Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан скуп о родно одговорном буџетирању у локалним самоуправама

Објављено 22.04.2019.

SKGO - skup o rodno odgovornom budžetiranju u JLSВећина локалних самоуправа у Србији још није успешно укључила родно одговорно буџетирање у своје буџете, али око 30 до 35% њих су пример добре праксе како то треба учинити у наредном периоду, оцењено је 19. априла на конференцији у Београду. Најављене су обуке за представнике/це локалних самоуправа за родно одговорно буџетирање.

Скуп о родном одговорном буџетирању организовала је Стална конференција градова и општина (СКГО) у оквиру Програма „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – друга фаза”, који финансира Влада Шведске.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак оценио је да родно одговорно буџетирање није само изазов, већ и одрживо достигнуће на свим нивоима управе у Србији.

„Влада Србије је у претходне две године, заједно са својим партнерима, највише радила на стручном усавршавању и подизању капацитета и знања јединица локалних самоуправа о свим релеватним темама, па тако и о родно одговорном буџетирању”, рекао је он.

Бошњак је навео да је родно одговорно буџетирање уведено 2015. Законом о буџетском систему.

„Пред нама је сада више од 20.000 државних службеника и још око 30.000 запослених на локалном нивоу чије знање о родно одговорном буџетирању треба да унапредимо у наредном периоду”, казао је Бошњак.

Он је подсетио да у Србији постоји и Стратегија за родну равноправност чији је циљ да се повећа учешће жена у процесима одлучивања.

„На извршном нивоу Министарства државне управе и локалне самоуправе тренутно ради осам жена, а два мушкараца”, додао је Бошњак.

Менаџерка Програма ЕУ „Exchange 5” у СКГО Милена Радомировић рекла је да 70% локалних самоуправа у Србији успешно примењује програмске буџете.

„У том процесу акценат морамо ставити на инкорпорирање родно одговорног буџетирања”, оценила је Радомировић.

Она је казала да ће се у наредном периоду реализовати и обуке представника и представница локалних самоуправа које се односе на увођење родно одговорног буџетирања.

„Фискални савет и Државна ревизорска институција (ДРИ) почеле су да посматрају аспекте родно одговорног буџетирања на националном нивоу, а вероватно ће то ускоро почети и на локалном”, додала је Радомировић.

Представница агенције UN Women Оља Јанковић Лековић казала је да се та организација од 2008. бави увођењем родно одговорног буџетирања на националном и покрајинском нивоу.

„Увођење родно одговорног буџетирања је област у којој је Србија сврстана у једну од најнапреднијих европских земаља”, навела је Јанковић Лековић.

Она је рекла да је за успешно увођење родно одговорног буџетирања у локалним самоуправама у Србији неопходно да постоји сарадња између оних који се баве финансијама, оних који програмирају буџете, али и невладиног сектора који се бави дефинисањем родно осетљивих група.

„Локалне самоуправе треба да почну процес родне анализе како би на основу добијених података и дефинисаних буџетских циљева успешно отклониле родну неравноправност”, додала је Јанковић Лековић.

Независна консултанткиња Александра Владисављевић навела је да је један од главних проблема приликом увођења родно одговорног буџетирања на локалном нивоу процес планирања у општинама и градовима и недовољно учешће тела за родну равноправност у том процесу.

„Многи стратешки документи који су донети на локалном нивоу немају родну перспективу. То мора да се превазиђе”, објаснила је она.

Владисављевић је казала да запослени у локалним самоуправама у Србији треба да напусте „ad hoc” планирање и пређу на системско, као и да утврде да ли постоје локални механизми и људски ресурси за успешан процес увођења родно одговорног буџетирања.

„Важно је и да се подаци на локалном нивоу системски унапређују, као и да се води родно одговорна статистика”, указала је она.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић рекао је да та организација родну равноправност не посматра као појединачну активност, већ као „нешто што прожима све остале активности СКГО”.

По његовим речима, СКГО се бави програмским буџетирањем, а оно у потпуности мења вишедеценијску праксу припреме буџета јер се сваки трошак у буџету доводи у везу са конкретним активностима и циљевима које треба постићи.

„Верујем да ћемо у комуникацији са локалним самоуправама у Србији успети да утврдимо најједноставније начине да се родно одговорно буџетирање уведе у њихове буџете, као и да се на тај начин приближимо потребама грађана на локалном нивоу”, казао је Станичић.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog
Centar za otkrivanje ranog postularnog statusa, Knjaževac
EU pomoć za osnivanje Centra za rano otkrivanje deformiteta kičme kod dece Za rast i razvoj dece od velike je važnosti [...]
Пон, окт 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch Speak (Pričaj) je socijalno preduzeće koje pridošlicama i imigrantima pomaže da uspostave [...]
Пет, окт 11, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: DG NEAR
Foto: DG NEAR U maju 2018. povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, po prvi put u istoriji srpske policije na rad u [...]
Сре, окт 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Alberto Kanabes, levo, i njegov “usvojeni” deka, Bernardo, u penzionerskom domu u gradu Sijudad Real, Španija. Kanabesova kompanija pruža starijima više socijalne interakcije. ©Adopta un Abuelo
Alberto Kanabes, levo, i njegov “usvojeni” deka, Bernardo, u penzionerskom domu u gradu Sijudad Real, Španija. Kanabesova kompanija pruža starijima [...]
Пет, окт 04, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]