Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Нови контакт центри и платформе за информисање у вези са вирусом COVID-19

Објављено 25.03.2020.

Vlada Republike SrbijeВлада Републике Србије успоставила је јединствени контакт центар „COVID-19” на броју 19819. Позивањем овог броја, грађани и грађанке могу добити савете и препоруке стручњака/иња у борби против коронавируса, као и контактирати надлежне стручне службе у целој држави.

Радно време оператера је сваким даном од 8 до 22 часа, док ће грађани/ке имати могућност да се 24 часа дневно упознају са информацијама у вези са вирусом COVID-19. Позивање контакт центра 19819 је бесплатно за кориснике/це свих мрежа, било да је реч о фиксним или мобилним операторима.

Влада Републике Србије успоставила је и јединствени контакт центар за помоћ старим лицима на броју 19920. Позивањем овог броја, грађани и грађанке се могу обратити за помоћ по питању намирница, лекова и другог у градским и општинским центрима у којима се ангажују волонтери/ке. Позивање контакт центра 19920 је бесплатно за кориснике свих мрежа, било да се ради о фиксним или мобилним операторима.

У сарадњи са компанијом „Rakuten Viber CEE”, Влада Републике Србије покренула је на Viber платформи аутоматски инфо сервис COVID-19 Info, како би грађани и грађанке добили проверене информације, важне новости и одговоре на питања у вези са COVID-19. Грађани/ке овом сервису могу да приступе преко Viber апликације или линка на званичном сајту www.covid19.rs. Додатно, сви корисници/е Viber апликације ће ускоро добити и посебну поруку са линком за комуникацију са COVID-19 Info сервисом, где избором одговора из понуђених менија или постављањем сопствених питања могу добити информације које их интересују. COVID-19 Info сервис ће константно бити ажуриран и допуњаван у складу са питањима која грађани и грађанке буду постављали.

Влада је такође успоставила националну платформу за пријаву волонтера и волонтерки на адреси www.budivolonter.gov.rs. Сви грађани/ке који не припадају ризичној групи и желе да помогну нашим најстаријим суграђанима/кама и другим ризичним групама становништва, могу се пријавити попуњавањем пријаве на сајту www.budivolonter.gov.rs или бесплатним позивањем контакт центра COVID-19 на број 19819 сваким даном од 08 до 22 часа.

Након што надлежне службе одобре пријаву, волонтере/ке ће контактирати градски и општински центри са детаљним упутствима и првим задацима. Све поднете пријаве заинтересованих грађана и грађанки који желе да помогну и буду волонтери/ке ће се проверавати, са циљем да се спречи и најмања злоупотреба. Платформа је реализована уз подршку Програма Уједињених нација за развој (UNDP).

Такође је почео са радом и Контакт центар за републичке инспекције. Грађани/ке и привреда од данас могу да пријаве незаконито подизање цена животних намирница, лекова, медицинских средстава и заштитне опреме на број 011/6350-322 или путем сајта inspektor.gov.rs.

Оператери ће бити на располагању од 9 до 16 часова, а ван радног времена могуће је оставити пријаву као говорну поруку. Овај контакт центар покренула је Влада у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Канцеларијом за ИТ и еУправу, NALED-ом и Јединицом за подршку Координационој комисији за инспекцијски надзор, а уз подршку Европске банке за обнову и развој.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Блог > <

Earlier
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
Чет, сеп 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
Сре, сеп 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
Пон, авг 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
Пет, авг 28, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Obrazovanje ne treba da bude mehanički sistem koji funkcioniše po principima naredbi koje daje nastavnik/ca i primene usvojenih naredbi, već [...]
Чет, авг 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Доступност услуга и мера подршке за децу ромске националности на локалном нивоу
април, 2020 arrow right pdf [737 KB]