Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Анкета: Жене највише дискриминисане у Србији

Објављено 24.02.2014.

Већина људи у Србији сматра да су жене највише дискриминисана друштвена група, а за њима следе Роми, особе са инвалидитетом, сиромашни и стари, показало је истраживање повереника за заштиту равноправности и Програма УН за развој (UNDP). Више од трећине испитаника сматра да је дискриминација најраширенија у сфери рада и запошљавања. Истраживање је показало и да су у Србији раширени стереотипи и предрасуде. Већина грађана није спремна да им припадник националне мањине постане члан породице, 49% испитаника се слаже са тврдњом да је хомосексуалност “болест коју треба лечити”, а 35% грађана сматра да мале верске заједнице “краду душу људима”.

“Друштвену стварност у Србији обележавају широко распрострањени родни, етнички и други стереотипи и предрасуде, а ниво социјалне и етничке дистанце према појединим мањинским групама и даље је изразито висок”, рекла је 24. фебруара повереница Невена Петрушић на представљању резултата у Београду.

Као најдискриминисанију групу, 42% испитаника означило је жене, а 41,5% Роме, који су у истраживању из 2012. били на првом месту.

По речима Петрушићеве, до смањења дискриминације неће доћи ако се не савладају “ауторитарни менталитет, политичка некултура и предрасуде”, и успостави вредносни систем у коме се разлике међу људима прихватају.

Према резултатима извештаја, постоје “значајне предиспозиције” за дискриминацију према припадницима лезбијске, геј, бисексуалне и транс сексуалне (ЛГБТ) популације, а 49% испитаника слаже се са тврдњом да је хомосексуалност “болест коју треба лечити”.

Такође су уочене укорењене предрасуде према мањинским етничким и “нетрадиционалним” верским заједницама, а 35% грађана сматра да мале верске заједнице “краду душу људима”.

Највећи степен етничке дистанце постоји према Албанцима, које више од половине испитаника не жели у својој породици, а 25% као комшију, док петина испитаника сматра да они уопште не треба да буду држављани Србије.

Велики број људи изразио је неспремност за ступање у породичне односе са Ромима (56%), Бошњацима (43%) и Хрватима (39%).

Резултати показују да су грађани свесни да је дискриминација широко распрострањена, а више од трећине испитаника сматра да је она најраширенија у сфери рада и запошљавања. Тај податак се подудара са статистиком повереника, по којој се више од трећине притужби грађана тој институцији односи на дискриминацију на раду и приликом тражења посла, казала је Петрушићева.

Као најодговорније за постојање дискриминације, али и као задужене за њено сузбијање, грађани виде политичке странке, Владу и Скупштину Србије, медије и правосуђе.

Директорка UNDP-а у Србији Ирена Војацкова Солорано казала је да у Србији постоје добри закони против дискриминације, али да је питање како се они спроводе, и истакла да ће њена организација наставити да подржава рад повереника за заштиту равноправности.

Истраживање “Однос грађана према дискриминацији у Србији” спровео је Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД), а оно је по четврти пут организовано у Србији. Истраживање је спроведено методом лице у лице на случајном узорку од 1.200 грађана старијих од 15 година, у периоду од 21. и 28 новембра 2013. године.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]