Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен пројекат „Подршка учествовању у ЕУ програмима“

Објављено 12.07.2019.

Predstavljanje projekta „Podrška učestvovanju u EU programima“Како да Србија буде што успешнија у учествовању у ЕУ програмима који финансирају велики број пројеката у разним областима и да се и на тај начин, додатно, припреми за приступање ЕУ, била је главна тема на представљању пројекта „Подршка учествовању у ЕУ програмима“.

У наредне две године, уз подршку пројекта који са 1,4 милиона евра финансира ЕУ, Министарство за европске интеграције унапредиће потенцијал Србије за коришћење средстава намењених за ЕУ програме.

„Ово је други циклус програма у којем учествујемо и сада је потребно повећати квалитет и бројност пројеката, као и износ средстава које апсорбујемо из ЕУ програма. Будућу да се из буџета Србије издваја новац за учешће у ови програма, потребно је да средства која повлачимо из пројеката буду већа од новца који улажемо“, каже Ана Дрљевић из Министарства за европске интеграције.

Као земља кандидат за чланство у ЕУ, Србија учествује у програмима попут Хоризонт 2020, Програм за конкурентност малих и средњих предузећа – COSME, Еразмус+, Креативна Европа, Фискалис 2020, Царина 2020 и другима, који финансијски подржавају квалитетне пројекте држава чланица ЕУ и држава кандидата, а циљ Србије јесте да домаћи пројекти буду што заступљенији. Да би се то остварило потребно је унапредити капацитете институција, али и потенцијалних подносилаца пројеката како би нашли адекватан програм за свој пројекат и што квалитетније га припремили.

„Да би се унапредила делотворност ЕУ програма у Србији потребно је додатно обучити националне контакт особе за имплементацију програма, као и унапредити координацију између Министарства за европске интеграције и осталих институција“, тврди програмска менаџерка из Делегације ЕУ у Србији Тања Цинцар Кнежевић и наглашава да је за боље разумевање програма потребна њихова већа видљивост у јавности.

За сваки ЕУ програм у Србији постоје контакт особе које су задужене да помогну потенцијалним учесницима у идентификацији идеја, писању пројеката, проналажењу партнера и управљању пројектима. Националне контакт особе, административна тела Владе Србије која се баве пројектима, као и научне институције, организације цивилног друштва, привреда, студенти/киње и други потенцијални учесници/е у ЕУ програмима, јесу групе којима је пројекат намењен и на које ће бити усмерена највећа пажња.

Будући да би националне контакт особе потенцијалним учесницима/ама у ЕУ програмима требало да пруже конкретну помоћ за све нивое пријављивања, за њих је, приликом представљања пројекта, 10. јула одржан и семинар. Кроз успешне примере из Естоније, Пољске и Бугарске,  представљено је какав задатак имају контакт особе и на који начин треба успешно да га спроведу.

Посебно је било речи о новинама које доноси следећи седмогодишњи циклус ЕУ програма, о изменама правила која се односе на финансирање, пријављивање и управљање пројекатима. Пројекат „Подршка учествовању у ЕУ програмима“  кроз серије радионица и обука константно ће радити на усавршавању кадрова за управљање ЕУ програмима и на пружању подршке потенцијаним апликантима.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

24.11.2020.

Јавни позив локалним самоуправама за подношење предлога пројеката социјалног становања и активне инклузије осетљивих група (рок: 1.2.2021)

Javni poziv lokalnim samoupravama za podnošenje predloga projekata socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije osetljivih grupa

Европска унија и Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS) у оквиру програма „Подршка ЕУ…
Више детаља

 
0 Коментари

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Hologram je trodimenzionalna slika predmeta koju možemo shvatiti čulima. U pitanju je slika dobijena interferencom dva svetlosna talasa, kao rekonstrukciju [...]
Чет, нов 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
U okviru Nacionalne strategije za rodnu ravopravnost (2016-2020) istaknut je nepovoljan položaj žena na selu. Većina žena na selu ne [...]
Уто, нов 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Igra je sveprisutan i univerzalan aspekt detinjstva, globalno prepoznat po svojoj važnosti za razvoj dece. Ona pruža deci dragocene mogućnosti [...]
Суб, нов 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Gostujući bloger
Gost Bloga o socijalnom uključivanju: Strahinja Popović Bilo da posmatramo proteste koji su eskalirali u Keniji u periodu posle izbora 2008. [...]
Сре, нов 04, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Hendikep ne znači imati neko oboljenje, već biti onemogućen da ostvariš svoja osnovna ljudska prava. Ne zato što nećeš da [...]
Уто, окт 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Последице COVID-19 пандемије на приходе и потрошњу домаћинстава из перспективе осетљивих група
новембар, 2020 arrow right pdf [703 KB] arrow right doc [249 KB] arrow right xlsx [28 KB]
Оцена кретања сиромаштва, животног стандарда и одговор на последице Covid-19 пандемије
октобар, 2020 arrow right pdf [1 MB] arrow right docx [114 KB] arrow right xlsx [33 KB]
Водич кроз транзицију за транс особе у Србији
октобар, 2020 arrow right pdf [2 MB]
Мапирање услуга социјалне заштите и материјалне подршке у надлежности јединица локалних самоуправа у Републици Србији
септембар, 2020 arrow right pdf [8 MB] arrow right xlsx [485 KB] arrow right xlsx [268 KB]
Мреже социјалне сигурности у време COVID-19 кризе
август, 2020 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [153 KB]
Листа дигиталних алата за рад са децом и ученицима којима је током учења на даљину потребна додатна подршка
август, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2019. години
јул, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Награда за допринос развоју свих облика приступачности 2019 – брошура
јул, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Децилна расподела потрошње и прихода у Србији у периоду од 2006. до 2018. године
јул, 2020 arrow right pdf [740 KB] arrow right docx [3 MB] arrow right zip [139 KB]
Анализа дохотка најсиромашнијих децила становништва Србије: Фокус на пољопривреду
јул, 2020 arrow right pdf [2 MB]