Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Апликација за старије путнике

Објављено 06.09.2019.

Питер Манган, оснивач клуба Freebird © Chris Welsch

Питер Манган, оснивач клуба Freebird © Chris Welsch

Клуб Freebird омогућује старијим особама сродних интересовања да се повежу кроз путовања и међусобне посете

Када је Питер Манган затражио од свог оца да му помогне око изнајмљивања колибе преко Airbnb коју је изградио у округу Кери на југоистоку Ирске, није знао да ће то променити живот – и њему, и његовом оцу.

Његов отац Овен, удовац у својим седамдесетим, прилагођавао се на самачки живот. Манган, који живи у Даблину, каже да је убрзо постало јасно да не само што то његовом оцу није био проблем, већ му је додатни посао доносио нове пријатеље и осећај укључености. Овен је открио да ужива у улози домаћина, нарочито са старијим гостима – показујући им окружење, изводећи их до локалне крчме, чак и играјући партију голфа са њима.

„То је за њега постало нов друштвени вентил, прилика да упозна нове људе и ужива у интеракцији“, каже Манган. „Веома сам јасно увидео да постоји ниша која није попуњена – и да постоји прилика да се створи иновативни модел, који погодује старијима, за посете која би била корисна и оснажила мноштво старијих људи.“

Питер Манган, оснивач клуба Freebird, на Технолошком универзитету у Даблину, седишту његове компаније. © Chris Welsch

Питер Манган, оснивач клуба Freebird, на Технолошком универзитету у Даблину, седишту његове компаније. © Chris Welsch

Манган, који је у то време, 2014. године, радио као виши менаџер на Универзитетском колеџу у Даблину, каже да га је његово искуство са оцем надахнуло да размисли о широј јавности. „Тренутно постоји 900 милиона људи старијих од 60 година“, каже Манган. „До 2050. године тај број ће порасти на 2 милијарде. Друштво драматично стари и суочићемо се са све више проблема који наступају са старењем.“

Један од проблема са којима се старији људи суочавају јесте усамљеност. У исто време, многи од истих тих људи имају слободне собе и потребни су им додатни приходи као подршка уз њихову пензију. Манган се упитао: шта ако постоји начин да се повежу људи сличне старости и заједничких интересовања, како би путовања била лакша, а живот пријатнији и потенцијално финансијски комотнији у познијим годинама? „Буквално сам за десетак минута све видео, снажну потребу и оно што сам желео да створим“, каже он.

Идеја за награду

Замислио је друштвену мрежу која би комбиновала аспекте Airbnb-а и платонске верзије сајта за парове – заснованог на другарству уместо романсе. Видео је ту мрежу као начин да се умањи друштвена изолација док се у исто време производи одређени додатни приход у познијем добу. Тако је рођен клуб Freebird.

Манган је успешно представио своју идеју на Турниру социјалних иновација ЕИБ института 2017. године и освојио више других престижних награда за социјалне предузетнике.

Путем фокус група Манган је разрадио своју идеју, успостављајући малу једнократну тарифу за регистрацију (25 евра), стављајући нагласак на друштвену интеракцију, као и могућност да домаћини одреде степен интеракције који желе да понуде. Иако је циљ клуба Freebird повећање социјалног капитала, пословни модел сличан је сајту Airbnb. Домаћини одређују своју цену (обично између 40 и 80 евра). Клуб Freebird наплаћује гостима 12 одсто на цену закупа; домаћини плаћају 3 одсто за административне трошкове.

Страна је покренута у априлу 2017. године са неколико стотина чланова. Сада клуб Freebird има скоро 5.000 чланова у 73 земље – и то без формалног маркетинга или реклама. Расте путем личних препорука и кроз публицитет у медијима, укључујући чланак у магазину Форбс који је донео стотине нових чланова из Сједињених Америчких Држава.

 

Нова пријатељства

Зита Марфи, чланица и домаћин клуба Freebird, у свом дому у стамбеном комплексу Бејсајд. © Chris Welsch

Зита Марфи, чланица и домаћин клуба Freebird, у свом дому у стамбеном комплексу Бејсајд. © Chris Welsch

Зита Марфи једна је од првих који су се прикључили и одмах јој се свидела идеја клуба Freebird. Као пензионисана пројектанткиња која живи у стамбеном комплексу Бејсајд у Сатону, северно од Даблина, Марфијева је Freebird домаћица која ужива у томе да подели свој дом, недалеко од залива, са гостима из других делова Европе.

„Годинама су ми долазили студенти током лета, али они су често на својим телефонима, а потом збришу напоље“, каже она. „Свидела ми се идеја да долази неко из моје старосне групе; мислим да ме то више испуњава. Разговори лепо теку због тога што имамо сличан укус и прошли смо кроз сличне ствари.“

Марфијева, која је сада напунила 80 година, каже да јој је прва гошћа била Немица у својим шездесетима, коју је извела на вечеру у оближњи ресторан на традиционални ирски оброк. „Попила је криглу Гиниса и била је одушевљена, била је одушевљена колико је све ирски, а ја сам уживала у времену проведеном са њом.“

Марфијева се такође радује предностима тога да и сама буде Freebird гошћа у блиској будућности; нада се да ће посетити Италију.

Нада се да ће њени домаћини „бити заинтересовани да ми покажу где живе, и шта воле да раде“, каже Марфијева. „Мале ствари које чине живот занимљивијим за обе стране.“

Манган гаји сопствене наде за клуб Freebird. Каже да је клуб на ивици тога да уведе велике промене и да оствари експоненцијални раст.

Ближи се договор са више великих инвеститора и припрема се нова интернет страна, са софистицираним алгоритмима који ће помоћи да чланови клуба Freebird који путују са лакоћом пронађу домаћине који деле њихова интересовања и пасије, даље обогаћујући друштвени аспект система. Манган каже да је циљ да достигну 5 милиона чланова у року од пет година, а судећи по задовољним реакцијама постојећих чланова, сматра да је то разумна пројекција – уз одговарајућа улагања.

Аутор текста и фотографија: Крис Велш (Chris Welsch)

Текст „Апликација за старије путнике” изворно је објављен овде: An app for aging travellers?. Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије преноси овај прилог уз љубазну дозволу ЕИБ Института.

***

Још од 2012. године, социјални предузетници из различитих делова Европе сваке године се такмиче на Турниру социјалних иновација, усмеравајући своје напоре и креативне умове у правцу осмишљавања јединствених решења за свакодневне проблеме који се често превиђају. Учесници Турнира су до сада помагали маргинализованим групама, стварали начине да се уштеди енергија, градили заједнице које оснажују своје чланове и чланице.

Институт Европске инвестиционе банке (European Investment Bank Institute) недавно је почео да објављује прилоге у којима предузетници образлажу своју мотивацију за поједине пројекте, описују своје наде и тежње и говоре о напорима које су уложили како би превазишли препреке које постоје у области социјалног предузетништва.

Кроз своје подухвате, актери ових прича пронашли су начин да остваре позитивну промену у свету. Придружите им се и пронађите своју инспирацију.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]