Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Више од 4 милиона евра за младе у Србији

Објављено 21.03.2019.

Predstavljanje projekta „Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih“Нови пројекат Европске уније, чији је циљ активно укључивање младих у Србији и њихова повећана запосленост, представљен је 20. марта у Београду. Организације на националном и локалном нивоу добиће бесповратну помоћ како би се младима омогућило да се активније укључе у тржиште рада, да се запосле, унапреде знања и вештине, стекну радно искуство, предузетничке вештине или покрену свој посао.

Пројектом ће бити обухваћено више од 3.500 младих, а посебан фокус је на онима који се теже укључују на тржиште рада, као што су млади без квалификација или недовољно квалификовани, млади без запослења и из посебно осетљивих социјалних група (млади са инвалидитетом, сметњама у развоју, Роми и Ромкиње, млади са села итд.), млади који се нису образовали или који нису прошли неку обуку или курс, млади који су корисници/е социјалне помоћи или дугорочно незапослени.

Пројектом „Подршка Европске уније активном укључивању младих“ управља Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су институционални корисници пројекта Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство омладине и спорта.

Шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици истакао је да би први приоритет свих требало да буде да осигурамо да Србија буде место где млади људи могу напредовати и остварити свој потенцијал.

„Овај пројекат је веома добар пример, јер има за циљ да осигура већу социјалну инклузију младих кроз повеćање запослености, омладинске активности, радног искуства и предузетничке праксе међу младима“, рекао је Фабрици.

Европска унија и Влада Републике Србије бесповратно су доделиле 4,1 милион евра за 24 уговора који се односе на пројекте за младе, док је додатних 600.000 евра ЕУ обезбедила за уговор техничке помоћи ресорним министарствима, као и корисницима грантова да квалитетно и ефикасно реализују своје пројекте у складу са правилима ЕУ.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да је активно укључивање младих у друштво један од приоритета Владе Републике Србије.

„Овим пројектом министарство, заједно са Европском унијом, има тенденцију повећања обима и квалитета услуга на локалном нивоу како у образовању и запошљавању тако и у иновативној пракси и моделима активног укључивања младих”, рекао је министар.

Државни секретар Министарства омладине и спорта Предраг Перуничић истакао је важност међусекторске сарадње.

„Управо 24 пројекта која ће се реализовати широм Србије, јасан су показатељ да је сарадња више различитих сектора и актера, пре свега на локалном нивоу, потребна уколико желимо да имамо бољу запошљивост, стицање практичних вештина, радног искуства и подстицање предузетничког духа код младих“, казао је Перуничић.

Помоћник министра финансија Марко Јовановић истакао је да је Министарство финансија остварило високу стопу уговарања од преко 90% алоцираних средстава за програм IPA 2014, у оквиру којег је финансирана и ова грант шема.

„Надамо се да ће ови пројекти допринети укупној спремности инстутуција на националном и локалном нивоу за иновативни развој и управљање мерама активног укључивања младих, а самим тим и ефективног коришћења средстава финансијске подршке Европске уније“, рекао је он.

Кроз улагање ЕУ у техничку помоћ очекује се ојачавање капацитета институција и организација на локалном нивоу, успостављање боље сарадње међу институцијама како би оне могле боље да одговоре на потребе младих, али и повећан обим и квалитет њхових услуга. Додатна помоћ биће обезбеђена и ресорним министарствима како би се подржало унапређење политике запошљавања и активне инклузије, а на основу резултата и лекција научених кроз спровођење пројеката.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]