Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Позив на обуку „Како препознати злоупотребе непрофитног сектора у сврхе финансирања тероризма и како се заштитити”

Објављено 11.04.2019.

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom - logoКанцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије, у сарадњи са Министарством финансија – Управом за спречавање прања новца, позива организације цивилног друштва да пријаве своје представнике/це за учешће на обуци „Како препознати злоупотребе непрофитног сектора у сврхе финансирања тероризма и како се заштитити”.

Обука ће бити одржана 18. априла 2019. године са почетком у 11:00 часова, у Београду (Палата Србија, Булевар Михајла Пупина 2, источни улаз, сала 233).

Ова обука се организује у оквиру пројекта „Унапређење квалитета и ефикасности извештавања о сумњивим трансакцијама и кључних функција Управе за спречавање прања новца“ који финансира Европска унија. Корисник пројекта је Министарство финансија – Управа за спречавање прања новца, а пројекат спроводи конзорцијум који предводи КПМГ.

Циљ обуке је унапређење знања и подизање капацитета организација цивилног друштва у вези са потенцијалним ризицима од злоупотребе непрофитног сектора за финансирања тероризма кроз приказивање конкретних механизама и алата који могу помоћи организацијама цивилног друштва да се заштите од потенцијалних злоупотреба. На обуци ће такође бити представљени и индикатори за процену претњи и рањивости НПО сектора као и студије случаја који ће приближити учесницима потенцијалне претње.

Међународна заједница борбу против тероризма и спречавање његовог финансирања кроз непрофитни сектор оцењује како значајан изазов. Приликом оцене делотворности система једне државе, међународна организација FATF (The Financial Action Task Force) у својим препорукама прописује јасне критеријуме који се односе на непрофитни сектор. Од државе се очекује да на ове критеријуме одговори, како би показала ефикасност у систему за спречавање прања новца и финансирања тероризма.

Процена ризика од прања новца и финансирања тероризма, коју је Влада Републике Србије усвојила 31. маја 2018. године, представља документ у коме су процењене претње и рањивост од прања новца и финансирања тероризма на националном нивоу. Акциони план за спровођење препорука из процене ризика од прања новца и процене ризика од финансирања тероризма усвојила је Влада Србије и објављен је у Службеном гласнику (број 55/18) 16. јула 2018. године.

Процена ризика од финансирања тероризма донета је, поред осталог, и сагледавањем и анализом непрофитног (НПО) сектора са аспекта рањивости од финансирања тероризма. Сам ризик на бази критеријума Рањивост од финансирања тероризма оцењен је као средњи, а сагледан је и кроз недовољно ефикасну примену правног оквира која се односи на надзор НПО сектора и делимичну неадекватност ресурса потребних за борбу против финансирања тероризма, као и географско-демографске факторе.

У складу са индентификованим недостацима и слабостима дефинисане су активностима које је неопходно спровести у наредном периоду у циљу смањења рањивости непрофитног сектора од ризика финансирања тероризма.

Пријављивање за учешће врши се искључиво електронским путем на адресу: jelena.todorovic@civilnodrustvo.gov.rs, најкасније до уторка, 16. априла 2019. године у 15 часова.

Организатори нису у могућности да покрију путне трошкове учесника/ца.

Позивно писмо и Агенду обуке преузмите на www.civilnodrustvo.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
Сре, феб 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Igor Mitrović
Transkript govora Igora Mitrovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Ja vam [...]
Сре, феб 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Jovan Jovanović
Transkript govora Jovana Jovanovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Praktična akademija [...]
Уто, феб 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Karolina Stamenković
Transkript govora Karoline Stamenković na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Dolazim iz [...]
Пон, јан 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Nenad Mirković
Transkript govora Nenada Mirkovića na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Moje ime [...]
Пон, јан 14, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Индекс родне равноправности у Републици Србији
децембар, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2017/2018 – брошура
новембар, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Оцена апсолутног сиромаштва у Србији у 2017. години
октобар, 2018 arrow right pdf [413 KB]
Периодична евалуација Програма локалних иницијатива за запошљавање младих
октобар, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Анализа незадовољених потреба за здравственом заштитом становника Републике Србије
децембар, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Праћење социјалне укључености у Републици Србији – Треће допуњено издање (збирна публикација)
октобар, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Сиромаштво у Републици Србији 2006-2016. године – ревидирани и нови подаци
септембар, 2017 arrow right pdf [919 KB]