Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Корона тренутак и како док не прође

Објављено 19.03.2020.

COVID-19 nije teorija zavereПише: Лана Николић (Блог о социјалном укључивању)

Иако је Ковид-19 прилично дуго присутан у свету, чини се да нас је ипак, некако изненадио.

Навикнути на различите тешке ситуације у протеклим деценијама, многи од нас га нису схватили озбиљно – што се полако дешава тек сада када је стигао и на наша врата. Будући да не можемо да зауставимо Земљу и сиђемо само зато што је сувише страшно да би било истинито, ево неколико препорука за опстајање у овом корона тренутку.

То што нам се не свиђа, не значи да није истина

Многи и даље не верују да се заиста догађа „напад” корона вируса у Србији, и своје рођаке и пријатеље упорно убеђују да је реч о теорији завере, подметнутом вирусу који су измислили ови или они, а вештачки су га направили наравно, у некој тајној лабораторији. С друге стране, они који се секирају око свега тога њима делују прилично луцкасто – зато су нам кафане и кафићи и даље пуни, а многе фабрике и градилишта, јавне пијаце и слично, раде неометано. Уобичајена реплика је да смо преживели све и свашта, каква сад корона. Јасно је да није пријатно знати да било где можемо да пронађемо овај вирус јер се задржава на различитим површинама (али се, да још једном напоменем, преноси када додирнемо заражену површину, или капљицама ако неко кија или кашље, а не ваздухом). То ипак не значи да само зато што нам се не допада, не може да буде истина. Корона вирус постоји, стваран је, и морамо озбиљно да га схватимо, нема нам друге, ако желимо да из овога изађемо здрави, заједно са људима до којих нам је стало.

Не купујте све – оставите нешто и за друге

То што сте носили по 30 килограма брашна, тестенине и слично из продавнице у нади да ћете ако довољно сакупите бити безбедни (да, знам да има оних који су куповали и за старије чланове породице, али ипак треба знати меру), неће вас спасити од Короне. Поред тога, у већини кућа,  капацитети фрижидера и простора за одлагање хране су ограничени.

Mislite o drugima kada kupujeteИма сасвим довољно намирница, бар за сада, залихе се попуњавају, све је у реду. То што сте накуповали и шта вам треба и шта вам не треба (од дезинфекционих средстава до хране), али за не дај Боже да има, значи само да неко коме заиста треба неће моћи да купи јер сте ви узели које паковање више, за сваки случај. Ми желимо да заштитимо себе и своју породицу, али важно је да исто то могу да учине и наше комшије, пријатељи, али и непознати људи. Другим речима, када бринемо о томе да ли сви око нас имају све потребне ствари, бринемо и о себи, јер спречавамо ширење заразе, и осигуравамо да свега што нам треба има довољно.

Солидарност је када док бринемо о томе да ли ми имамо довољно, мислимо и на то да ли људи око нас имају довољно, јер свакако утичемо једни на друге.

Скроз је ОК да се плашимо у овом тренутку, сви смо узменирени на неком нивоу, али то није разлог да заборавимо потребе других – када купујете помислите да ли вам је то заиста неопходно и како ће утицати на друге људе уколико узмете сувише.

Придржавајте се свих препорука Светске здравствене организације

Њих можете пронаћи на овом линку, а такође је добро да пратите и званичне препоруке наших надлежних – чак и ако вам се не допадају. Сетите се да је циљ свих светских стручњака да зауставимо ширење вируса и да одбијањем да редовно дезинфикујемо ствари, одржавамо хигијену, смањимо контакте са другим људима на минимум или останемо код куће, само продужавамо време потенцијалне изолације – свака нова заражена особа значи још дана у самоизолацији и овом неугодном општем стању узнемирености.

Свака ваша одлука која се тиче (не)поштовања препорука има директан одјек на све оне који су са вама било како дошли у контакт, а то значи да имате много већу одговорност него што мислите. Морамо да перемо руке, морамо да пазимо да ли смо довољно удаљени од других, и морамо, ако имамо могућности, одабрати самоизолацију јер је то најбољи начин да заштитимо себе и друге.

Проведите квалитетно време са најдражима

Ostani kod kućeВажно је да будемо у току са информацијама, али важно је и да не мислимо и не читамо само о томе. Гледајте да слободно време испуните неким лепшим стварима, оним за које раније нисте имали времена, испуните га читањем, гледањем филмова, или хобијима, а наравно, посветите се и оном најважнијем – провођењем квалитетног времена са укућанима.

За све оне који нису у вашем дому, а недостају вам, организујте онлајн дружења, кафе преко Скајпа или неких других апликација, будите што чешће у контакту – тако ће се сви осећати мање усамљено и уплашено.

Сетите се поред свега овога и оне народне мудрости „и ово ће проћи”. Важно је само да док траје, дамо све од себе да буде што лакше за све и одговорније према нашем окружењу.

Текст „Корона тренутак и како док не прође” изворно је објављен на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
Пет, мар 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
Чет, мар 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
Уто, мар 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]