Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ОкО града, почетак

Објављено 20.03.2013.

Oko gradaАутор: Драган Кујунџић (Блог о социјалном укључивању)

Покренули смо пројекат “ОкО града”, програм који  путем фото радионица и изложби радова на нов начин утиче на социјално укључивање и оснаживање младих.

Група од десет полазника, чланова плесне групе Grubb, учествовала је у радионицама на којима су научили основе фотографије. Након радионица, предвиђено је да стечено знање примене тако што ће у виду фото документа представити своје виђење света који их окружује, мотива који њима буду занимљиви, без унапред задатих тема.

Иницијатори пројекта су фотографи Драган Кујунџић и Жељко Шафар из Асоцијације Фотографских Аутора (АФА), организација која окупља фотографске ауторе у Србији. Партнер на пројекту је Рпоинт фондација, која се бави интеграцијом Рома. Рпоинт је у Србији окупио младе Роме и настала је плесна група GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats), којима је заједничко интересовање песма и игра.

Пројекат “ОкО града” покрећемо, дакле, како бисмо додатно мобилисали младе из маргинализованих група и пружили им прилику да свој доживљај улице, рада и живота претворе у својеврсне уметничке фотографије. Младима који свакодневно проводе време на улици професионалци из Асоцијације фотографских аутора пружиће обуку из области фотографије, биће им дата на коришћење фотографска опрема, и добиће сву неопходну подршку током 6 недеља, колико је предвиђено за фотографисање. Најбоље фотографије настале овим путем биће изложене по завршетку пројекта и понуђене на продају на донаторској изложби.

Александра, Алидон, Бебе, Даниел, Еки, Лејла, Љиндита, Љума, Селвер, Селвира, Силвиа ће шест недеља крстарити нашим градом у потрази за оном најлепшом сликом.

Ако ових дана видите ове клинце како фотографишу Београд и вас, Београђане, насмешите им се, покажите се у најбољем светлу. У сваком смислу те речи.

Верујемо да овај пројекат има и шире импликације које додатно могу да се надограђују. За почетак, надамо се да ово бити одлична прилика да нашим суграђанима помогнемо да на други начин виде децу која су укључена у живот и/или рад на улици, која су већином из ромске популације. Са истим циљем смо већ врло успешно реализовали пројекат “ОкО улице”. У истом периоду просле 2012. године је група деце из Свратишта фотографисала Београд и живот на његовим улицама. На крају тог пројекта је организована продајна изложба фотографија и од новца добијених од продаје њихових радова су обезбеђена средства за школовање петоро деце.

Пројекат “ОкО града” за сада су подржали BCIF (Балкански фонд за локалне иницијативе) и компаније Телеком Србија и Canon Србија, као и Канцеларија за младе града Београда а очекујемо да нам се током пројeкта придруже и друге компаније које у својим друштвено одговорним активностима  спроводе програме подршке маргинализованим групама.

Фотографије које буду лепше од осталих ћемо недељно постављати на сајт пројекта: http://www.okograda.com/

(…)

Фотоблог “ОкО града, почетак” Драгана Кујунџића у целини можете погледати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <


Блог > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
Уто, јул 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
Пет, јун 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
Уто, јун 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
Сре, јун 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
Пет, јун 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]
61. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2020 arrow right link arrow right pdf [398 KB]
Е2Е: Приручник за саветнике за запошљавање особа са инвалидитетом
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Е2Е:Тестирање јавних политика – Иновативни приступи за запошљавање младих (приручник)
април, 2020 arrow right pdf [1 MB]