Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Додељена бесповратна средства за суфинансирање мера популационе политике у 2018. години

Објављено 25.07.2018.

Dodeljena bespovratna sredstva za sufinansiranje mera populacione politike u 2018. godiniМинистарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић 23. јула је уручила уговоре о додели бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике, са представницима 61 локалне самоуправе, чији су пројекти прихваћени на Јавном позиву.

“За ову намену из буџета смо обезбедили 500 милиона динара, за суфинансирање до 80 одсто укупних трошкова, што је четири пута више у односу на прошлу годину. Највише средстава, скоро 306 милиона динара, опредељено је за адаптацију и санацију објеката предшколских установа и игралишта. На овај начин створиће се услови да се прошире капацитети, смањење листе чекања и да преко 1.800 малишана добију додатно место у вртићима широм земље” истакла је министарка.

За набавку механизације и опреме за започињање сопственог посла за младе брачне парове опредељено је 79 милиона динара. Посебна пажња посвећена је запошљавању жена у репродуктивном добу, посебно младих мајки са пољопривредних газдинстава. У циљу побољшања услова рада на гинеколошким одељењима и у патронажној служби одобрена је набавка 7 ултразвучних апарата и неопходне медицинске опреме, као и 13 возила за потребе патронажних служби, у износу од 60 милиона динара. У 14 локланих самоуправа суфинансираће се оснивање или оснаживање саветовалишта за труднице, репродуктивно здравље, школе родитељства и саветовалишта за младе, у висини од 25 милиона динара, а 16 милиона динара намењено је за изградњу кућа и станова за младе брачне парове.

Председница општине Оџаци, Латинка Васиљковић истакла је да ће ова општина добијена средства уложити у школу за труднице, подршку материнству, дневни боравак као кутак за међугенерацијску сарадњу, едукације, као и организовање представа за малишане на српском и мађарском језику. Градоначелник Краљева, Предраг Терзић навео је да ће један део новца бити потрошен на изградњу новог вртића који ће примати готово 100 деце, а други део на изградњу павиљона за децу на планини Гоч, што је инвестиција вредна 65 милона динара. Градоначелник Пирота, Владан Васић рекао је да тај град издваја више од 60 милиона динара из градског буџета за подстицање рађања, а да ће новац добијен од државе искористити за проширење највећег градског вртића, чији ће капацитет тако бити повећан са 300 на 420 деце, те више неће бити листе чекања.

На јавни позив стигла је 71 пријава, коју је поднело 119 општина, а право учешћа општине су имале појединачно или више њих удружено из истог региона за спровођење заједничких мера популационе политике. На основу листе вредновања и рангирања пројеката суфинансираће се 61 локална самоуправа, и то: 14 у Војводини (Зрењанин, Житиште, Нова Црња, Нови Бечеј, Сечањ, Сомбор, Суботица, Апатин, Оџаци, Ада, Жабаљ, Тител, Бачка Паланка и Пећинци), 21 у региону Шумадије и Западне Србије (Крагујевац, Аранђеловац, Кнић, Рача, Рековац, Деспотовац, Чуприја, Баточина, Краљево, Врњачка Бања, Рашка, Варварин, Александровац, Ћичевац, Бајина Башта, Крушевац, Прибој, Ваљево, Богатић, Косјерић и Горњи Милановац) и 26 у Јужној и Источној Србији (Лесковац, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Алексинац, Гаџин Хан, Сврљиг, Ражањ, Бор, Неготин, Мајданпек, Кладово, Владичин Хан, Босилеград, Трговиште, Велико Градиште, Жагубица, Дољевац, Бојник, Прокупље, Житорађа, Пирот, Велика Плана, Сурдулица, Жабари и Црна Трава).

Посебну пажњу су привукли следећи пројекти: увођење сервиса за прање и пеглање, као подршке родитељима у Сомбору, Суботици, Апатину и Оџацима; увођење и додела лиценци „Family Friendly Business“ за фирме које поштују обавезе и ритам родитеља у Ваљеву; ангажовање личних пратилаца за помоћ родитељима деце и младих са сметњама у развоју у општини Лебане; оснивање кутка за међугенерацијску сарадњу у оквиру месне заједнице у Сомбору и Апатину; унапређење услова за спровођење спортско-рекреативне и едукативне наставе у природи на планини Гоч; отварање кутка за дојење у Житишту; увођење дежурног вртића за боравак деце од 14 – 22 часова у Зрењанину, изградња сале за физичку култру у Рашкој, коју деца предшколског узраста никада нису имала, као и бесплатни тренинзи фудбала и организовање радионица и предавања на тему дијабетеса код младих у Крагујевцу, Рачи, Аранђеловцу и Книћу.

Извор: mdpp.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]