Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана регионална конференција о резултатима Декаде инклузије Рома

Објављено 24.06.2019.

Konferencija o rezultatima Dekade inkluzije RomaПотпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић 21. јуна је оценила да има још пуно да се ради по питању инклузије Рома и Ромкиња због присутних стереотипа и предрасуда у Србији, као и другим земљама региона.

Михајловић, која је и председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији (2016-2025), на регионалној конференцији поводом Декаде инклузије Рома „Наслеђе, стечено искуство, најбољи примери и шта даље?” указала је на важност рада на решавању бројних проблема Рома/киња.

Она је упозорила на то да је пуно дневних проблема са којима се сусрећу Роми и Ромкиње и истакла да је веома важно радити, поред образовања и запошљавања, и на њиховом стамбеном питању, због чега Србија кроз IPA програме већ троши око 9,6 милиона евра.

За сада смо обезбедили 700 Рома, а међу њима је и 250 деце, који данас живе у нормалним становима. Тај прогам се реализује у 13 општина у Србији. Такође, реализујемо и прогам из IPA фондова, дефинишући урбанистичке планове и техничку документацију за становање. И тренутно преговарамо о новом програму IPA 2018. од 21 милион евра, који ће служити највећим делом за решавање стамбених питања Рома и Ромкиња, нагласила је Михајловић.

Она је додала да Роми и Ромкиње морају да имају одговарајуће место за становање, здравствену негу, школовање и друго.

То су основна људска права која се морају обезбедити као и за сваког другог грађанина Србије. Надам се да ће ова конференција донети закључке које ћемо моћи свим министарствима да дамо за доношење одлука. За Владу је важно да интегришемо Роме и Ромкиње и да добијемо грађане који ће доприносити развоју наше земље, нагласила је потпредседница Владе.

Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је поручио да ће инклузија и даље бити један од приоритета Владе, али је и указао на то да недостаје већа укљученост ромске заједнице у активности на њиховој потпуној интеграцији као равноправних грађана и грађанки нашег друштва.

Министар је поручио да Роми и Ромкиње треба да буду саставни део нашег друштва и истакао да је поносан на то што је Србија веома богата земља када је реч о броју националних мањина, као и због тога што су и Роми/киње грађани/ке Србије.

Домаћин регионалне конференције о резултатима Декаде инклузије Рома „Наслеђе, стечено искуство, најбољи примери и шта даље?“ било је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

На њој су учествовали представници/е земаља из региона – Македоније, Албаније, Босне и Херцеговине и Словачке и преко 120 представника и представница разних институција и организација, првенствено ромских, као и бројни партнери Министарства, као што су Делегација Европске уније, Мисија Савета Европе, UNWomen, Регионални савет за сарадњу, GIZ и други.

Конференција је организована у три панела који су обухватили следеће теме: недискриминација, правна помоћ и социјална инклузија Рома и Ромкиња, положај Ромкиња у друштву и породици (резултати и изазови), образовање и запошљавање као средство превенције маргинализације Рома/киња, становање као важан елемент друштвене инклузије Рома/киња, здравље и здрава породична средина.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
Пет, мар 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
Чет, мар 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
Уто, мар 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
Пет, јан 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
Уто, јан 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Е2Е: Евалуација Jавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, 2018–2019. година
март, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Дизајн за све на туристичким дестинацијама
јануар, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2020. годину
јануар, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
децембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Брошура о првих десет година рада Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије – SIPRU
децембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Друштвене иновације – људи у центру јавних политика
новембар, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]