Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен пројекат „Подршка учествовању у ЕУ програмима“

Објављено 12.07.2019.

Predstavljanje projekta „Podrška učestvovanju u EU programima“Како да Србија буде што успешнија у учествовању у ЕУ програмима који финансирају велики број пројеката у разним областима и да се и на тај начин, додатно, припреми за приступање ЕУ, била је главна тема на представљању пројекта „Подршка учествовању у ЕУ програмима“.

У наредне две године, уз подршку пројекта који са 1,4 милиона евра финансира ЕУ, Министарство за европске интеграције унапредиће потенцијал Србије за коришћење средстава намењених за ЕУ програме.

„Ово је други циклус програма у којем учествујемо и сада је потребно повећати квалитет и бројност пројеката, као и износ средстава које апсорбујемо из ЕУ програма. Будућу да се из буџета Србије издваја новац за учешће у ови програма, потребно је да средства која повлачимо из пројеката буду већа од новца који улажемо“, каже Ана Дрљевић из Министарства за европске интеграције.

Као земља кандидат за чланство у ЕУ, Србија учествује у програмима попут Хоризонт 2020, Програм за конкурентност малих и средњих предузећа – COSME, Еразмус+, Креативна Европа, Фискалис 2020, Царина 2020 и другима, који финансијски подржавају квалитетне пројекте држава чланица ЕУ и држава кандидата, а циљ Србије јесте да домаћи пројекти буду што заступљенији. Да би се то остварило потребно је унапредити капацитете институција, али и потенцијалних подносилаца пројеката како би нашли адекватан програм за свој пројекат и што квалитетније га припремили.

„Да би се унапредила делотворност ЕУ програма у Србији потребно је додатно обучити националне контакт особе за имплементацију програма, као и унапредити координацију између Министарства за европске интеграције и осталих институција“, тврди програмска менаџерка из Делегације ЕУ у Србији Тања Цинцар Кнежевић и наглашава да је за боље разумевање програма потребна њихова већа видљивост у јавности.

За сваки ЕУ програм у Србији постоје контакт особе које су задужене да помогну потенцијалним учесницима у идентификацији идеја, писању пројеката, проналажењу партнера и управљању пројектима. Националне контакт особе, административна тела Владе Србије која се баве пројектима, као и научне институције, организације цивилног друштва, привреда, студенти/киње и други потенцијални учесници/е у ЕУ програмима, јесу групе којима је пројекат намењен и на које ће бити усмерена највећа пажња.

Будући да би националне контакт особе потенцијалним учесницима/ама у ЕУ програмима требало да пруже конкретну помоћ за све нивое пријављивања, за њих је, приликом представљања пројекта, 10. јула одржан и семинар. Кроз успешне примере из Естоније, Пољске и Бугарске,  представљено је какав задатак имају контакт особе и на који начин треба успешно да га спроведу.

Посебно је било речи о новинама које доноси следећи седмогодишњи циклус ЕУ програма, о изменама правила која се односе на финансирање, пријављивање и управљање пројекатима. Пројекат „Подршка учествовању у ЕУ програмима“  кроз серије радионица и обука константно ће радити на усавршавању кадрова за управљање ЕУ програмима и на пружању подршке потенцијаним апликантима.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]