније до 5. маја 2019. године, до 23 часа.

Конкурсну документацију можете преузети на www.tragfondacija.org

Особље Траг фондације пружа подршку корисницима у делу разјашњавања услова и захтева за пријављивање. Сва питања можете слати електронском поштом на адресу zeleneideje@tragfondacija.org, закључно са 25. априлом 2019. године.

Сви пријављени за учешће у програму добијају информацију о резултатима првог круга одабира најкасније до 17. маја 2019. године.

Уколико сте одабрани за даље учешће у програму, бићете обавезни  да учествујете у тренингу о солидарном предузетништву  24, 25. и 26. маја у Београду. Такође, добијате прилику да од 27. маја до 9. јуна прикупљате гласове грађана и грађанки из ваше заједнице, који ће вам помоћи у другом кругу одабира (гласови се прикупљају искључиво на Фејсбук страницама које су посебно отворене за потребе идеје којом се пријављујете на конкурс).

Након тренинга, сви учесници попуњавају обрасце Пријавни формулар Б и Буџет Б. Попуњавање апликационог пакета Б обавезно је за учешће у наредним корацима програма.

Учешће у програму подразумева обавезно учешће на националном Форуму за зелене идеје  — једнодневном догађају, који ће се одржати у трећој недељи јуна 2019. године у Београду. Потврду датума одржавања добићете у писму о првом кругу одлучивања, најкасније до 17. маја 2019. године.

Уколико добијете донације на националном Форуму, обавезни сте да учествујете на регионалном Форуму Фонда браће Рокфелер, који се одржава од 9. до 12. јула у Албанији.

ПРОЦЕДУРА ДОНОШЕЊА ОДЛУКА

Доношење одлука о томе које идеје ће бити подржане одвија се у две фазе:

  • Канцеларија и сарадници Траг фондације ће од свих поднетих пријава, а на основу критеријума наведених у Позиву, одабрати између 12 и 15 подносилаца пријава који ће бити позвани да представе своје пројектне идеје на Националном форуму, једнодневном догађају који ће бити организован у трећој недељи јуна у Београду.
  • У другој фази, претходно одабрани учесници Форума ће своје пројекте идеје представити пред Селекционим одбором, састављеним од 5 чланова/чланица (представници Траг фондације, ЕРСТЕ Банке и три независна експерта). Укупно трајање презентације са временом за питања и одговоре је највише 15 минута. Селекциони одбор ће одабрати три најбоље идеје које ће бити награђене новчаном наградом у износу од 5.000 америчких долара у динарској противвредности за реализацију идеја у својој локалној заједници.

Фонд за награде обезбедила је Траг фондација, уз подршку Фонда браће Рокфелер (RBF).

Траг фондација и ЕРСТЕ банка ће добитницима награда обезбедити додатну подршку у виду консултација, едукација и размене искустава како би им пружили и дугорочну подршку у реализацији пословних идеја.

Поред награде на националном Форуму, све три награђене идеје учествоваће на регионалном Форуму Фонда браће Рокфелер (RBF), који ће ове године бити организован од 9. до 12. јула у Албанији, уз могућност да се такмиче за додатну награду од 10.000 америчких долара.

Више информација и конкурсну документацију потражите на www.tragfondacija.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
Сре, феб 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Igor Mitrović
Transkript govora Igora Mitrovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Ja vam [...]
Сре, феб 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Jovan Jovanović
Transkript govora Jovana Jovanovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Praktična akademija [...]
Уто, феб 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Karolina Stamenković
Transkript govora Karoline Stamenković na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Dolazim iz [...]
Пон, јан 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Nenad Mirković
Transkript govora Nenada Mirkovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Moje ime [...]
Пон, јан 14, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]
Периодична евалуација Програма локалних иницијатива за запошљавање младих
октобар, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Анализа незадовољених потреба за здравственом заштитом становника Републике Србије
децембар, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Праћење социјалне укључености у Републици Србији – Треће допуњено издање (збирна публикација)
октобар, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Сиромаштво у Републици Србији 2006-2016. године – ревидирани и нови подаци
септембар, 2017 arrow right pdf [919 KB]