Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Библиотеке играчака освојиле награду Европске комисије

Објављено 07.11.2014.

Играчке су логичке, едукативне, подстичу на размишљање

Играчке су логичке, едукативне, подстичу на размишљање

Пројекат „Образовни програм за мајку и дете” финансиран од стране Ромског образовног фонда (Roma education fund – REF), у оквиру кога су отворене библиотеке играчака у пет градова Србије (Краљево, Крагујевац, Нови Сад, Обреновац и Крушевац), награђен је од стране Европске комисије. Признање се додељује од ове године, а у конкуренцији је било 60 пројеката из седам држава.

Малишани из Обреновца, смештени у колективним центрима након мајских поплава, не само што су били тужни због принудног исељавања из својих уништених домова, већ и што нису могли да иду у омиљену библиотеку играчака.

Попут вршњака из Крушевца, Новог Сада, Крагујевца и Краљева, они се играју или позајмљују играчке у библиотеци играчака смештеној у приземљу зграде у којој се налазе просторије ромских НВО и радио станица. Библиотека-играоница је претрпела штету после природне катастрофе. Захваљујући прибраности запослених, највећи део инвентара је спашен, а девастирани простор је реновиран.

У почетку је постојао страх од изнајмљивања, али сада мали корисници без икакве бојазни омиљене играчке са радошћу носе у своје домове и потом враћају

У почетку је постојао страх од изнајмљивања, али сада мали корисници без икакве бојазни омиљене играчке са радошћу носе у своје домове и потом враћају

Деца узраста до седам година поново се играју баш као и малишани у преостала четири града. У Краљеву је библиотека смештена у просторијама Месне заједнице „Центар“. Све библиотеке играчака су део пројекта „Образовни програм за мајку и дете” који спроводи пет НВО – „Руке пријатељства” (Краљево), „Романипен” (Крагујевац), „Романи Цикна” (Крушевац), „Хуманитарни центар Ром” (Обреновац) и „Мала срећна колонија” (Нови Сад), а финансиран је од стране Ромског образовног Фонда (REF).

Пројекат је у октобру ове године награђен од стране Европске комисије тек успостављеном Наградом за интеграцију Рома.

У конкуренцији од више од 60 пројеката из шест држава Западног Балкана и Турске, сегмент пет библиотека играчака, као део свеобухватног програма који се спроводи три године, препознат је као изузетан.

Образложење жирија је гласило да пројекат остварује све што је Комисија желела да истакне: повећава видљивост и укљученост ромске популације у друштво.

Татјана Обрадовић Тошић, координаторка пројекта „Образовни програм за мајку и дете”, каже да је њиме обухваћено три сегмента: унапређење родитељских пракси, алтернативни програм раног дечијег развоја и умрежавање ромских НВО. – У оквиру првог организујемо радионице за мајке деце узраста до седам година. Организовали смо и описмењавање жена и клубове читања. Библиотеке играчака и праћење уписа ромске деце у предшколске установе и касније њихов останак у систему образовања такође је једно од поља рада, објашњава она.

Све библиотеке играчака отворене су 2013. године, а последња – пета – у новосадском насељу Велики рит заживела је ове године. Метод рада је свуда исти. Библиотекарка и асистенткиња раде са децом. Малишани кроз игру уче, развијају моторику, социјализују се, развијају различите вештине; мајке, заједно са децом изнајмљују играчке, размењују искуства и додатно бивају упућене зашто је образовање важно.

И мајке уче како да квалитетно проводе време са малишанима

И мајке уче како да квалитетно проводе време са малишанима

Једна мајка из Краљева каже: – Сваки дан обавезе и проблеми. Нисам имала времена за децу. Играли су се напољу или у кући. Ја само гледам да им спремим, да их нахраним, обучем, оперем и ставим у кревет. Сада хоћу да они нешто раде, да имају од чега да живе, да буду нешто. Лепо је кад их ја нешто научим. Играмо се, учим их да именују боје, бројимо… Сад оставим неки пут чишћење и кажем: „Нека, касније ћу“, па се играм са њима. Њима је то лепо и више волим да седнем да се играм са њима него да изађу на улицу и да се бију, објашњава она.

Друга мама је приметила како се њена кћеркица променила. Набоље! – Нисам могла ни кафу да попијем, а да није ту. Сад је навикла да се не бије, да се не свађа са другом децом, дели играчке. Боји, пише своје име, пева песмице, научила је да броји до 20, описује друга мајка.

Татјана Обрадовић Тошић додаје да овакав начин рада обухвата и сегмент родитељске едукације. – Мајке су током свог детињства можда биле ускраћене за такве тренутке. Данас, опхрване свакодневним обавезама, немају времена или не знају како да квалитетно проведу време са децом. Зато овде заједно откривамо колико је то важно, појашњава она.

Уручење признања у Бриселу (Фото: www.romaeducationfund.hu)

Уручење признања у Бриселу (Фото: www.romaeducationfund.hu)

Библиотеку играчака у Краљеву, према речима Зорана Петровића, свакодневно посети око 15-так малишана. Уписаних је око 200. Чланске карте су својеврсна социјална карта. У почетку, каже, било је страха од позајмљивања. Међутим, временом су се охрабрили, па сада више воле да играчку задуже. Лепо сарађују са локалном самоуправом, од Месне заједнице добијен је простор где су смештени. Организују се дружења и различите акције са децом из оближњих основних школа, Дечијим селом.

Наредне године завршава се Декада Рома која је трајала од 2005. године. Питање интеграције обухваћено је преговорима са ЕУ кроз Поглавље 23, које се тиче правосуђа и основних људских права. Права детета су свакако права која су обухваћена овим корпусом.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]