Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен пројекат „Подршка учествовању у ЕУ програмима“

Објављено 12.07.2019.

Predstavljanje projekta „Podrška učestvovanju u EU programima“Како да Србија буде што успешнија у учествовању у ЕУ програмима који финансирају велики број пројеката у разним областима и да се и на тај начин, додатно, припреми за приступање ЕУ, била је главна тема на представљању пројекта „Подршка учествовању у ЕУ програмима“.

У наредне две године, уз подршку пројекта који са 1,4 милиона евра финансира ЕУ, Министарство за европске интеграције унапредиће потенцијал Србије за коришћење средстава намењених за ЕУ програме.

„Ово је други циклус програма у којем учествујемо и сада је потребно повећати квалитет и бројност пројеката, као и износ средстава које апсорбујемо из ЕУ програма. Будућу да се из буџета Србије издваја новац за учешће у ови програма, потребно је да средства која повлачимо из пројеката буду већа од новца који улажемо“, каже Ана Дрљевић из Министарства за европске интеграције.

Као земља кандидат за чланство у ЕУ, Србија учествује у програмима попут Хоризонт 2020, Програм за конкурентност малих и средњих предузећа – COSME, Еразмус+, Креативна Европа, Фискалис 2020, Царина 2020 и другима, који финансијски подржавају квалитетне пројекте држава чланица ЕУ и држава кандидата, а циљ Србије јесте да домаћи пројекти буду што заступљенији. Да би се то остварило потребно је унапредити капацитете институција, али и потенцијалних подносилаца пројеката како би нашли адекватан програм за свој пројекат и што квалитетније га припремили.

„Да би се унапредила делотворност ЕУ програма у Србији потребно је додатно обучити националне контакт особе за имплементацију програма, као и унапредити координацију између Министарства за европске интеграције и осталих институција“, тврди програмска менаџерка из Делегације ЕУ у Србији Тања Цинцар Кнежевић и наглашава да је за боље разумевање програма потребна њихова већа видљивост у јавности.

За сваки ЕУ програм у Србији постоје контакт особе које су задужене да помогну потенцијалним учесницима у идентификацији идеја, писању пројеката, проналажењу партнера и управљању пројектима. Националне контакт особе, административна тела Владе Србије која се баве пројектима, као и научне институције, организације цивилног друштва, привреда, студенти/киње и други потенцијални учесници/е у ЕУ програмима, јесу групе којима је пројекат намењен и на које ће бити усмерена највећа пажња.

Будући да би националне контакт особе потенцијалним учесницима/ама у ЕУ програмима требало да пруже конкретну помоћ за све нивое пријављивања, за њих је, приликом представљања пројекта, 10. јула одржан и семинар. Кроз успешне примере из Естоније, Пољске и Бугарске,  представљено је какав задатак имају контакт особе и на који начин треба успешно да га спроведу.

Посебно је било речи о новинама које доноси следећи седмогодишњи циклус ЕУ програма, о изменама правила која се односе на финансирање, пријављивање и управљање пројекатима. Пројекат „Подршка учествовању у ЕУ програмима“  кроз серије радионица и обука константно ће радити на усавршавању кадрова за управљање ЕУ програмима и на пружању подршке потенцијаним апликантима.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Актуелности

Блог

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
Пет, нов 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
Пет, окт 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
Пон, окт 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
Пет, окт 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
Сре, окт 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Актуелна документа

59. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
новембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Приручник за увођење родне перспективе у наставу српског језика за први циклус образовања
септембар, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
септембар, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Извештај о дигиталној укључености у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године
јул, 2019 arrow right pdf [619 KB]
57. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
јун, 2019 arrow right link arrow right pdf [296 KB]
Децилна анализа потрошње и прихода у Републици Србији за период 2006-2017. године
јун, 2019 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [4 MB] arrow right xlsx [83 KB]
Програм за креирање образовних политика на основу података и резултата истраживања – Зборник истраживачких радова
мај, 2019 arrow right pdf [4 MB]
56. Билтен о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва
мај, 2019 arrow right link arrow right pdf [277 KB]
Родна анализа наставних програма и уџбеника за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе
март, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Трећи национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014-2017. године
фебруар, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Национални акциони план запошљавања за 2019. годину
фебруар, 2019 arrow right pdf [762 KB]