Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљен пројекат „Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група, изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа“

Објављено 16.07.2021.

Представљен пројекат „Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група, изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа“У згради Владе Републике Србије је 14. јула 2021. године одржан догађај поводом почетка реализације пројекта „Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група, изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа“, чији је циљ превазилажење изазова насталих услед пандемије COVID-19 у области образовања, затим побољшање приступа води, информисање и промоција имунизације против COVID-19, као и техничка подршка надлежним локалним институцијама за потребе праћења тока пандемије COVID-19.

Потписник Уговора о реализацији пројекта је Генерални секретаријат Владе Републике Србије, а за импелментацију је задужен Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) са подимплментационим партнерима Центром за интерактивну педагогију (ЦИП центар) и Екуменском хуманитарном организацијом (ЕХО), а уз подршку програма Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, коју спроводи GIZ. Главни политички партнер је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Представљен пројекат „Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група, изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа“Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, казала је да велике невоље увек најтеже падају онима који имају најмање могућности да се од невоља одбране, без обзира да ли су те невоље локалне као земљотреси и поплаве, или је у питању глобална пандемија која је зауставила планету и натерала нас да размишљамо колико је тешко преживети у затвореним условима. „Није мало задовољство да као Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са GIZ-ом, SIPRU и локалним самоуправама учествујемо у пројекту којим ћемо наредних шест месеци доказати да не желимо никога да оставимо иза себе због тога што је рањивији“, казала је Чомић. Она је истакла да је због тога изузетно важна подршка образовању за око 500 деце која ће бити омогућена овим пројектом, затим питка вода за више од 500 ромских и других породица, као и имунизација која је неопходна свима. „Само међусобним дијалогом и заједничком сарадњом можемо да смањимо тешкоће које нам је пандемија донела“, закључила је Чомић.

Представљен пројекат „Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група, изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа“Даниел Мохсени, политички саветник Амбасаде Савезне Републике Немачке у Београду, истакао је да су људска права, приступ услугама и релевантним информацијама кључни градивни елементи сваког друштва. „Кроз пројектне активности побољшаће се приступ образовању и информисању током пандемије, као и у посткризном периоду. Предвиђено је побољшање приступа квалитетном учењу, као и помоћ школама у виду ИТ опреме за 500 Рома и Ромкиња и за другу социјално угрожену децу“, рекао је Мохсени. Он је нагласио да ће пројекат пружити експертску и техничку подршку за обезбеђивање приступа води за 545 породица које живе у неадекватним условима.

Како је казала Драгана Јовановић Аријас, менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, Тим је од почетка пандемије пратио потребе и изазове рањивих група на нивоу локалних заједница, што је задатак који не би био успешно обављен без сарадње са свим актерима на локалном нивоу. „Тако смо забележили да је у периоду два најинтензивнија таласа пандемије током прошле године дистрибуирано око 140.000 пакета хране, хигијене и заштитне опреме рањивим групама, од чега је чак 58.000 подељено ромским домаћинствима. То указује да је заштитна мрежа за ову рањиву групу била најповезанија, укључујући локалне механизме за инклутију Рома/киња, организације цивилног друштва и младе Роме и Ромкиње активисте/киње“, истакла је Јовановић Аријас.

Представљен пројекат „Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група, изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа“Мапирање 702 подстандардна ромска насеља показало је да огроман број људи нема приступ води. „Међутим, за могућност сарадње са GIZ-ом у правцу постепеног решавања ових проблема јединице локалне самоуправе су показале изузетно велику заинтересованост. Изабране јединице локалне самоуправе и ЈКП Водоводи су се врло брзо укључили у припремне фазе овог пројекта, а посебно је важна њихова спремност да издвоје средства из локалних буџета за унапређења приступа води која чине скоро 6% укупне вредности целокупног пројекта“, казала је она и објаснила да су, поред водоснабдевања, образовање и подршка имуназацији такође део овог пројекта. „За сваку област смо планирали три кључна корака: први је да се реши неко конкретно питање или да се пружи конкретна подршка, други је унапређење међусекторске сарадње, а трећи се односи на директну техничку подршку у донацијама техничке опреме за одразовне и здравствене установе“, закључила је Јовановић Аријас.

Овом приликом потписан је Споразум о сарадњи између Генералног секретаријата Владе, осам градова и општина и Екуменске хуманитарне организације, у циљу унапређења приступа води у подстандардним насељима.

