Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

„Слажемо се“ – подршка ЕУ за 22 нова пројекта за унапређење социјалне кохезије у мултиетничким општинама

Објављено 17.05.2019.

Slažemo se - rezultati konkursaЕвропска унија (ЕУ) ће преко развојног програма ЕУ ПРО подржати 22 нова пројекта организација цивилног друштва (ОЦД) који су усмерени на унапређење социјалне кохезије у мултиетничким општинама из два региона Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије. Пројекти, за које је ЕУ определила скоро 400.000 евра бесповратних средстава, првенствено имају за циљ да допринесу унапређењу положаја рањивих група и њихове социјалне укључености, као и унапређењу међуетничких односа и неговању сарадње међу мултиетничким заједницама.

„Постојање јаког цивилног сектора представља предуслов ефикасног учешћа грађана у најважнијим процесима друштвеног развоја. Путем ЕУ ПРО пројекта подржавамо политику Владе Републике Србије која претпоставља постојање јаког грађанског друштва са једне и равномерног одрживог локалног развоја са друге стране. Надамо се да ће организације добитнице грантова бити у могућности да на овај начин додатно допринесу квалитету живота грађана у својим локалним заједницама, побољшању квалитета дијалога, мултикултуралности и оснаживању женског предузетништва“, рекла је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

„Европска унија пружа подршку цивилном сектору као покретачу позитивних промена, а кроз пројекте које подржавамо допринећемо стварању друштва посвећеног добробити свих његових чланова и чланица у коме су људи заштићени од дискриминације и које негује солидарност и прихватање различитости, а чије институције омогућавају заштиту људских права за све грађане и грађанке подједнако. То је оно на шта мислимо када кажемо ‘ЕУ за ТЕБЕ’”, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици.

Организације цивилног друштва ће кроз пројекте радити на социјалном и економском оснаживању рањивих група, превасходно жена са села, младих и особа са инвалидитетом, а пажња ће бити усмерена на унапређење положаја ромске заједнице кроз побољшање приступа образовању, здравственим и социјалним услугама. Такође, пројекти ће се бавити промовисањем интеркултуралне сарадње и културне разноликости, као и усклађивањем локалних политика усмерених на националне мањине са националним оквиром и њиховим спровођењем.

На јавни позив који је био отворен од 22. октобра до 5. децембра 2018. године за 32 програмске локалне самоуправе* и њихове институције, које су по Закону о локалној самоуправи национално мешовите**, пристигло је укупно 53 пријаве, а најбоља 22 пројекта која су одабрана за финансирање биће спроведена у 18 програмских општина.***

Листа одобрених пројеката је доступна на интернет страници ЕУ ПРО програма.

Активности ЕУ ПРО-а, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS).

———-

*Бабушница, Бела Паланка, Бојник, Бољевац, Бор, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Врање, Голубац, Димитровград, Дољевац, Жагубица, Житорађа, Коцељева, Кучево, Лајковац, Лебане, Лесковац, Мајданпек, Медвеђа, Мерошина, Неготин, Нови Пазар, Петровац на Млави, Пожаревац, Прешево, Прибој, Пријепоље, Сјеница, Сурдулица и Тутин

**Закон о локалној самоуправи (.pdf) према коме су национално мешовите јединице локалне самоуправе оне у којима припадници једне националне мањине чине више од пет процената од укупног броја становника или свих националних мањина чине више од десет процената од укупног броја становника према последњем попису становништва у Републици Србији.

***Бабушница, Бела Паланка, Бојник, Бор, Бујановац, Димитровград, Лебане, Лесковац, Нови Пазар, Пожаревац, Прешево, Прибој, Пријепоље, Сјеница, Сурдулица, Тутин, Владичин Хан и Врање

Извор: www.eupro.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]