Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана прва седница Управног одбора пројекта „Промоција различитости и равноправности у Србији“

Објављено 02.07.2019.

Prva sednica Upravnog odbora projekta „Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић 27. јуна је отворила прву седницу Управног одбора пројекта „Промоција различитости и равноправности у Србији“. Пауновић је том приликом истакла да је циљ поменутог пројекта јачање капацитета заинтересованих учесника/ца за заштиту и унапређење права националних мањина и ЛГБТИ особа и борбу против говора мржње.

Пројекат се односи, како је објаснила, и на усклађивање законодавног оквира Србије са стандардима Савета Европе (СЕ) и са препорукама његових тела за мониторинг у вези са борбом против свих облика дискриминације.

Она је навела да су на састанку договорене активности за наредни трогодишњи период трајања пројекта, који треба да допринесе јачању имплементације релевантних секторских политика и закона, подржи и оснажи капацитет централних власти, локалних самоуправа, савета за међунационалне односе и тела надлежних за равноправност.

Према њеним речима, циљ је да се омогући прикупљање и анализа података о дискриминацији према националним мањинама и осталим осетљивим друштвеним групама.

Директорка Канцеларије је указала на то да ће пројекат имати регионалну димензију и да ће тежити јачању сарадње и постизању синергије тела за равноправност у земљама Западног Балкана и/или националних институција за људска права у борби против дискриминације и против коришћења говора мржње на регионалном нивоу.

Пројекат ће у свим фазама примене имати родно осетљив приступ, при чему ће посебно тежиште бити стављено на мањинске групе, објаснила је Пауновић, која је и председница Управног одбора поменутог пројекта.

Она је рекла да ће бити наглашене родно осетљиве потребе у контексту почетне процене и извештаја о случајевима дискриминације, а у свим фазама имплементације пројекта фокус ће бити на увођењу родне перспективе.

Пауновић је најавила да ће пројектом бити послата порука да је, без обзира на разлике, потребно да се поштујемо, разумемо, подржавамо и промовишемо различитости.

Према њеним речима, СЕ и Европска унија пружају значајну подршку заштити и промоцији права националних мањина у Србији, као и осталих осетљивих друштвених група, јер је то, не само корисно за читаво друштво, већ и значајно доприноси процесу европских интеграција наше земље.

СЕ спроводи овај пројекат у сарадњи са Канцеларијом за људска и мањинска права Владе Србије, Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством правде, Министарством државне управе и локалне самоуправе, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Повереником за заштиту равноправности и Заштитником грађана.

Извор: ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog
Centar za otkrivanje ranog postularnog statusa, Knjaževac
EU pomoć za osnivanje Centra za rano otkrivanje deformiteta kičme kod dece Za rast i razvoj dece od velike je važnosti [...]
Пон, окт 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch Speak (Pričaj) je socijalno preduzeće koje pridošlicama i imigrantima pomaže da uspostave [...]
Пет, окт 11, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: DG NEAR
Foto: DG NEAR U maju 2018. povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, po prvi put u istoriji srpske policije na rad u [...]
Сре, окт 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Alberto Kanabes, levo, i njegov “usvojeni” deka, Bernardo, u penzionerskom domu u gradu Sijudad Real, Španija. Kanabesova kompanija pruža starijima više socijalne interakcije. ©Adopta un Abuelo
Alberto Kanabes, levo, i njegov “usvojeni” deka, Bernardo, u penzionerskom domu u gradu Sijudad Real, Španija. Kanabesova kompanija pruža starijima [...]
Пет, окт 04, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]