Представљен пројекат „Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група, изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа“Председник Општине Смедеревска Паланка Никола Вучен истакао је да Општина настоји да одговори на потребе и изазове са којима се суочавају сви грађани, посебно они који су на рубу егзистенције. „Споразум који потписујемо данас је још један доказ да смо као Општина спремни да све своје ресурсе ставимо на располагање за потребе својих грађана. Захваљујући овом пројекту, 170 породица у селу Придворице у Смедеревској Паланци имаће приступ пијаћој води“, казао је Вучен.

Мере и активности кроз овај пројекат настоје да допринесу смањењу додатне рањивости породица ромске националности и других маргинализованих група које живе у 18 локалних самоуправа (Нова Црња, Звездара, Крушевац, Краљево, Лозница, Бор, Ниш, Врање, Пирот, Владичин Хан, Стара Пазова, Ковин, Зрењанин, Смедеревска Паланка, Топола, Ваљево, Кањижа и Алибунар), кроз изградњу капацитета локалних актера за ургентан одговор уз инклузиван приступ.

У области образовања биће пружена подршка ученицима основних школа у учењу, као и подршка родитељима да помогну својој деци током школовања. Поред тога, биће додељена и техничка опрема као предуслов за учење на даљину и испуњавање школских задатака. Кад је реч о информисању, превенцији и промоцији имунизације против пандемије COVID-19, породицама ромске националности биће пружени савети о превентивним мерама, информације о значају процеса имунизације и биће дистрибуирана заштитна опрема.

Побољшање приступа води биће обезбеђено изналажењем трајних решења за 545 маргинализованих породица које живе у 11 подстандардних насеља у општинама Стара Пазова, Ковин, Зрењанин, Смедеревска Паланка, Топола, Ваљево, Кањижа и Алибунар, кроз изградњу и доградњу водоводних мрежа, односно обезбеђивање индивидуалних прикључака на водоводну мрежу. Корисници пројекта су пре свега Роми и Ромкиње, повратници/е, који живе у 18 локалних самоуправа, али и припадници/е других маргинализованих група.

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji 2021
Сиромаштво у Републици Србији
sipru - logo - aktuelno
sipru - logo - aktuelno
sipru - logo - aktuelno
Strategija zapošljavanja u Republici Srbiji zaa period 2021. do 2026. godine
Dodeljene nagrade jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti u 2020. godini
Predstavljen projekat „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava“
Pristupačnost - aktuelnosti
sipru - logo - aktuelno

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Earlier
SIPRU_BLog
Prazna, neugledna gradska ulica. Mrak koji remete samo slaba svetla, koja trepere sa vrhova bandera. Tišinu prekidaju poneki lavež pasa [...]
Пон, окт 18, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Nastava u osnovnoj školi je vrlo složen proces i treba mu pristupiti iz različitih uglova. Najlakše je kada ispred sebe [...]
Пон, окт 04, 2021
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
U uvodu priče o usamljenosti moramo poći od konstatacije da je reč o još jednoj epidemiji koja ozbiljno muči savremenog [...]
Уто, сеп 28, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Koliko god bile lepe i uzbudljive, selidbe su uvek izazovne. Sa sobom nose bezbroj misli o stvarima koje se ne [...]
Пон, сеп 27, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Pre pokušaja da vas bolje upoznam sa zanimljivim ljudima i inicijativama iza društveno korisnih zadruga, mali osvrt na zadružnu tradiciju [...]
Пон, сеп 20, 2021
Source: Inkluzija blog

Актуелни документи > <

Индекс родне равноправности у Републици Србији 2021.
октобар, 2021 arrow right pdf [12 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа са инвалидитетом
октобар, 2021 arrow right pdf [194 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај Рома и Ромкиња
септембар, 2021 arrow right pdf [182 KB]
Неактивност на тржишту рада у Републици Србији
август, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Стратегија запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године
август, 2021 arrow right pdf [6 MB]
Акциони план за период од 2021. до 2023. године за спровођење Стратегије запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године
август, 2021 arrow right pdf [10 MB]
Студија о процени политика дигиталне приступачности у Републици Србији
јун, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Преглед података градова и општина о мерама за социјално укључивање Рома и Ромкиња у 2020. години
мај, 2021 arrow right pdf [295 KB]
Ефекти таргетиране једнократне новчане помоћи на кретање индикатора сиромаштва и неједнакости
мај, 2021 arrow right pdf [247 KB] arrow right doc [167 KB]
Приручник о outreach раду: организовање, спровођење и развој outreach програма
мај, 2021 arrow right pdf [2 MB]