Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Београдски Ignite – о социјалном укључивању из перспективе грађана и грађанки

Објављено 24.12.2019.

42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) је ове године обележио десет година постојања. Мисија Тима, који је основала Влада Републике Србије 2009. године, утемељена је на основама из периода рада Тима за имплементацију Стратегије за смањење сиромаштва у Србији, успостављеног 2004. године. Након истека Стратегије, Тим за спровођење Стратегије проширио је фокус свог рада и на област социјалног укључивања и постао Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва. SIPRU настоји да унапреди положај осетљивих група у различитим областима – социјална заштита и здравље, образовање, економски развој и запошљавање – при чему су ЕУ интеграције и перспектива осетљивих група и људских права хоризонталне теме које прожимају све иницијативе Тима.

У протеклих десет година, SIPRU је улагао напоре у унапређивање доступности и квалитета података о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва, усмеравање креирања јавних политика, јачање међусекторске сарадње и одржавање дијалога, унапређење и иновирање праксе у циљу стварања инклузивнијег и праведнијег друштва, у складу са процесом европских интеграција и циљевима одрживог развоја Уједињених нација.

Процес социјалног укључивања и смањења сиромаштва подразумева сарадњу различитих институција и организација, при чему је важно осигурати да припадници и припаднице осетљивих група буду укључени у све аспекте овог процеса. Како би афирмисао социјално укључивање и омогућио да се уважи глас оних о чијим животима се одлучује креирањем различитих политика, SIPRU је током година успоставио и одржавао различите механизме партиципације припадника/ца осетљивих група. Током претходне деценије, SIPRU је организовао многобројне консултативне састанке са представницима/ама невладиног сектора, различитих институција и организација и самих заједница, како би допринео партиципативности процеса припреме различитих докумената јавне политике. Како би омогућиo да се чују различити ставови, перспективе и искуства грађана и грађанки у вези са темама које се тичу социјалног укључивања и смањења сиромаштва, SIPRU је успоставио Блог о социјалном укључивању, успешне приче, билтен о социјалном укључивању и Београдски Ignite посвећен социјалном укључивању.

SIPRU од 2014. године у сарадњи са Удружењем грађана Србија у покрету организује Београдски Ignite о социјалном укључивању, са идејом да заједница, као и доносиоци одлука чују лична искуства и приче о социјалном укључивању. До сада је преко 800 посетилаца/тељки имало прилику да у формату петоминутних презентација, по угледу на Ignite који се одржава широм света, чује приче о инклузивном образовању, активизму и предузетништву младих, активном старењу, превазилажењу тешкоћа са којима се суочавају особе с инвалидитетом, деца са сметњама у развоју, самохрани родитељи, Роми и Ромкиње, ЛГБТИ особе, бивши осуђеници и осуђенице, мигранти и мигранткиње и многи други наши суграђани и суграђанке.

На овогодишњим Ignite, одржаном 11. децембра, којим је SIPRU обележио десетогодишњицу рада, презентери и презентерке су упознали посетиоце/тељке са тиме како изгледа свакодневица транс особе у Србији и свет из угла особе са аутизмом или инвалидитетом, са проблемима особа са HIV-ом у Србији, младих Ромкиња које се боре за бољи статус своје заједнице, друштвеним искључивањем особа које одслуже затворску казну, са значајем система психосоцијалне помоћи младима који су лечени од рака, или имају проблеме са менталним здрављем, могућностима за економско оснаживање жена које су биле кориснице сигурних кућа и концептом колективног становања за старе који укључује децу и младе.

Чланови и чланице Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије захваљују свим сарадницима и сарадницама на заједничком раду на стварању солидарнијег, равноправнијег и праведнијег друштва уз позив да и убудуће наставимо сарадњу у правцу даљег унапређења квалитета живота свих грађана и грађанки.

(Текст је изворно објављен као Уводник 60. Билтена о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва.)

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]