Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Дигитализација образовања приоритет

Објављено 09.06.2018.

Nove tehnologije u obrazovanjuДржавни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије Татјана Матић 8. јуна је истакла да је дигитализација образовања приоритет у раду тог министарства, наводећи да је у том сектору много урађено у последњих неколико година.

Матић је, на отварању конференције и сајма „Нове технологије у образовању“ у Белекспо центру, подсетила на то да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, покренуло капитални „Пројекат за унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у школама у Републици Србији“.

Током прошле године завршена је конфигурација повезивања 1.612 основних и средњих школа на Академску мрежу Србије, истакла је она и додала да су све школе добиле бесплатан и безбедан интернет са могућношћу коришћења међународних сервиса за едукацију.

Наш следећи корак јесте обезбеђивање дигиталних наставних сервиса, а циљ је потпуна примена нових технологија у настави, и увођење концепта рада на сопственом уређају. Министарство је за ову годину определило 200 милиона динара за 200 основних и средњих школа, које ће по избору Министарства просвете ући у овај програм, навела је Матић.

Она је додала да је прошле године, у сарадњи са компанијом „Мајкрософт“, спроведен такође значајан инфраструктурни пројекат увођења вај-фаја у школама у руралним подручјима, за 40 основних и средњих школа, као и да је институционално подржан регионални пројекат „Школе за 21. века“ Британског савета.

Посебну пажњу посвећујемо безбедности деце на интернету, будући да су она најрањивија корисничка група. На основу Уредбе за безбедност деце на интернету, 27. фебруара прошле године, покренули смо Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, који је до сада имао више од 4.883 позива.

Такође, како је додала, три године заредом спроведена је школска кампања ИТ караван за подстицање основаца да се заштите на интернету, али и да користе нове технологије у едукативне сврхе, истакла је она.

Матић је навела да су ове године презентација и дигиталне радионице за децу и родитеље одржане у Новом Пазару, Београду, Новом Саду, Суботици, Нишу и Убу, за укупно 30 школа, односно за више од 3.000 основаца, као и да је директан пренос презентације, који је организован из Ниша и Новог Пазара, пратило још око 800 школа, односно 25.000 ученика.

Матић је овом приликом позвала наставнике да учествују на конкурсу „Дигитални час“, који је до сада спроведен шест пута и на тај начин прикупљено је око 1.500 наставних јединица обрађених помоћу нових технологија, које су доступне онлајн.

Ако генерацијама које долазе пружимо адекватну основу, како је истакла, наша деца имаће прилику не само да буду конкурентна својим вршњацима у читавом свету, већ и да тај исти свет мењају набоље.

Системска подршка дигитализацији формалног образовања допринеће, између осталог, и развоју ИТ кадрова, што је као стратешки циљ дефинисано у Стратегији развоја ИТ индустрије. Међутим, иновативна настава подстаћи ће развој дигиталних вештина које ће бити неопходне за све послове будућности, поручила је Матић.

Преузето са: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]