Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Активне заједнице: солидарни одговор на COVID-19

Објављено 13.04.2020.

Aktivne zajednice - solidarni odgovor na COVID-19Услед глобалне пандемије COVID-19 и њеног утицаја на свакодневни живот, Траг фондација је препознала негативне ефекте на заједнице широм Србије, посебно код најрањивијег становништва. Фондација овим програмом жели да пружи подршку удруженим и солидарним грађанима/кама да у оквиру могућности и сопствених капацитета, водећи рачуна о сигурности и здрављу свих у заједници, спроводе акције које би смањиле даље ширење вируса и олакшале боравак суграђанима/кама у самоизолацији, солидарно утичу на смањење стигме и подршку најрањивијима и покрећу акције фокусиране на опоравак и отпорност заједница од економских и других друштвених последица пандемије.

Како Траг фондација већ дужи низ година улаже у јачање капацитета женских организација и женског покрета за остваривање женских права и борбу против насиља према женама, препознаје да кризна ситуација диспропорционално утиче на жене. Жене чине већину активне радне снаге у директној нези и подршци у тренутној ситуацији као већински запослене на пословима трговине, здравству, сектору бриге и личних услуга и слично. Са друге стране, услови ванредног стања и самоизолација увећавају ризик за пораст породичног и других облика родно заснованог насиља. Из ових разлога, посебан фокус овог програма биће усмерен на подршку женама у наведеним оквирима.

Донације су намењене иницијативама које помажу заједницама да прате препоруке превенције у циљу очувања јавног здравља и утичу на смањење штете изазване епидемијом. Приоритет ће бити дат иницијативама које помажу посебно рањивим групама као што су: стара лица (65+), жене и деца жртве породичног насиља, сеоско становништво, особе са инвалидитетом, ромска популација, једнородитељске породице, социјално угрожене групе и слично.

Конкурсну документацију можете преузети са следећег ЛИНКА.

Области подршке

Мере превенције: све мере које утичу на смањење последица епидемије и ургентног стања у земљи. Под тим се подразумева испуњење свакодневних практичних потреба, доступност мера заштите, подела опреме као што су маске, рукавице, средства за дезинфекцију.

Едукација и информисање: спровођење кампања у циљу јасног, објективног и правовременог информисања становништва о доступности услуга и њиховим правима, нарочито за заједнице које немају приступ интернету.

Психолошка подршка и подршка очувању менталног здравља у условима ванредног стања.

Доступност социјалних услуга: активности и мере којима ће се прилагодити пружање постојећих услуга у условима пандемије – дневних услуга, подршке за самостални живот, саветодавно-терапијских и социјално-едукативних услуга, као и подршка и саветовање о остваривању права на те услуге. Подршка је намењена јачању капацитета пружалаца услуга да одговоре на потребе за подршком изван уобичајеног начина рада, а како би се спровеле мере социјалне дистанце, изолације, као и одговорило на изазове које те мере носе.

Ургентно заступање и приступ правди: мобилизација грађана и грађанки и кампање за заштиту права грађана/ки у случају измене правила и прописа у условима ванредног стања. Ова област подршке односи се и на правну помоћ и саветовање у колективним напорима да се очувају радна и људска права.

Технолошка решења за прилагођавање условима самоизолације: онлајн платформе које могу олакшавати рад од куће и учење, обезбеђују бесплатне културне и уметничке садржаје, платформе за дистанцирану социјализацију и слично.

Ко може да се пријави

Позив је отворен за удружења грађана и локалне фондације са територије Републике Србије, који се могу пријавити појединачно или у партнерству, у оквиру једне или више области подршке. Неформалне групе могу се пријавити искључиво у партнерству са регистрованим удружењем и не могу бити носиоци пројекта.

За подршку у областима мера превенције и доступност социјалних услуга могу се јавити искључиво удружења која делују у локалним заједницама на које се односи подршка. За подршку у областима: психолошка подршка, информисање и едукација и технолошке иновације могу се јавити удружења без обзира у којој локалној заједници делују.

Износ донације

Висина донације креће се у распону од 150.000 динара за иницијативе које се односе на мере превенције, кампање информисања и слично, до највише 500.000 динара за подршку пружаоцима услуга из области социјалне заштите.

Начин пријављивања

Позив за пријаву пројеката је стално отворен, а на сваких 15 дана ће се правити пресек пријава и спроводити процес одлучивања о додели донација.

Први рок за пријаву је 21. април 2020. године.

Пријавни формулар можете попунити ОВДЕ, а образац за буџет преузмите ОВДЕ.

Више информација о пропозицијама конкурса потражите на tragfondacija.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]